Una exposició sobre la retirada cap a l’exili del 1939 encetarà una tardor plena d’activitats de memòria a Lleida
Sota el títol “A nation in retreat, la retirada vista per les agències internacionals” es podrà veure a la Biblioteca Pública entre el 14 de setembre i el 27 de novembre, període durant el qual també s’organitzaran diverses conferències, un homenatge a Neus Català i un espectacle sobre l’exili, amb l’actor Alex Brendemühl i la guitarrista Nora Buschmann
Sota el títol “A nation in retreat, la retirada vista per les agències internacionals” es podrà veure a la Biblioteca Pública entre el 14 de setembre i el 27 de novembre, període durant el qual també s’organitzaran diverses conferències, un homenatge a Neus Català i un espectacle sobre l’exili, amb l’actor Alex Brendemühl i la guitarrista Nora Buschmann
El departament de Memòria Democràtica de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Lleida enceta la setmana vinent una tardor plena d’activitats dedicades a difondre el debat i el record sobre alguns dels fets més traumàtics del segle XX, com és l’exili causat per la Guerra Civil.
Les activitats s’iniciaran dimarts vinent, 14 de setembre, amb la inauguració a la Biblioteca Pública de Lleida de l’exposició “A nation in retreat, la retirada vista per les agències internacionals”, que actuarà com a fil conductor de tot el seguit d’activitats paral·leles al voltant de la temàtica de l’exili, des del punt de vista de la història, la memòria, la paraula, la literatura, la música i el reconeixement.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, juntament amb la tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, han presentat la mostra i les activitats paral·leles que tindran lloc durant la tardor. El paer en cap ha remarcat que la tasca de l'Ajuntament, des de l'àmbit de memòria democràtica, és mantenir viva la memòria i ampliar la difusió del que va succeir: “A vegades oblidem que hi ha tota una Lleida anterior a la Guerra Civil, famílies, iniciatives, persones... que s’ensorra, desapareix, i es queda sotmesa a aquesta experiència que no és només personal, sinó econòmica, familiar..." ha destacat el paer en cap, qui ha recordat l’experiència narrada per Víctor Torres en la seva obra “Dietaris de l’exili”: “Víctor Torres és una veu reconeguda de la seva tasca i trajectòria però hi ha milers de víctimes de testimonis anònims d’aquell moment pocs coneguts i una de les missions que tenim des de l’Ajuntament de Lleida és contribuir, tant com sigui possible, a mantenir viva aquella memòria i ampliar la difusió del que va succeir”. Tall de veu Miquel Pueyo
L’exposició està composta per una selecció de les imatges enviades per les agències internacionals entre el 26 de gener i el 10 de febrer de 1939, els 15 dies que van dur prop de 500.000 persones a l’altra banda de frontera. Els mitjans de comunicació de l’època van cobrir la caiguda de Barcelona i la del conjunt de Catalunya el 1939 a les mans de l’exèrcit d’ocupació franquista. Gairebé 135 periodistes i fotògrafs de premsa van ser acreditats per les autoritats franceses abans de ser enviats a la frontera de Catalunya per tal d’informar, amb els seus articles i fotografies, del drama humanitari que representava la retirada civil i militar dels republicans espanyols i catalans.
La mostra que es presenta a Lleida va ser produïda pel Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera l’any 2019, dins els actes de commemoració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Catalunya i l’inici de l’exili republicà, sota el comissariat de l’artista i historiador de l’art de la Catalunya Nord, Eric Forcada.
“A nation in retreat” es podrà veure a Lleida del 14 de setembre al 27 de novembre. Compta amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, del Memorial Democràtic, dels Serveis Territorials de Cultura i de la Biblioteca Pública de Lleida. S’ofereixen visites guiades amb cita prèvia, que es pot demanar a memoriademocratica@paeria.cat i al 973700457.
La tinent d'alcalde Sandra Castro ha detallat, per la seva banda, el conjunt d'activitats que tindran lloc a l'entorn e la mostra sobre l'exili, fruit de la col·laboració amb diferents institucions i entitats: “Enfortim xarxes i treballem alineats per mantenir present i ben viu el record del que va succeir, és la millor manera per no repetir episodis del passat", ha explicat Castro, qui ha posat en valor especialment la tasca divulgativa que es desenvolupa amb la col·laboració de centres educatius de la ciutat.
La resta del programa d’activitats de Memòria per aquesta tardor inclou els següents actes:
• 9 d’octubre, a les 12.00 h-C/Neus Català, a Pardinyes
Acte d’homenatge a Neus Català.
• 15 d’octubre, a les 19.00 h- Sala Jaume Magre
Conferència Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936: els “Catalans de Gènova”, a càrrec de Rubén Doll-Petit.
• 17 d’octubre, a les 19.00 h- Cafè del Teatre de l’Escorxador
Espectacle musical, literari i audiovisual “Exilio”, amb Alex Brendemühl a la veu i Nora Buschmann a la guitarra
• 23 d’octubre, a les 19.00 h- Mercat del Pla
Itinerari per a la recuperació de la memòria democràtica amb la ruta virtual “Viatge al cor del terror nazi: els camps de concentració i extermini”. El ponent serà Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps.
• 28 d’octubre, a les 19.00 h- Sala Jaume Magre
Conferència “L’exili 1939, de la retirada a la diàspora”, amb Jordi Gaitx Moltó.
• 25 de novembre, a les 19.00 h-Biblioteca Pública de Lleida
Conferència “La literatura de l’exili”, amb Maria Bohigas Sales.
• 26 de novembre, a les 19.00 h-Sala Jaume Magre
Conferència “La resistència republicana a França”, amb Henri Farreny (Amicale de Guerrilleros Espagnols en France), Fernando Sánchez i Raymond Cubells (Amicale des Anciens Internés du Camp du Vernet d’Ariège).