Cloenda d’Estiu de Petits i Estiu de Joc

Més de 1.500 infants han participat al juliol i l’agost en els programes educatius d’estiu que fomenten l’aprenentatge, el joc i la socialització Cada any estan molt ben valorades la tasca dels monitors/es i les activitats i visites realitzades en el marc d’aquestes estades Avui acaben també les activitats d'Esportmania, que compleix 40 anys

Les estades d’estiu municipals clouen aquest divendres Estiu de Petits i Estiu de Joc 1 i 2, amb la participació durant els mesos de juliol i agost de més de 1.500 infants. En el darrer dia dels casals, els i les participants d’Estiu de Joc han inventat una narració per a interpretar-la ells mateixos. S’han distribuït les tasques, com fer el text, els dibuixos, la preparació de les llums, la música, etc. Així tothom ha participat en l’obra de teatre i ha mostrat les seves habilitats i preferències. Pel que fa a l’Estiu de Petits han preparat un conte teatralitzat, per ballar i cantar mentre la monitora ha explicat el conte.

En aquests mesos de juliol i agost, els infants han gaudit d’activitats lúdiques i educatives amb els seus companys de grup i han fet sortides a equipaments de la ciutat per aprendre sobre diferents matèries i descobrir nous espais. La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes treballa en aquests projectes educatius amb la voluntat d’oferir a les famílies de la ciutat una alternativa d’oci i de formació, perquè els seus fills/es aprenguin a través del joc i interaccionant amb la resta de companys/es. A més, contribueix a la conciliació familiar i a que el nucli familiar pugui gaudir també de les vacances. A les estades s’ha aplicat la normativa sanitària que marca el Procicat en relació a la Covid-19.
Finalitzats els tres projectes es farà una avaluació acurada i es tindrà en compte les valoracions que han fet les famílies de cara a properes edicions. Cada any esta molt ben valorada la tasca dels monitors i monitores i la programació de les diferents activitats i visites realitzades.
Igualment, clou avui el programa esportiu Esportmania, que enguany ha celebrat el seu 40è aniversari.

 

L’Estiu de Petits és un projecte de lleure educatiu per a nens i nenes d’1 i 2 anys. L’objectiu principal és tenir cura i atendre els infants d’aquestes edats durant les vacances d’estiu, així com ajudar les famílies en la conciliació de la seva vida laboral i familiar. Es pretén aconseguir que gaudeixin de diferents activitats lúdiques i educatives, que contribueixin al seu desenvolupament maduratiu i al seu procés de socialització, i, alhora, que segueixin amb els hàbits personals i socials, d’higiene, horaris, alimentació, d’aprenentatge, etc.
Les activitats es realitzen d’acord al projecte educatiu dissenyat per l’equip de tècnics. Es treballen diversos aspectes a partir d’uns centres d’interès i a través del joc, l’experimentació, l’estimulació, els contes, les activitats de moviment, l’expressió plàstica, la música, la psicomotricitat, etc. Aquest any els centres d’interès han estat “La Musica”, en el primer torn al juliol, i “Fem Teatre”, en el segon, a l’agost. També es fan sortides a llocs propers, per poder gaudir dels espais externs i la natura i per a intercanviar activitats amb els nens i les nenes de l’Estiu de Joc.
L’Estiu de Petits s’ha fet en dos torns, juliol i agost, a: l’Escola bressol Parc de Gardeny, l’escola Camps Elisis i l’Escola bressol del Secà. L’atenció es fa per part de professionals especialitzats en la cura d’infants.

L’Estiu de Joc és un recurs de lleure educatiu per a infants de 3 a 11 anys per a les vacances escolars. El projecte pretén ajudar en la conciliació de la vida familiar i laboral de les famílies, a més d’oferir als nens i les nenes de la ciutat un ventall d’activitats lúdiques i d’aprenentatge. Les activitats tenen com a objectiu treballar l’educació d’hàbits i de valors, com la convivència, la participació, la cooperació, l’escolta activa, la solidaritat, així com estimular globalment les capacitats dels infants
Les activitats s’estructuren en el marc d’un projecte pedagògic comú. Es programen al voltant d’uns eixos temàtics diferents a cada torn i es realitzen a través del joc, l’expressió plàstica, el coneixement de l’entorn, la cura del medi ambient i la música. Aquest any els temes escollits han estat “L’Univers” i “Les 3 R: Reciclar, Reutilitzar i Reduir” al juliol i “Tan iguals, tan diferents, la diversitat ens fa créixer” i “Fem Teatre” a l’agost.

També es fan sortides a diferents llocs de la ciutat: museus, parcs, tallers. Per exemple, durant la primera quinzena de juliol, centrada en “L’Univers”, els nens i les nenes van conèixer planetes i constel·lacions de l’univers, van dissenyar un planetari, i van visitar l’exposició “Apollo XXII” del Caixaforum, entre altres. També han rebut la visita de la Defensora dels Drets dels Infants, Iman Benataya, per intercanviar opinions i escoltar de manera directa el parer dels nens i nenes de la ciutat.
L’Estiu de Joc s’ha fet a les escoles Joc de la Bola, Camps Elisis, Països Catalans, El Vilot de Sucs (al juliol i a partir de 2 anys) i l’escola Josep Manyé de Raimat (a l’agost i a partir de 2 anys). S’han ofert quatre torns quinzenals.
L’Estiu de Joc 2 s’ofereix des de fa 2 anys al juliol amb l’ampliació de les edats de 12 a 14 anys. Aquest projecte neix per donar resposta a una demanda detectada per l’Observatori de la Infància i l’Adolescència de la ciutat, que recull manca de recursos de lleure per a aquesta franja d’edat, i també de la demanda d’algunes famílies. El principal objectiu és contribuir positivament al seu creixement personal i social.
Els objectius específics d’aquest grup d’edat són: potenciar la seva participació en el temps de lleure, el treball en grup, fomentar el desenvolupament de les habilitats socials i valors com la responsabilitat, el compromís amb estratègies que impliquin activar la pròpia imaginació i creativitat. Amb aquests objectius i durant les estades es consolida un grup de joves de diferents barris que conformen una mostra d’inclusió, convivència i tolerància. A l’Estiu de Joc 2 i com a novetat també s’ha inclòs l’activitat interactiva “Scape room” de robòtica i escacs, en què els i les joves han hagut de desxifrar el misteri. El projecte Estiu de Joc 2 s’ha fet a Països Catalans i Camps Elisis.

Aquest estiu s’han complert 4 dècades del programa Esportmania. La Regidoria d’Esports i Activitat Física organitza aquest projecte per als nois i noies, de 4 a 14 anys, amb activitats esportives, aquàtiques i de lleure, a diferents barris de la cuitat, perquè en pugui gaudir a l’estiu i es pugui conciliar la vida familiar i laboral. Esportmania ha ofert quatre torns i s’ha fet a Secà, Bordeta, Pardinyes i Cappont al juliol i agost, i a Balàfia també al juliol. En aquesta edició, hi han treballat 35 monitors/es i s’han ofert 840 places, adequades a les restriccions de la Covid-19.