Xerrada sobre l’exili del 1936 dins del cicle Debats de Memòria
El departament de Drets Civils organitza aquest divendres, 15 d’octubre, la conferència “Els primers exilis de la guerra civil, 1936: els catalans de Gènova” amb l’historiador Rubèn Doll-Petit
El departament de Drets Civils organitza aquest divendres, 15 d’octubre, la conferència “Els primers exilis de la guerra civil, 1936: els catalans de Gènova” amb l’historiador Rubèn Doll-Petit
La Sala Jaume Magre acollirà aquest divendres, 15 d’octubre, la conferència “Els primers exilis de la guerra civil, 1936: els catalans de Gènova”, a càrrec de l’historiador Rubèn Doll-Petit, expert aquest període històric. La xerrada forma part del cicle “Debats de Memòria”, que organitza el departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida per tal de mantenir viu el record i promoure el debat sobre aquests fets històrics.
El febrer de 1939, mentre prop de 450.000 persones travessaven la frontera espanyola per refugiar-se a França, començaven a arribar al Principat més de 30.000 catalans que n’havien fugit a l’estiu de 1936. En termes generals es tractava de persones vinculades a la burgesia més benestant, a l’Església, a la dreta política catalana i al món de la indústria i de l’empresa, que havien marxat en vaixell durant els primers mesos de la guerra, però també de terratinents, pagesos, membres de classes mitjanes i baixes o joves desertors que havien travessat els Pirineus per anar a raure a França en un primer moment.
Aquests “catalans de Gènova” van romandre a l’estranger esperant que la guerra finalitzés. Amb tot, quan el conflicte va acabar molts d’ells ja s’havien adherit a la causa franquista i hi havien col·laborat econòmicament, personalment i professionalment.
Finalment, a principi de 1939, van tornar tot darrere de les tropes franquistes disposats a recuperar les seves propietats, a contribuir a la configuració del “Nuevo Estado” i a oblidar qualsevol expressió passada de reivindicació cultural o exercici de catalanisme polític.
La conferència serà a càrrec Rubèn Doll-Petit llicenciat en Història Contemporània i membre del Consell Científic del Museu Memorial de l’Exili (MUME). Durant el període 2008-2011 va ser tècnic responsable dels Espais de Memòria de Girona del Memorial Democràtic de Catalunya i entre 2013 i 2016, va ocupar el càrrec d’Historiador i responsable del Centre de Documentació del Memorial del Camp de Ribesaltes (França), en el qual va ser co-comissari de l’exposició permanent. Ha estat també comissari de l’exposició: “Autoritzats per sortir” (2018), al MUME i de l’exposició al Memorial Democràtic: “Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936” (2020-2021).
L’acte començarà a les 19.00 h a la Sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2) i per participar-hi cal inscriure-s’hi prèviament al telèfon 973700457 o mitjançant aquest correu electrònic.