Lleida, una ciutat segura

Els delictes disminueixen un 2,4% a la ciutatLa Paeria prepara una campanya de conscienciació i sensibilització ciutadana adreçada als usuaris dels Vehicles de Mobilitat Personal

El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest matí la Junta Local de Seguretat, que s’ha celebrat amb la presència de les diferents administracions i forces de seguretat amb competència a Lleida. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el conseller d’interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, han presidit la trobada i han destacat l'excel·lent col·laboració entre els diferents cossos i forces de seguretat per a fer front a la situació ocasionada per la pandèmia i per abordar la fi progressiva de les restriccions i una major interacció social.

El paer en cap ha agraït la presència del conseller en aquesta Junta Local de Seguretat, un fet que no es produïa des de l’any 2015. A més, també ha remarcat que el servei d’emergències i els agents rurals s’han incorporat, de manera definitiva, a les Juntes Locals de Seguretat. La presència de tots aquests cossos de seguretat i diferents administracions, segons l’alcalde, “facilita realitzar un relat precís i complert sobre la convivència i seguretat a Lleida”.

La Paeria prepara una campanya de conscienciació i sensibilització ciutadana adreçada als usuaris de Vehicles de Mobilitat Personal

Miquel Pueyo ha destacat que en uns dies la Paeria i la Guàrdia Urbana de Lleida presentaran “una campanya de conscienciació i sensibilització ciutadana adreçada als usuaris de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), en especial patinets elèctrics, amb l’objectiu de recordar les normes de circulació i evitar que l’aparició d’aquests vehicles vagi en detriment dels vianants”.

Segons Pueyo “els VMP han aparegut de forma sobtada i han augmentat de forma exponencial. Des de la Guàrdia Urbana de Lleida es reforçarà les actuacions relacionades amb patinets amb un major nombre de controls i des de la Paeria s’intensificarà l’aposta per la construcció de més quilòmetres de carrils bicicleta, entre altres accions”.

Lleida, una ciutat segura

El conseller d’interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que Lleida és una ciutat segura, segons les dades obtingudes els primers sis mesos de l’any. Els delictes han disminuït un 2,4% i les detencions han augmentat en un 9% els sis primers mesos de l’any si ho comparem amb els sis primers mesos de l’any 2019 -l’any 2020 no es pot comparar per les restriccions i confinaments provocats per la Covid-19.

Miquel Pueyo ha afegit que l’actuació preventiva i de mediació portada a terme per Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra ha evitat que els botellots siguin un tema preocupant a Lleida, tal i com ha passat en altres ciutats catalanes.

La creació d’una ABP de Mossos d’Esquadra dedicada exclusivament al Segrià permetrà centrar un major nombre d’efectius a Lleida

El Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que “la posada en marxa de la nova comissaria de Mollerussa comportarà separar l’ABP actual, que actualment incorpora el Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell, i permetrà la creació d’una ABP dedicada exclusivament al Segrià, un fet que permetrà centrar una major nombre de recursos i efectius en la ciutat de Lleida i millorar la seguretat de tots els lleidatans i lleidatanes”.

Més accidents de trànsit, però menys atropellaments
L’augment de l’activitat i la mobilitat ciutadania que ha comportat la desaparició progressiva de les restriccions amb motiu de la Covid-19 s'ha deixat notar en els accidents de trànsit, que –segons dades de la Guàrdia Urbana corresponents al primer semestre de 2021– han augmentat un 31,83% a la ciutat respecte els sis primers mesos de l’any 2020. Els atropellaments, però, han descendit un 6,9%, amb 19 ferits lleus, 3 ferits greus i un mort.

L’augment dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) a la via pública ha provocat un increment dels accidents que provoquen, que han passat de 15 els sis primers mesos del 2020 a 32 els sis primers mesos d’enguany –un fet que suposa un 113,33% d’augment. Els accidents amb bicicletes implicades, per la seva banda, han augmentat un 26,09% a Lleida.

Denúncies relacionades amb incompliments de les Ordenances Municipals
La Guàrdia Urbana de Lleida ha incrementat en un 52,23% les denúncies relacionades amb infraccions de les ordenances municipals. D’aquesta manera, les actuacions amb gossos s’han incrementat un 41,38%, les actuacions per molèsties al veïnat un 18,06%, el consum d’alcohol a la via pública ha augmentat un 126,83%, les actuacions relatives a l’ordenança de neteja i residus s’han enfilat un 160% i les actuacions per activitats sense autorització han pujat un 128,57% els sis primers mesos de l’any 2021 respecte el mateix període de l’any 2020.

Auxili al ciutadà

La Guàrdia Urbana de Lleida ha dut a terme 958 auxilis a ciutadans durant els sis primers mesos de l’any. Cal destacar també la posada en funcionament enguany dels Agents Covid, una evolució dels Agents Cívics, que en els primers sis mesos de l’any han realitzat 7541 actuacions.
D’altra banda, les intervencions en matèria d’incendis han augmentat un 72,06% respecte els sis primers mesos de l’any passat. Els incendis més majoritaris han estat en matolls, amb 118 actuacions.
Finalment, cal destacar que la Sala de Comandament de la Guàrdia Urbana de Lleida ha atès 19.651 requeriments els sis primers mesos de l’any. Un 9,40% més que el mateix període que l’any anterior.

La reunió d'avui de la Junta Local de Seguretat ha comptat també amb la participació del delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, el director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer; el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, l’intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, així com comandaments dels Mossos, la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Protecció Civil i els Agents Rurals.