<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35759>>.

El govern assoleix un acord amb el grup del Comú per a l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any vinent

El document, que es portarà a aprovació en un ple extraordinari el dia 22, contempla la congelació de tributs, millores en la gestió tributària per a la ciutadania i un nou redactat de la taxa a grans distribuïdores per l’ús de l’espai públic que permetrà obtenir nous ingressos També s’introdueix una taxa a solars buits, un nou sistema de bonificacions i penalitzacions pel reciclatge porta a porta i es posarà en marxa una comissió oberta a tots els grups per redactar una nova ordenança d’escombraries

El document, que es portarà a aprovació en un ple extraordinari el dia 22, contempla la congelació de tributs, millores en la gestió tributària per a la ciutadania i un nou redactat de la taxa a grans distribuïdores per l’ús de l’espai públic que permetrà obtenir nous ingressos També s’introdueix una taxa a solars buits, un nou sistema de bonificacions i penalitzacions pel reciclatge porta a porta i es posarà en marxa una comissió oberta a tots els grups per redactar una nova ordenança d’escombraries

El govern municipal portarà a aprovació en un ple extraordinari que tindrà lloc el dia 22 d’octubre les ordenances fiscals per a l’any vinent, que preveuen la congelació dels tributs municipals, la incorporació de millores en la gestió per afavorir la ciutadania i un nou redactat de la taxa especial a les grans empreses distribuïdores per l’ús de l’espai públic que permetrà obtenir nous ingressos.

Les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré han presentat aquesta tarda l’acord per l’aprovació d’aquest expedient, que el govern municipal, format pels grups d’Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya, ha assolit amb el grup del Comú de Lleida, que ha estat representat pel seu portaveu, Sergi Talamonte.

La portaveu del govern ha agraït la disposició i el treball del grup del Comú per a arribar a aquest acord, que és “fruit de la voluntat reiterada en diverses ocasions d’estendre la mà i arribar a acords pel bé de tots els lleidatans i lleidatanes”. “És un acord d‘esquerres, que permetrà incrementar ingressos a partir del cobrament de taxes a les grans subministradores i distribuïdores i que no carrega més a les famílies, sinó que el que fem és facilitar-los-hi els tràmits i fer-los més entenedors i fàcils”, ha afegit Freixanet.

La quarta tinent d’alcalde i regidora d’Hisenda, Montse Pifarré, ha mostrat la seva satisfacció per poder portar a aprovació les ordenances fiscals per al 2022 amb consens. Entre els aspectes més rellevants de l’acord, Pifarré ha destacat l’adaptació del redactat de la taxa especial del subsòl, sòl o vol de vies públiques per garantir que les grans empreses distribuïdores (elèctriques, telefonia mòbil i d’altres energètiques) paguin pel seu ús, ja que pot suposar un ingrés important per a la ciutat.

Pel que fa a la modificació de la tarificació de l’ordenança de la recollida d’escombraries per recollir els costos creixents de portar els residus a l’abocador, s’ha deixat sobre la taula de comú acord. “Considerem que és un tema prou important, de ciutat i també de planeta, i que requereix abordar-ho amb un consens més ampli. Emplacem tots els nostres companys de corporació a treballar el proper any en la redacció d’una nova taxa pensada en clau de futur”, ha afirmat Pifarré.

“Són unes ordenances fiscals que no tenen com a prioritat l’increment de recaptació. No hi ha augment de les taxes, sinó que s’han treballat per millorar la relació de la ciutadania amb l’Administració per facilitar la gestió i l’agilitat en qualsevol tràmit amb l’Ajuntament. Per exemple, els propietaris de vehicles que tenen la targeta de resident, veuran com els hi serà renovada d’ofici per l’Ajuntament i a principis d’any rebran la seva nova targeta de forma automàtica”, ha explicat la regidora. Altres àmbits on es millora la gestió serà en l’obtenció de les llicències d’obres permetent que els informes d’idoneïtat documental i tècnica puguin ser aportats externament per entitats habilitades sense cost afegit; en la gestió de pagaments i fraccionaments; per a la sol·licitud de bonificacions a l’IBI quan s’instal·len energies renovables; o en les taxes dels Horts de Rufea, entre d’altres.

Per la seva banda, Talamonte ha destacat que el grup del Comú s’ha mostrat disposat des del primer moment a la negociació, fins a assolir aquest acord que dona compliment a les prioritats que havien plantejat. “Pensem que és un bon acord, que introdueix mesures positives per la ciutat, com són la simplificació de tràmits i ajudar a la relació entre els ciutadans i l’administració, i altres mesures que havíem proposat des del Comú, com incentivar que els grans tenidors no tinguin habitatges buits i bonificar activitats socials com la masoveria urbana, que són molt interessants”, ha afirmat Talamonte.

En particular, el regidor del Comú ha destacat la millora del sistema de taxació a les empreses distribuïdores per l’aprofitament que fan de l’espai de domini públic i la introducció d’un sistema de bonificacions i penalitzacions en la taxa de residus per a les llars situades en les zones on ja s’està duent a terme la recollida porta a porta. D’aquesta manera, es podrà beneficiar en la taxa a aquelles llars que participin activament en aquest sistema de recollida selectiva i penalitzar a les que no ho facin. Durant l’any vinent, es treballarà en la informació i l’acompanyament a la ciutadania, per a introduir ja aquests canvis tributaris vinculats al porta a porta l’any 2023. També s’introdueixen millores en la bonificació d’ús de la deixalleria, per a promoure’n l’ús i una nova taxa de residus a solars buits que no estiguin cedits per a usos comunitaris.