<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35665>>.

El Museu de Lleida inaugura l’exposició “Art Primer. Artistes de la prehistòria”

Es podrà veure fins al 9 de gener del 2022 i presenta per primera vegada fragments de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del barranc de Calapatà (Teruel), així com altres dos grans fragments de pintures rupestres d’època neolítica de l’Abric del barranc de Sant Jaume de la Granja d’Escarp

Es podrà veure fins al 9 de gener del 2022 i presenta per primera vegada fragments de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del barranc de Calapatà (Teruel), així com altres dos grans fragments de pintures rupestres d’època neolítica de l’Abric del barranc de Sant Jaume de la Granja d’Escarp

El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha assistit aquest dissabte a la inauguració oficial de l’exposició “Art Primer. Artistes de la prehistòria”.

L’exposició “Art Primer. Artistes de la prehistòria”, que es podrà veure al museu fins al 9 de gener de 2022, és una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), adaptada per a la itinerància amb el suport de l’Arqueoxarxa, i el Museu de Lleida.

És una mostra excepcional i d’un alt valor cultural ja que proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el MAC. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat.

Per primera vegada es podran veure fragments de les pintures rupestres procedents de la Roca dels Moros del barranc de Calapatà (Teruel), dels fons del MAC, acabats de restaurar. Així mateix, també per primer cop, s’exposen altres dos grans fragments de pintures rupestres, d’època neolítica, aquests procedents de l’Abric del barranc de Sant Jaume de la Granja d’Escarp.

L’exposició suposa la consolidació del projecte del conveni entre els dos museus, pel que fa a la producció i difusió de grans exposicions d’interès nacional.

“Art primer. Artistes de la prehistòria”, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el MAC. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

Com a elements de gran singularitat, es presenten per primera vegada les pintures llevantines originals procedents de Calapatà (Cretes, Teruel), dels fons del MAC. Tres cérvols que són una de les poques mostres de pintura rupestre llevantina conservades fora del seu hàbitat natural i que el museu custodia des de la seva creació. Així mateix, també per primer cop, s’exposen dos grans fragments de pintures rupestres, d’època neolítica, procedents de l’Abric del barranc de Sant Jaume de la Granja d’Escarp, aquests procedents dels fons del Museu de Lleida.

També s’exposa una selecció de peces arqueològiques que il·lustren qüestions com les representacions d’art moble paleolític de Catalunya, com dos peces amb gravats provinents dels jaciments de les Coves del Fem (Ulldemolins) i de l’Hort de la Boquera (Margalef de Montsant), i altres elements d’ornament i estris de la vida quotidiana d’aquell període, que ens condueixen a reflexionar sobre el simbolisme i les formes de vida d’aquestes comunitats.

La mostra exhibeix, també, diverses reproduccions fidels d’art moble prehistòric i una recreació de la figura d’una dona neandertal. A més, s’incorporen diversos audiovisuals que ofereixen al públic recursos didàctics de gran fidelitat científica.

La commemoració del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, va ser un dels motius pels quals el Museu d’Arqueologia de Catalunya abordés la producció de la mostra “Art Primer. Artistes de la prehistòria”, que es va poder visitar a Barcelona des del febrer de 2020 fins a febrer de 2021.

Activitats paral·leles

Durant el temps que duri la mostra, el museu ha organitzat un seguit d’activitats, que van des de la recuperació de les Nits Gastronòmiques, que es dedicaran a la cuina de la prehistòria, fins a la presentació del llibre “Pic, Puc i Mut el Mamut. Viure la prehistòria amb nenes i nens d’educació infantil”, de Sònia Mañé Orozco i Antoni Bardavio Novi, docents del Camp d’Aprenentatge de la Noguera, a Sant Llorenç de Montgai; passant per tallers adreçats a públic familiar i adult, a càrrec d’Anna Bonet, i activitats al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, en què es combinaran tallers de pintura, interpretació de les pintures, paisatge i productes de la terra, bàsicament, l’oli.