<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35721>>.

Lleida torna a ser capital del ‘fado’ aquest any amb artistes portuguesos residents a Porto, Lisboa i Madrid

10è Festival Internacional de Fado de Catalunya del 14 al 23 d’octubre de 2021El reconegut artista Raul Marques obrirà el festival al Cafè del Teatre de Lleida el proper divendres 15 d’octubre, a les 22 hores, on presentarà en exclusiva a Catalunya el seu nou àlbum, ‘New Lisbon, Arizona‘

10è Festival Internacional de Fado de Catalunya del 14 al 23 d’octubre de 2021El reconegut artista Raul Marques obrirà el festival al Cafè del Teatre de Lleida el proper divendres 15 d’octubre, a les 22 hores, on presentarà en exclusiva a Catalunya el seu nou àlbum, ‘New Lisbon, Arizona‘

El regidor de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha assistit a la presentació del Festival Internacional de Fado de Catalunya que organitza la Fundació Orfeó Lleidatà i l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració especial del Consolat de Portugal a Barcelona, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i Supermercats Plusfresc, i sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia, celebrarà la 10a edició amb dos concerts al Cafè del Teatre de Lleida, un concert a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, i un concert a l’Espai Orfeó de Lleida.

El reconegut artista Raul Marques obrirà el festival al Cafè del Teatre de Lleida el proper divendres 15 d’octubres, a les 22.00 hores, on presentarà en exclusiva a Catalunya el seu nou àlbum, ‘New Lisbon, Arizona‘. Amb un estil que es mou entre el fado i la cançó d’autor, al nou disc es pot sentir també la influència de la musicalitat mexicana i de la meridional americana. Es va gravar a Tucson (Arizona), i el productor, Sergio Mendoza, és americà d'origen mexicà.

La cantant portuguesa Ana Roque, acompanyada de la guitarra de João David Almeida amb qui forma el grup “Fado Inverso”, conviden al violoncel a Susana Castro Santos. Actuaran a l’Espai Orfeó el dissabte 16 d’octubre, a les 20.00 hores.

Fado Em Trio format per Flora Miranda a la veu, Bernardo Soares al piano i Ricardo Casaleiro al vibràfon i percussió,  amb un espectacle únic en el qual la música sense barreres ni fronteres és l’objectiu que pretenen assolir els tres artistes en el seu projecte, actuaran a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell (divendres 22 d’octubre, 21 h) i al Cafè del Teatre de Lleida (dissabte 23 d’octubre, 22 h).

L’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival seguirà present a l’edició d’enguany, tot i que, atès l’estricte protocol sanitari per la Covid-19, no tindrà lloc a les sales de concerts. Enguany s’ha organitzat un taller de cuina portuguesa a la Sala Sunka (dijous 14 d’octubre, 18.30 h).

Serà el desè any que se celebra a Lleida el Festival Internacional de Fado i per segona vegada també a la Seu d’Urgell.

Actuacions de formacions musicals vingudes des de Porto, Lisboa i Madrid

Raul Marques, acompanyat per la guitarra portuguesa i el violí de Raúl Sánchez i el contrabaix de Francisco López Loque, inaugurarà el festival el divendres 15 d’octubre, a les 22.00 hores, al Cafè del Teatre presentant el seu nou disc “New Lisbon, Arizona”.

Raul Marquez és un artista reconegut i amb diversos discs al mercat, que neix a Viseu (Portugal) i inicia els seus estudis musicals amb la trompeta als set anys. Més tard estudia en el conservatori guitarra clàssica, trompeta, guitarra portuguesa, combo, harmonia i composició, i participa en diversos workshops en l’àmbit del jazz amb Ron Carter, Brad Mehldau, Ryan Kysor, Kurt Rosenwinkel, etc.

Es trasllada a Madrid l’any 2002, on col·labora amb importants projectes locals d’estils tan diversos com el jazz, el flamenc, la cobla o el rock, i on ha seguit fins ara la seva carrera musical, col·laborant amb altres artistes de la talla de Depedro, Miguel Ríos, Pasión Vega, Orkesta Mendoza i Calexico, per Europa i Amèrica.

En aquest disc, va tenir el privilegi de poder comptar amb la important col·laboració d’artistes com Calexico (EUA), Amparo Sánchez (Espanya), Orkesta Mendoza (EUA / Mèxic), Depedro (Espanya), Laureana (Portugal).

En aquest enregistrament, iniciat a Tucson i acabat a Madrid, el músic portuguès va reunir les seves composicions originals amb clàssics del Fado, en versions molt personalitzades, on la guitarra portuguesa té un paper destacat.

Ana Roque actuarà a l’Espai Orfeó el dissabte 16 d’octubre, a les 20.00 hores, acompanyada de João David Almeida a la guitarra i Susana Castro Santos al violoncel.

“Fado Inverso” és una idea de viatge, que porta el fado a l’equipatge, cap a nous significats, cap a altres llocs. La veu, la guitarra i els arranjaments d’Ana Roque i de João David Almeida són els passos d’aquest camí, que porta des de Lisboa les melodies que formen part de la nostra memòria col·lectiva, passant per altres cançons, noves i antigues, a més de nous objectes sonors que sempre viatgen i inspiren.

El mateix desig de creuar el fado amb altres idiomes va fer que Fado Inverso volgués comptar amb la companyia de Susana Castro Santos en aquest viatge. La versatilitat del seu violoncel la va portar a explorar les fronteres del fado, un territori on també s’ha mogut i conquistat el seu lloc.

Els tres condueixen aquesta ruta, plena de Lisboa i el Tejo, feta d’història però també de descobriments.

Fado em Trio actuarà a la Seu d’Urgell i clourà el festival al Cafè del Teatre de Lleida. Serà el 22 d’octubre a la Sala San Domènec de la Seu d’Urgell, a les 21.00 h i el 23 d’octubre al Cafè del Teatre de Lleida, a les 22.00 h.

Flora Miranda a la veu, Bernardo Soares al piano i Ricardo Casaleiro al vibràfon i percussió són un trio musical que neix l’any 2013, quan tres joves músics portuguesos descobreixen el desig comú d’explorar els idiomes del Fado i la música tradicional portuguesa d’una manera poc convencional. Es tracta d’un espectacle en què el Fado només és el fil conductor, la música sense barreres ni fronteres és l’objectiu que pretenen assolir els tres artistes en el seu projecte.

Els tres músics comparteixen el seu espai de formació a ESMAE, el Col·legi de Música i Arts Escèniques.

Altres suports i col·laboracions que fan possible el festival

L’InterFado compta amb la col·laboració de Consulado Português em Barcelona i de Camões - Instituto da Cooperação e da Língua i de la Mostra Portuguesa.

També té suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Supsa Supermercats Pujol – Plusfresc, Grup Catalana Occident, Elèctrica Serosense, Sistemas Digitales Ricoh i Gabinet Casas.