<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35491>>.

La Paeria aconsella extremar les precaucions davant l’onada de calor

L’alcaldessa accidental, Sandra Castro, ha insistit en les recomanacions per minimitzar els efectes per les altes temperatures que es preveuen a la ciutat de Lleida, així com també ha recordat els espais habilitats com a refugis climàtics

L’alcaldessa accidental, Sandra Castro, ha insistit en les recomanacions per minimitzar els efectes per les altes temperatures que es preveuen a la ciutat de Lleida, així com també ha recordat els espais habilitats com a refugis climàtics

L’Ajuntament de Lleida aconsella extremar les precaucions davant l’onada de calor. A partir d’avui la Paeria activa el Pla d’actuacions per prevenir-ne els efectes sobre la salut al municipi de Lleida. L’alcaldessa accidental, Sandra Castro, ha insistit en les recomanacions per minimitzar els efectes de les temperatures extremes, superant els 38,6 ºC, que es preveuen registrar a Lleida i ha recordat també que es pot fer ús dels espais verds de la cuitat com a refugis climàtics, així com d’altres espais habilitats com a refugis com centres cívics. 
L’ajuntament recomana l’ús dels espais verds de la ciutat durant les jornades més caloroses de l’estiu, ja que presenten condicions d'ombra, vegetació i ventilació que ofereixen un microclima més agradable. Es disposa de set parcs o àrees verdes considerats com a refugis climàtics, que són els dels Camps Elisis, Parc Joan Oró, Plaça de les Magnòlies, La Mitjana, l’Arborètum, la plaça Maria Rúbies i l’Espai de les Moreres, a la Mariola. A més, hi ha una altra dotzena de rambles, avingudes i espais verds recomanats per al passeig, per la seva cobertura arbòria i orientació respecte a la insolació, distribuïts pels diferents barris, així com els centres cívics de Balàfia, Mariola, Cappont, Democràcia i el Secà de Sant Pere.

Castro ha comentat que, entre altres mesures, els i les treballadores de les empreses i fundacions que fan manteniment de jardineria, aquests dies d'onada de calor, passaran al matí els torns de tarda per protegir el personal.
S’activaran voluntaris de Protecció Civil perquè puguin donar suport i atenció a persones vulnerables en cas que sigui necessari. A través de la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 s’intensificaran les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials en l’àmbit domiciliari recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (SAD i TAD). També per part dels equips bàsics d'atenció primària i d'atenció a la infància i de l'alberg municipal es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables que s'han censat.

Es recomana a la població de Lleida i en especial a la més vulnerable a aquest risc: persones majors de 75 anys, malalts crònics, persones discapacitades físiques/psíquiques, indigents, així com persones que queden desemparades i exposades directament als efectes de la calor que segueixin les indicacions corresponents.

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Salut, ha realitzat aquest estiu un vídeo informatiu davant l’arribada dels mesos més calorosos de l’any, per a protegir-se de les altes temperatures, que poden ser perjudicials per a la salut.
Si ens trobem a casa, és important controlar la temperatura, tancant les persianes i obrint les finestres a la nit per refrescar el pis. També és important dutxar-se amb aigua freda i climatitzar les habitacions amb ventiladors i/o aire condicionat, així com hidratar-se amb regularitat.

Quan ens trobem al carrer, hem d’evitar el sol directe i és convenient fer ús de la protecció solar, així com dur gorra o barret i roba lleugera. S’aconsella caminar i descansar en llocs frescos i amb ombra, així com no oblidar portar aigua i beure sovint.
Si ens veiem obligats a circular en cotxe, els consells de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Lleida és que ho fem intentant evitar els trajectes durant les hores de més sol, portar líquid per hidratar-nos, descansar en els trajectes llargs i, sobretot, no deixar infants i persones grans dins els vehicles amb les finestres tancades.

Consultar més recomanacions
Informació sobre els refugis climàtics a Lleida