<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35696>>.

Lleida i Vic estrenyen la seva col·laboració per a potenciar la innovació en el sector agroalimentari

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, han signat aquest matí el conveni per impulsar el congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, que s’ha presentat en el marc de la Fira de Sant Miquel

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, han signat aquest matí el conveni per impulsar el congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, que s’ha presentat en el marc de la Fira de Sant Miquel

El Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, han segellat aquest matí la col·laboració entre totes dues ciutats per a potenciar la innovació i la transferència tecnològica en el sector agroalimentari, amb la signatura del conveni que permetrà organitzar conjuntament el congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia a partir de l’any vinent.

Aquesta trobada, ha explicat Pueyo, se celebrarà dos cops a l’any, pel Mercat del Ram de Vic, a l’abril, i per la Fira de Sant Miquel de Lleida, al setembre. “Seran dues seus i dues especialitzacions, ramaderia i agricultura, per l'impuls de la transformació del sector primari promovent la incorporació de les estratègies empresarials i de la innovacions tecnològiques que permetin una producció d'aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient”, ha afirmat Pueyo.

“Des de la Paeria considerem oportuna i necessària aquesta iniciativa, perquè enllaça directament amb una de les prioritats clau per al nostre territori, com és la transformació tecnològica de la pagesia i del sector agroalimentari en el seu conjunt. Lleida aspira a ser amb l’horitzó de 2030 un hub agroalimentari del sud d’Europa i per a fer-ho són imprescindibles els instruments que ens brinden esdeveniments com la Fira de Sant Miquel i aquest nou congrés BIT 2022”, ha afegit l’alcalde.

Per la seva banda, Erra ha assenyalat que aquest acord “mostra la suma de dues ciutats que volen avançar juntes, que són potents en el sector agroalimentari i en les ganes d’innovar, de canviar i de millorar per ajudar a afrontar els reptes de futur”.

L’acte de presentació del Congrés també ha comptat amb una intervenció per via telemàtica de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui ha destacat que la voluntat del Govern de la Generalitat és tenir un sector “sostenible, basat en l’economia circular i arrelat al territori”, i ha indicat que l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya amb l’horitzó 2030 suposarà una “oportunitat immillorable per a desenvolupar el sector primari” a Catalunya. “La sortida de la crisi de la pandèmia ha de passar per una economia més verda i la bioeconomia circular i sostenible hi ha de tenir un paper cabdal”, ha afegit.

Per la seva banda, la diputada presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, ha destacat les oportunitats que aquest nou model d’economia circular i bioeconomia obre per a les empreses, les persones i els territoris.

Per últim, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ha declarat que “volem liderar el canvi tecnològic i productiu, per fer nous productes, aconseguir nous mercats i reforçar el teixit productiu de les nostres comarques, però també per establir vincles amb nous sectors industrials, generant sinergies a partir d’aquests subproductes”.

Presentació de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya

A banda de la presentació del congrés, que han completat des de l’àmbit tècnic el director de Fira de Lleida, Oriol Oró, i la coordinadora de BIT 2022 a Vic, Carme Sàez, l’acte d’aquest matí ha incorporat també la presentació pública de la nova Estratègia de Bioeconomia de Catalunya, a càrrec de Jaume Sió, que s’ha encarregat de coordinar els treballs per la seva elaboració i és també cap del gabinet tècnic de la conselleria. Així mateix, s’ha pogut gaudir de dues taules rodones centrades en la cadena forestal i la gestió del paisatge, per una banda, i en la cadena agroalimentària, per l’altra.