El cicle Contes d’arreu del món promou la diversitat cultural

La iniciativa sorgeix del grup de dinamització del Consell de Zona 09, Mariola; Turó de Gardeny; i entorns, i hi participen 12 entitats del barriLa 2a sessió ha explicat la Llegenda inca de Manco Cápac i Mama Ocllo

El Consell de zona 09, Mariola; Turó de Gardeny; i entorns, ha promogut el cicle de Contes d’arreu del món per promoure la diversitat cultural dels barris de la zona 09. La 2a sessió té lloc avui dijous, amb teatralització de la llegenda inca de Manco Cápac i Mama Ocllo. L’alcalde accidental, Toni Postius, i els regidors Jaume Rutllant i David Melé, han assistit a la representació, amb els representants de les associacions veïnals i de les entitats que hi han participat, a la plaça Banyetes, al costat de la petanca, al Turó de Gardeny.
La iniciativa del cicle d’estiu ha sorgit de la comissió de cultura del Grup de Dinamització del Consell i compta amb la participació de 12 entitats de la Zona 09. L’objectiu és treballar conjuntament diverses accions, vinculades a les arts escèniques, per donar protagonisme al barri. Contes d’arreu del món es desenvolupa amb l’associació Mariola en Moviment, l’associació AMELL (Assoc. de Monitors i Educadors de Lleida), l’Assoc. de Senegalesos de Lleida i Província (ASENLEP) Lleida i l’Assoc. Diablada Boliviana. La primera sessió es va fer el 5 d’agost, a la plaça de Galícia, i continuarà els dies 26 d’agost i 2 de setembre amb altres propostes de les entitats que conformen la comissió de cultura.

Aquest segon conte ha estat proposat per l’AMELL, entitat experimentada en contes interculturals ambientats en els diferents països d’origen, que es realitza a escoles, ludoteques i entitats de la ciutat de Lleida. L’equip de conta contes està format per educadors/es i monitors/es organitzats i organitzades en aquesta entitat. Treballen per a la garantia de drets i la igualtat d’oportunitats de tots els membres de comunitat, amb especial sensibilitat en la infància i la joventut i amb la diversitat cultural. Treballen amb a la comunitat, perquè els infants, joves i les seves famílies siguin els veritables protagonistes de les accions proposades.

La llegenda de Manco Cápac i Mama Ocllo
L’Associació Diablada Bolivia el Centre Llatinoamericà de Lleida col·laboren en la sessió d’avui amb la representació d’aquesta llegenda, que explica que el Déu Inti Viracocha va enviar als seus fills a crear la terra amb tres manaments sagrats que s’havien de difondre: no has de robar, no has de dir mentires i no has de ser gandul. El conte ha estat subvencionat per la Paeria, a través de l’Àrea de Cooperació Internacional de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes per a treballar la interculturalitat a través de contes d’arreu del món.
El conte d’aquest dijous, adreçat a infants a partir de 6 anys, ha estat teatralitzat amb ajuda de pictogrames o bits de Mama Ocllo i Manco Capac. La narradora s'ha presentat caracteritzada amb vestimenta típica de la muntanya del Altiplà. En finalitzar la narració del conte, hi ha hagut una demostració de música llatinoamericana amb instruments autòctons com el Xarango i la Kena. La sessió ha seguit amb un ball tradicional conjunt d’infants, famílies i narradora. El contacontes ha acabat amb l’entrega d’un penjoll amb les consignes inques. El conjunt d’accions ha durat una hora, aproximadament.