Creix l’interès per Lleida com a destinació turística

Les 7.727 persones que ha atès l’Oficina de Turisme de Lleida durant l’estiu ja superen en un 5,8% les xifres de l’any 2019 El Castell dels Templers de Gardeny confirma una xifra rècord des de la seva apertura amb 5.544 visitants a l’estiu 9 empreses s’han presentat a la licitació del contracte de serveis per a la creació del Pla Estratègic de Turisme de Lleida 2022-2025 Turisme de Lleida preveu des d’ara i fins al desembre un nou programa de visites guiades adaptades a tots els públics

El president de Turisme de Lleida i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Paco Cerdà, ha fet públiques les dades que confirmen la recuperació de les visites d’àmbit turístic a Lleida durant el 2021, tot destacant que el passat Pont del Pilar, l’Oficina de Turisme de Lleida va atendre 414 persones. Aquesta xifra no només supera en un 59% els visitants de l’any 2020 en plena pandèmia (260), sinó que també ha superat en un 6% les 387 persones que van visitar Lleida durant els quatre dies de pont festiu de l’any 2019, en plena normalitat.

En línies generals, les visites durant el darrer pont festiu es van nodrir de turisme de proximitat arribat de Barcelona, València i Madrid, amb un perfil que mostra interès per conèixer el patrimoni de la ciutat (244 persones van inscriure’s en les visites guiades) i que aprofita per gaudir de la gastronomia de Lleida.
El president de Turisme de Lleida també ha presentat les dades de seguiment de tot l’any 2021, que confirmen el creixement progressiu de l’interès turístic per la ciutat de Lleida. Des del mes de gener, l’Oficina de Turisme ha atès 17.637 visitants, dels quals 7.727 corresponen als mesos de juliol i agost. Aquesta xifra supera amb escreix el nombre de visitants del 2020 (1.563) i del 2019 (7.302) en una progressió positiva que va arrencar clarament per Setmana Santa.
En termes generals, es continuen interessant per Lleida les persones de l’àrea metropolitana de Barcelona, també de Madrid, la Comunitat Valenciana, País Basc, Andalusia, Castella Lleó i Aragó, per aquest ordre.
Per tot plegat, es continua apostant per les visites guiades que ara es renoven fins al desembre i que des de principis d’any han registrat 1.080 persones en un centenar de visites programades.
El Castell dels Templers de Gardeny també reflecteix un balanç positiu. L’equipament medieval confirma enguany una xifra rècord de visites des de la seva apertura l’any 2007. En els nou primers mesos de l’any, ha registrat la presència de 7.147 persones, dels quals 5.544 ho van fer durant els mesos d’estiu.
Les activitats de les Nits del Temple, els mesos de juliol i agost, van atreure fins a la comanda medieval de Gardeny 401 persones, un escenari que ha acollit més de 30 esdeveniments culturals enguany. Tall de veu P. Cerdà
Per altra part, el tinent d’alcalde Paco Cerdà ha explicat que l’ocupació hotelera a la ciutat també està creixent des del mes de maig, La recuperació ha estat progressiva i la mitjana d’aquest any 2021, que se situa en el 68,16%, és fins i tot superior a la de l’any 2019, que va ser del 66,08%. Més lentament es recuperen les pernoctacions a Lleida, que l’any 2019, de gener a agost, es xifraven en 240.978, mentre que enguany se n’han registrat 133.673 en el mateix període.
En aquesta línia el president de Turisme de Lleida ha insistit en la necessitat del Pla Estratègic de Turisme de Lleida, que ha d’esdevenir el full de ruta pel futur de la ciutat com a pol d’atractivitat turística. Cerdà ha explicat que 9 empreses s’han presentat a la licitació del contracte de serveis per a l’elaboració del Pla Estratègic 2022-2025.
Paco Cerdà ha explicat que Turisme de Lleida treballa en projectes vinculats als fons Next Generation i en les línies d’actuació subvencionables en l’àmbit del turisme, concretament les que fan referència a la transició verda i sostenible, actuacions de millora d’eficiència energètica, transició digital i també en l’àmbit de la competitivitat.
Nou programa de visites
Turisme de Lleida ha programat un menú de visites guiades pels darrers mesos de l’any. Fins al desembre, es podrà optar entre un ventall d’ofertes que es reparteixen entre el Centre Històric i el turó de Gardeny:
Centre Històric:
- Lleida Secreta: Recorregut per diferents espais de la ciutat on es troben restes arqueològiques.
- Lleida Modernista: Recorregut exterior que mostra alguns dels edificis modernistes de la ciutat.
- Lleida Centre Històric i Dipòsit de l’aigua: Recorregut exterior per una part del Centre Històric amb la visita a la nomenada ‘catedral de l’aigua’.
- Llegendes: Visita familiar per donar a conèixer les llegendes de Lleida.
- Lleida City Tour: Recorregut exterior pel Centre Històric, que finalitza al Turó de la Seu Vella.
Per a participar en totes elles, cal fer reserva a Turisme de Lleida, essent el punt de trobada de totes les rutes l’Oficina de Turisme, al carrer Major, 31.
Castell Templer de Gardeny:
- Visita guiada a l’equipament patrimonial.
- Templer per un Dia: Visita guiada familiar i dinamitzada que explica com vivien els cavallers templers al segle XII.
En aquest cas, també cal fer reserva prèvia, però el Punt de trobada és al Castell Templer de Gardeny.
El preu de les visites és de 5€, però és gratuïta per als menors de 13 anys.
Aposta per la creació de producte turístic de natura i Horta de Lleida
En el context de l’operació de Turisme de Lleida en el projecte INNO4AGRO, es treballa en la creació de nous recursos turístics basats en la natura i principalment l’Horta de Lleida.
Es desenvolupen 20 rutes que tindran un total d’entre 50 i 100 quilòmetres i on el Camí del Riu també té un paper protagonista
• Aquestes rutes seran individuals, però estaran dissenyades perquè entre elles es puguin unir i crear un o diversos productes agroturístics.
• Les rutes seran de bicicleta, de senderisme interpretatiu i també, running.
• Aquesta iniciativa porta implícita la senyalització de les rutes amb GPS i marcar els punts d’interès turístic: serveis turístics, empreses agroalimentàries, patrimoni natural i cultural, etc.