La Paeria nomena els membres del Consell Ètic
Són Anna Sàez, Fidel Molina i Josep Giralt El Ple municipal ha aprovat diversos contractes de servei, entre els quals, el de la gestió de la jardineria, el servei dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa i el del projecte Sostre 360º
La Corporació Municipal ha proposat en el ple d’aquest mes de setembre nomenar i incorporar tres membres al Comitè Ètic: Anna Sàez, Fidel Molina i Josep Giralt. L’objectiu de la creació d’aquest Comitè és acabar amb determinats comportaments i transformar les institucions per acostar-les a la ciutadania. Amb el nomenament d’aquests nous membres es considera que es compleixen les qualitats per vetllar el compliment de l’ètica del Bon Govern.
En l’apartat de les polítiques de la Gestió Econòmica, Presidència, Participació i Promoció Econòmica, s’han aprovat diversos plecs de clàusules de contractes de servei, entre els quals destaquen el del manteniment de Jardineria, del Sector 4, mitjançant procediment obert amb diversos criteris d’adjudicació i contracte reservat a Centres Especials de Treball; el contracte de Serveis d’Intervenció Socioeducativa Municipal, que inclou els SIS de Remolins, Companyia, Pas a Pas i Mercadet, i el del Servei d’intervenció integral i comunitària d’atenció social a joves en situació de vulnerabilitat al carrer, anomenat projecte Sostre 360º. (Per a més informació del paquet de contractes aprovat: punts del 22 al 29 de l’ordre del dia)
Ple presencial
El ple d’aquest mes de setembre ja s’ha pogut celebrar de manera presencial al Saló de Sessions de la Paeria. La distribució dels diversos regidors s’ha hagut d’adaptar a les condicions de la sala per tal de respectar les mesures de prevenció i seguretat per l’actual situació sanitària. El paer en cap, Miquel Pueyo, ho ha posat en relleu i que el ple igualment s’ha pogut seguir en streaming. Pueyo ha tingut unes primeres paraules per expressar la solidaritat de la ciutat amb els i les damnificades per l’erupció del volcà a l’illa de La Palma.
L’inici de la sessió també ha estat marcat per la condemna rotunda que ha manifestat l’alcalde per l’agressió perpetrada a Rosselló. “Hem de continuar mantenint una actitud vigilant, proactiva i intransigent pel que fa a la protecció dels drets de les persones i, en concret, dels drets de les dones”.
Igualment, Pueyo ha volgut agrair a la ciutadania el bon funcionament de les Festes de la Tardor, que van cloure ahir, per l’èxit en la participació i el civisme amb què s’han desenvolupat.
Abans de passar a l’ordre del dia, s’ha procedit a la presa de raó de l’expulsió de la regidora María Burrel com a regidora del Grup Municipal de Ciutadans i el seu pas a regidora no adscrita. El seu posicionament en les votacions del ple d’avui ha estat l’abstenció.
Aprovació de la modificació de l’ordenança de l’aigua
La Paeria ha aprovat la modificació de l’ordenança de l’aigua amb una proposta compromesa, ajustada a les necessitats de la ciutadania i que té un ferm compromís local. La votació d’avui al ple, que ha anat precedida per l’aprovació d’una esmena, ha tirat endavant amb els vots favorables d’ERC-AM i l’abstenció dels grups municipals del PSC, JuntsxCat, el Comú de Lleida i els regidors no adscrits Sergio González i Maria Burrel. Hi han votat en contra el PP i els dos regidors de Ciutadans. La tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixenet, ha explicat la necessitat que hi havia de posar en ordre la concessió d’Aqualia, així com per a resoldre un problema pendent tarifari i d’inversions i avançar el tracte de la pobresa energètica amb el fons social de solidaritat de 100.000 euros i la rebaixa del 10% a les famílies acollides al bo social. Amb això, també es preveu un calendari d’obres per actuar a la xarxa de clavegueram i la revisió del contracte per revisar les inversions d’Aqualia. Així, amb la progressivitat s’incentiva un estalvi en el consum de l’aigua.
