L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, assenyala que la Lleida del 2030 ha de ser una ciutat basada en els valors de la sostenibilitat, la comunitat i la proximitat
El paer en cap presideix la cloenda de la Fira de Sant Miquel, que ha estat a càrrec del director general de Polítiques per al Compliment de l’Agenda 2030, Gabriel Castañares Tots els patrons de la Fira fan un balanç exitós d’aquesta 67a edició, que ha recuperat la presencialitat i ha omplert la totalitat de l’espai expositiu, donant el protagonisme a la innovació tecnològica i la internacionalització
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assenyalat que la Lleida del 2030 ha de ser una ciutat sostenible, basada en una comunitat també sostenible, durant la seva intervenció en l’acte de cloenda de la 67a edició de la Fira de Sant Miquel, que ha clos el director general de Polítiques per al Compliment de l’Agenda 2030, Gabriel Castañares.
El paer en cap ha qualificat d’èxit aquesta edició del certamen, a l’hora de fer balanç de “quatre dies d’activitats, en què s’ha pogut constatar que el sector agroalimentari és un sector resilient, tenia ganes de fer Fira”.
Miquel Pueyo, igual que la resta de patrons organitzadors de la Fira de Sant Miquel, ha assenyalat que els números acompanyen a l’hora de fer balanç. “Prop de 300 expositors directes i un 100% d’ocupació, amb més de 50 activitats paral·leles que han explicat el paper de la nostra ciutat en l’aplicació de la tecnologia i la innovació al sector agroalimentari, en són la prova”, ha dit.
Però l’alcalde ha tret les seves conclusions d’aquesta edició després de quatre dies de xerrades, taules rodones, fòrums i contactes amb els expositors. “Hem constatat una cosa: les ciutats que volem només podran sustentar-se amb els valors de la sostenibilitat, la comunitat i la proximitat. La Lleida del 2030 ha de ser una ciutat sostenible, basada en una comunitat també sostenible”, ha dit per assenyalar els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a horitzó si també es vol esdevenir la capital AgroBioTec del sud d’Europa.
L’alcalde ha afirmat que a la Paeria està alineada amb aquests objectius, però que cal que la resta de les institucions ho estiguin, per a fer-ho possible. “A Lleida ho tenim tot per anar de la mà amb la Generalitat en la seva estratègia de Bioeconomia 21-30. Tenim l’Horta de Lleida, aquesta corona verda amb un radi que arriba als 10 quilòmetres entorn de la ciutat i més de 19.000 hectàrees de superfície, i tenim el Parc Científic i Tecnològic, amb projectes innovadors i capdavanters com el projecte Inno4Agro, que han de posar a disposició dels productors tota la tecnologia i innovació de les empreses TIC”, ha continuat explicant.
Amb aquest esperit de treball comunitari, Miquel Pueyo ha aprofitat la presència del director general per a demanar també la col·laboració i mà estesa del Govern de l’Estat en la necessitat d’impulsar aquesta innovació tecnològica en el sector agroalimentari. “De la mà dels ODS, com hem dit, de la mà dels nostres productors locals, de la mà de la tecnologia que tenim a l’abast, però necessitem també el suport i els recursos de l’Estat”, ha dit.
El paer en cap, que ha destacat com a major èxit de la Fira de Sant Miquel poder reprendre la temporada regular de fires recuperant la presencialitat, ha clos la seva intervenció esperant amb il·lusió Municipàlia, el saló més important de l’Estat dedicat als municipis. “Un espai en què puguem impregnar-nos d’idees i propostes de la mà d’aquests Objectius de Desenvolupament sostenible, que s’han convertit en la nostra brúixola”.
A més del paer en cap, han intervingut en l’acte de cloenda de la Fira de Sant Miquel, el director general de Polítiques Palanca per al compliment de l’Agenda 2030, Gabriel Castañares; el president de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, Jaume Saltó; el vicepresident de la Diputació, Jordi Latorre, i el delegat del Govern, Bernat Solé.
Gabriel Castañares ha explicat el compromís del Govern espanyol amb la sostenibilitat amb la promulgació de normatives com la Llei de la Cadena Alimentària, així com els reptes i estratègies per a fer que el sector primari sigui més competitiu, sostenible i innovador.
Jaume Saltó ha estat l’encarregat de fer un balanç més extens de la 67 edició de Sant Miquel, assenyalant com a dada més positiva la presencialitat. També ha destacat el suport del teixit empresarial a la Fira, ja que les gairebé 300 firmes han omplert el 100% del recinte firal, i el feedback de plena satisfacció rebut tant part dels expositors com dels clients.
Al marge d’aquestes les dades, el president de la Comissió Delegada de Fira de Lleida i de la Cambra de Comerç ha remarcat l’increment quantitatiu i qualitatiu en l’àmbit de la innovació i transferència de coneixement (obres presentades al premi Llibre agrari i Article especialitzat), així com l’aposta per la internacionalització i digitalització.
Durant l’acte, també s’han lliurat els guardons als guanyadors dels premis a la Innovació Tecnològica, al Llibre Agrari i a l’Article Tècnic Agrari.