La Fira de Sant Miquel commemora el 50 aniversari del Llibre Agrari
Una exposició reprodueix les portades de les edicions guanyadores i una col·lecció d’imatges dels lliuraments dels premis L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, valora aquest premi com un emblema d’allò que volem per la Lleida del 2030, que aspira a ser un hub agrobiotec del Sud d’Europa
La Fira de Sant Miquel commemora enguany el 50 aniversari del llibre agrari amb una exposició on reprodueix les portades de tots els guanyadors del premi que es lliura des de fa cinc decennis i que s’ha convertit en el més important del sector. La mostra, que s’ha inaugurat aquesta tarda amb un acte que ha presidit l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també recull una petita antologia d’imatges del lliurament dels premis.
El paer en cap ha posat en valor la importància d’un premi, que aplega la col·laboració dels tres principals col·legis professionals, a més de la Universitat de Lleida, com a fruit de la feina ben feta. “Aquest és un bon emblema d’allò que volem per aquesta Lleida del 2030, que aspira a ser un hub agrobiotec del sud d’Europa”, ha dit.
“El fet que siguem aquí és sobretot un símbol d’esperança i de projecció cap al futur. Hem passat moments difícils en l’àmbit de les famílies, les persones i la salut, també en el terreny econòmic, però el sector agroalimentari ha estat un dels elements més resilients sobretot en el Pla de Lleida i en la nostra ciutat”, ha destacat Miquel Pueyo en recordar la crisi provocada per la pandèmia. “La salut del sector agroalimentari no només ens ha mantingut en vida, sinó que ha limitat l’impacte de la crisi social i econòmica en el nostre territori”, ha clos.
Durant l’acte, també ha intervingut Santi Planas, secretari del premi Llibre Agrari, el qual ha fet una trajectòria d’aquest, així com Josep Dadon, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals; Domènec Vila, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrícoles; Carme López, presidenta dels veterinaris de Lleida, i Narciso Pastor, vicerector d’Infraestructures de la UdL.
En les seves intervencions han destacat, entre altres coses, els fruits del treball conjunt de les entitats del sector, tot i que han demanat un major suport institucional amb polítiques adreçades a una aposta decidida per la innovació i el coneixement.
A l’acte també hi ha assistit els tinents d’alcalde Sandra Castro i Paco Cerdà, el regidor de l’Horta, David Melé, i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró.
El premi
La Fira Agrària de Sant Miquel s’erigeix cada any el podi en el qual es lliuren els premis i els autors donen a conèixer el contingut de les obres guardonades. El nombre total de llibres que han estat candidats al Premi en el decurs dels cinc decennis superen amb escreix el miler. Molts d’ells han esdevingut cabdals en l’àmbit acadèmic i en l’exercici de l’enginyeria, la veterinària, l’assessoria i l’activitat productiva a les explotacions agràries i la indústria alimentària.
Aquesta exposició, organitzada amb motiu de l’efemèride, ha estat possible gràcies a la tasca de recopilació realitzada per l’Àrea de Biblioteques i Documentació de la Universitat de Lleida que, alhora, ha habilitat una biblio-guia virtual per exhibir de forma permanent les obres guardonades en el decurs dels cinquanta anys juntament amb una magnífica col·lecció de cartells, material gràfic i catàlegs històrics de Fira de Sant Miquel.
L’exposició dels llibres premiats es podrà visitar presencialment durant la celebració de Sant Miquel i, posteriorment, estarà a disposició de les persones interessades al hall del rectorat de la Universitat de Lleida, on romandrà fins al seu trasllat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL per a la seva exhibició amb motiu dels també cinquanta anys d’estudis superiors agraris.
Aquests actes commemoratius culminaran amb la celebració del seminari “100 anys d’Agricultura i Alimentació: de la revolució verda a les tecnologies de final del segle XXI”, que tindrà lloc el 19 d’octubre a la Llotja de Lleida.
Els darrers guanyadors
‘Plagas agrícolas’, escrit per Ferran García i Francisco Ferragut i editat per M.V. Phytoma-España ha estat el guanyador de la 50a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que ‘Philaenus spumarius: una nueva estrategia para reducir sus poblaciones’, escrit per diversos autors i publicat el febrer de 2021 al número 326 de la revista tècnica Phytoma España, s’ha endut la 6a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. Ambdós guardons estan convocats per Fira de Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit.
Cal recordar que el Premi del Llibre Agrari, dotat amb 3.000 euros, s’organitza anualment i de forma ininterrompuda des de l’any 1972, és a dir, des de fa 50 anys, i que és l’únic premi d’aquest àmbit que es convoca a tot l’Estat. Quant al Premi de l’Article Tècnic Agrari, té una dotació de 1.000 euros. El lliurament dels premis es farà en l’acte de celebració del 50è aniversari de la convocatòria del guardó.