En aquest sentit, l’aprovació de la modificació del contracte de concessió de l’explotació del servei d’abastament i sanejament a Lleida també ha obtingut el suport necessari.
Gestió Urbanística, Habitatge i Transició Ecològica
En aquest àmbit, la corporació municipal ha donat llum verda a tres punts en què s’ha aprovat la modificació dels articles 47 i 48 de l’ordenança municipal de circulació de vianants i vehicles de Lleida i dona vigència al Pla de Mobilitat Urbana fins que s’aprovi el nou Pla, que està en redacció. I s’ha donat conformitat al text refós del Pla de millora urbana de cinc habitatges unifamiliars al carrer Baldomer Gili i Roig, promogut per Agrònoms Free, SL.
Canvi de representants de la Paeria en diversos organismes
La sessió plenària ha aprovat el canvi de representants de l’Ajuntament de Lleida en diversos organismes: en el Patronat i la Comissió Delegada de la Fundació Fira de Lleida, el Consell General del Consorci de Residus del Segrià i del Consell General del Consorci per a la Gestió del Servei d’Acolliment a Persones sense Llar. També que es proposi la substitució d’un membre del Consell d’Administració a la Junta General de Mercolleida.
Altres punts del dia
Entre altres punts que han passat per l’ordre del dia, s’ha donat compte de la modificació de crèdits al Pressupost de l’Ajuntament; de l’IMO; dels estats d’execució dels pressupostos, del 2n trimestre, de la Paeria, organismes autònoms i empreses, i del Pla d’ajust (2n semestre). S’ha aprovat la modificació de crèdits de l’Ajuntament i s’ha ratificat la dissolució del Consorci de GlobaLleida.
Mocions del ple de setembre
La primera de les mocions promogudes per entitats ha estat la de Rebel·lió o Extinció Lleida, defensada per Alba Huix i Jordi Fo, per una moratòria del desplegament del 5G al municipi de Lleida. S’ha aprovat parcialment, en allò que afavoreix que les administracions públiques puguin participar per desplegar la tecnologia. Concretament els punts 8, 9 i 11, per promoure i mantenir el dret a un entorn saludable per a totes les persones i definir i mantenir ‘zones blanques’ (lliures o molt baixes en emissions); perquè la Paeria elabori un manual d’ús responsable dels dispositius i tecnologia sense fil adreçades al a població, i que l’Ajuntament apliqui la taxa ja existent del 1,5 % sobre els ingressos bruts per a l’ús públic per part de les empreses de telecomunicacions.
L’entitat Slow Shop Lleida, en veu de la seva presidenta, Rosabel Trench, ha promogut la segona moció per aprovar la Declaració de Barcelona sobre les polítiques de temps, per implementar prendre consciència i impulsar polítiques que avancin cap a una millor gestió del temps per a una societat més sana, igualitària, productiva i sostenible
Pel que fa a les mocions dels grups municipals, Ciutadans n’ha presentat una per a la creació d’una Taula de treball per afrontar la neteja, que ha exposat Àngeles Ribes i que tirat endavant amb els vots a favor de Cs, PSC, Comú de Lleida i PP (14 vots); en contra d’ERC i JuntsxCat (12 vots), i l’abstenció de la regidora no adscrita Maria Burrel (1 vot). L’objectiu és analitzar la situació de neteja a la ciutat i aportar propostes i solucions per millorar-ne l’estat, així com per conscienciar sobre el civisme davant actituds que fan un mal ús de l’espai públic.
La darrera moció ha estat del PSC per aturar la construcció de l’edifici modular a Pardinyes i iniciar un procés participatiu i de diàleg. L’han argumentat Fernando Alonso, de la Plataforma en defensa de la Residència de Pardinyes, i la regidora Cristina Morón, i ha obtingut el suport necessari. El document insta el govern municipal a iniciar un procés de participació, col·laboració i co-governança i que incorpori audiència amb expert per assessorar la Paeria en l’avenç d’un model d’atenció a persones temporeres i altres col·lectius.
Més informació: Twitter PaeriaLleida
Per tornar a visionar el Ple Municipal del mes de setembre de la Paeria