“A Nation in Retreat, La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals”
Exposició a la Biblioteca Pública de Lleida fins al 27 de novembre
Exposició a la Biblioteca Pública de Lleida fins al 27 de novembre
L'alcalde, Miquel Pueyo, ha inaugurat aquest vespre l’exposició “A Nation in Retreat, La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals”.
La mostra està composada per una selecció de les imatges enviades per les agències internacionals entre el 26 de gener i el 10 de febrer de 1939, els quinze dies que van dur prop de 500.000 persones a l’altra banda de frontera.
Els mitjans de comunicació de l’època van cobrir la caiguda de Barcelona i la del conjunt de Catalunya el 1939 a mans de l’exèrcit d’ocupació franquista. Gairebé 135 periodistes i fotògrafs de premsa van se acreditats per les autoritats franceses abans de ser enviats a la frontera de Catalunya per tal d’informar, amb els seus articles i fotografies, del drama humanitari que representava la retirada civil i militar dels republicans espanyols i catalans.
A l'acte d'obertura han assistit Eric Forcada, comissari de l’exposició; Miquel Serrano, historiador i conservador del Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera; Maria Antònia Capdevila, directora de la Biblioteca Pública de Lleida; Albert Turull, director de Serveis Territorials de Cultura; Sandra Castro, 4a tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, i David Melé, regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta.
Miquel Pueyo ha destacat els valors d'aquesta mostra: "rebem aquesta mostra, doncs, amb l’emoció intacta d’oferir l’oportunitat a la ciutadania de Lleida d’atansar-se a un moment històric que encara avui ens colpeix perquè ens apropa al patiment dels milers de famílies que van travessar fronteres i es van haver d’exiliar".
Aquesta important producció d’agències fotogràfiques locals o internacionals representa un patrimoni visual de primer ordre. Totes aquestes imatges s’han convertit, en el decurs de les dècades, en les peces essencials de la memòria gràfica d’aquest tràgic esdeveniment.
L’exposició està estructurada cronològicamenti es pot recórrer, dia a dia, del 26 de gener al 10 de febrer de 1939, a través de la mirada i la perspectiva dels grans fotògrafs de guerra.
S’inicia amb una imatge icònica de Robert Capa, Mort d’un milicià, de 1936 publicada a la revista francesa Vu.
Clou amb la reproducció d’un article del butlletí de l’organització humanitària British Commitee for Refugees from Spain, del febrer del 1939, A Nation in Retreat, que dona nom a la mostra i en què, l’excepcionalitat d’aquell fet històric, es definia com la retirada de tota una nació (A nation in retreat). L’encapçalament de l’article volia remarcar el protagonisme que adquirirà, des d’aleshores, la població civil en les crisis provocades pels conflictes armats. En definitiva, ja no es tractava només d’un exèrcit derrotat, sinó de tot un poble que havia sucumbit a la violència de les forces feixistes.
L’exposició que es presenta a Lleida es va produir pel Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera l’any 2019 dins els actes de commemoració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Catalunya i l’inici de l’exili republicà, sota el comissariat de l’artista i historiador de l’art de la Catalunya Nord, Eric Forcada.
Forcada ha seleccionat les imatges, algunes d’inèdites, i altres publicades a revistes de l’estat espanyol i francès, i també de Suïssa, Itàlia, Alemanya i Estats Units, tant de publicacions a favor com en contra del règim del dictador.
A Nation in Retreat es pot veure a Lleida del 14 de setembre al 27 de novembre. Organitzada per l'Ajuntament de Lleida, des de l'àmbit de Memòria Democràtica, compta amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, del Memorial Democràtic, dels Serveis Territorials de Cultura i de la Biblioteca Pública de Lleida.
A la cloenda hi participaran representants d’entitats de Memòria de fills i filles de republicans espanyols i catalans exiliats a França.
Tardor de Memòria Democràtica
El departament de Memòria Democràtica de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Lleida enceta la setmana vinent una tardor plena d’activitats dedicades a difondre el debat i el record sobre alguns dels fets més traumàtics del segle XX, com és l’exili causat per la Guerra Civil.
A més l'exposició a la Biblioteca Pública, la resta del programa d’activitats és:
• 9 d’octubre, a les 12.00 h-C/Neus Català, a Pardinyes.
Acte d’homenatge a Neus Català.
• 15 d’octubre, a les 19.00 h- Sala Jaume Magre.
Conferència Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936: els “Catalans de Gènova”, a càrrec de Rubén Doll-Petit.
• 17 d’octubre, a les 19.00 h- Cafè del Teatre de l’Escorxador.
Espectacle musical, literari i audiovisual “Exilio”, amb Alex Brendemühl a la veu i Nora Buschmann a la guitarra
• 23 d’octubre, a les 19.00 h- Mercat del Pla.
Itinerari per a la recuperació de la memòria democràtica amb la ruta virtual “Viatge al cor del terror nazi: els camps de concentració i extermini”. El ponent serà Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps.
• 28 d’octubre, a les 19.00 h- Sala Jaume Magre.
Conferència “L’exili 1939, de la retirada a la diàspora”, amb Jordi Gaitx Moltó.
• 25 de novembre, a les 19.00 h-Biblioteca Pública de Lleida.
Conferència “La literatura de l’exili”, amb Maria Bohigas Sales.
• 26 de novembre, a les 19.00 h-Sala Jaume Magre.
Conferència “La resistència republicana a França”, amb Henri Farreny (Amicale de Guerrilleros Espagnols en France), Fernando Sánchez i Raymond Cubells (Amicale des Anciens Internés du Camp du Vernet d’Ariège).