Lleida lidera la xarxa de ciutats educadores que treballa els ODS vinculats a la infància
La Paeria i la UdL impulsen el projecte Frisbee d'Aprenentatge i Servei Solidari de lluita contra la pobresa per part de joves voluntaris
L'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de la UdL, acull els dies 7 i 8 d'octubre una trobada i fira de bones pràctiques sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible vinculats a la infància amb la participació de representants de 20 ciutats d'arreu de l'estat. Lleida lidera, des de fa 4 anys, l'impuls de projectes específics de ciutat vinculats als ODS que comptin amb la participació i implicació dels infants i joves.
Es tracta de la primera reunió presencial de les ciutats que conformen aquesta xarxa temàtica des de la irrupció de la Covid-19, una trobada que permet continuar el treball iniciat fa quatre anys amb la perspectiva que aporten especialistes d'educació de diferents punts de l'estat: "Després de desenvolupar un document marc en una primera etapa, vam veure que l'interessant era aprofundir en els treballs que diferents municipis i ciutats estan desenvolupant sobre aquesta temàtica i poder-ho fer de nou presencialment repercuteix positivament en l'intercanvi d'idees i visions". Tall de veu tinent d'alcalde Sandra Castro
La tinent d'alcalde Sandra Castro ha detallat que un dels projectes derivats de la xarxa temàtica és el programa Frisbee (un projecte d'Aprenentatge Servei Solidari) per lluitar contra la pobresa en l'àmbit local i global a la ciutat de Lleida que es presentarà pròximament i on joves lleidatans són els que han ideat diferents accions per fer efectius aquests objectius: "Creiem que perquè els joves prenguin consciència de les fites que s'han d'aconseguir en els ODS la millor manera és que s'impliquin i han de ser ells els que generin les propostes, s'hi engresquin i encomanin aquest interès entre els companys i companyes".
Per la seva banda, Pere Enciso, director de la unitat de desenvolupament i cooperació de la UdL, ha destacat la importància de la fira celebrada avui en el marc de la xarxa de ciutats educadores des de l'òptica de la transferència de coneixement: "És molt positiu, sobretot per agafar idees, veure com poder arribar millor a la ciutadania i com impliquem a la gent jove en tot el tema dels ODS de manera que prenguin consciència i empenyin els adults a què canviïn d'actituds i polítiques. Un dels exemples més clars són els joves que formen part dels "Fridays for Future".
La Fira de Bones Pràctiques sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible té lloc en la jornada d'avui de la trobada de la xarxa temàtica de ciutats educadores i se celebra a la sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura. Han participat en la fira representants polítics i tècnics de Barcelona, Ciutadella, Gijón, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Madrid, Reus, Sant Just Desvern, Tomelloso, València, Vitoria-Gasteiz o Saragossa, entre d'altres municipis.
En aquesta edició de la fira, s'han presentat les següents experiències:
- Ajuntament de Granollers (Barcelona)
Etcetera. Espais i projectes educatius adolescents fora de l'escola
- Ajuntament de Barcelona
"Comviure "- abordatge preventu de l'assetjament escolar
- Ajuntament de Vitòria-Gasteiz
Projectes d'aprenentatge i servei solidari vinculats a la infraestructura verda urbana de Vitòria- Gasteiz
- Ajuntament de València
"Compensem cultura" - Explora el teu barri!"
- Ajuntament de Gijón
Meetlab: coneix el laboratori
- Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat
Activistes pel canvi climàtic
- Ajuntament de Madrid
"Deixa la teva petjada i vola"
- Ajuntament de Sant Just Desvern. "Una pintada de bancs contra la LGTBI-Fòbia"
-.Ajuntament de Tomelloso
Pla municipal de lectura 2021 a Tomelloso "Binomi Antonio López Torres / Eladio Cabañero"
- Ajuntament de Saragossa
Les emocions et conto... ara conta'm tu"
- Ajuntament de Reus
"Infants ciutadans" - la participació infantil i els centres cívics
- Ajuntament de Llíria
"Llavors pel futur" - creant un espacio educatiu comestible
Lleida, ciutat educadora
La tradició i la vocació de Lleida com a ciutat educadora arrenca fa més de trenta anys. L'any 1990 va estar present al Primer Congrés Internacional de Ciutats Educadores, va participar en la Carta de Ciutats Educadores -que es va revisar en el Congrés de Bolonya el 1994 i en el Congrés de Gènova el 2004 i el 1998 va signar la "Carta Municipal per a l'Educació de Lleida".
En aquests anys la ciutat ha tingut representació en els diferents Congressos Internacionals de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores. Lleida forma part de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores i ha presidit la xarxa estatal entre els anys 2016 i 2018.