<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35791>>.

La 12a edició de Som Cinema-Visual Art porta a Lleida una programació arriscada i diversa

El Festival de l’Audiovisual Català projectarà una seixantena de films de ficció i documentals produïts en els territoris de cultura i parla catalanaEl talent més jove estarà representat amb els curts d’estudiants d’escoles de cinema lleidatanes i el III Concurs Som Secundària amb curts d’instituts de la demarcació de LleidaEs retrà homenatge a Antonio Boneu, cineasta lleidatà estretament lligat al Som Cinema recentment traspassat

El Festival de l’Audiovisual Català projectarà una seixantena de films de ficció i documentals produïts en els territoris de cultura i parla catalanaEl talent més jove estarà representat amb els curts d’estudiants d’escoles de cinema lleidatanes i el III Concurs Som Secundària amb curts d’instituts de la demarcació de LleidaEs retrà homenatge a Antonio Boneu, cineasta lleidatà estretament lligat al Som Cinema recentment traspassat

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant; el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Joan Josep Ardanuy, i la directora artística de Som Cinema-Visual Art, Judith Vives, ha presentat avui la 12a edició de Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida que, del 20 al 24 d’octubre, portarà a la ciutat una seixantena de llargmetratges i curtmetratges de ficció i documental arriscats, on la diversitat de temàtiques i estils narratius sorprendran un any més els espectadors.

Som Cinema-Visual Art, organitzat per l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, té com a objectiu engrescar i dinamitzar el sector audiovisual català en el propi territori, promovent el consum intern i mirant d’arribar a nous públics. És l’únic festival dedicat exclusivament a la promoció del cinema produït en els territoris de cultura i parla catalana, realitzats per nous creadors i productors. El certamen d’enguany projectarà produccions catalanes, valencianes i mallorquines, seleccionades entre les 222 pel·lícules presentades a concurs.

En la roda de premsa de presentació, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que “després de temps difícils, ara més que mai cal perseverar en el foment i en la divulgació de la creativitat dels joves artistes i creadors de casa nostra, i el Som Cinema-Visual Art continua sent, des de la seva arrencada l’any 2008, l’únic festival dedicat íntegrament a promoure i difondre els treballs audiovisuals que centenars de joves produeixen any rere any al nostre país”.

En la seva intervenció, el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha posat en valor la importància d’un festival com el Som Cinema-Visual Art a la ciutat de Lleida. "Per a nosaltres és molt important que tots els esdeveniments culturals que organitzem siguin el més transversals possibles a la ciutat, és a dir, buscar sempre el màxim d'implicació amb els agents culturals, socials, econòmics i empresarials de la ciutat, i en aquest cas, el Som Cinema compleix sobradament aquesta fita, perquè interactua amb centres formatius, amb empreses dedicades a l'exhibició cinematogràfica, amb diferents agents culturals de la ciutat com la Universitat de Lleida, ILERNA i ECCIT, entre altres".

Al seu torn, el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Joan Josep Ardanuy, ha volgut felicitar “a tothom que està darrere de Som Cinema, un projecte que surt d’una iniciativa de molta gent que s’estima i creu en el cinema, i que, curiosament en una ciutat que s’està quedant deserta d’infraestructures cinematogràfiques, és capaç de fer una aposta i organitzar un producte del nivell, de la qualitat i de la potència de Som Cinema”.

De la programació d’aquesta 12a edició, la directora artística de Som Cinema-Visual Art, Judith Vives, ha destacat “el risc de les propostes, tant pel que fa a la forma com al contingut, amb temàtiques polèmiques i d’actualitat com els abusos, les xarxes socials, la maternitat subrogada o la immigració, entre altres”. “Tornem al Som Cinema amb una programació molt potent, amb pel·lícules molt interessants que demostren que el cinema i l’audiovisual català tenen moltes ganes d’explicar i dir coses, i que està plasmat en la qualitat de les pel·lícules que veurem en aquesta edició”, ha afegit Vives.

El festival és un marc on el cinema independent, d’autor i alternatiu català es pugui visionar a Lleida i donar-lo a conèixer al públic en general, i a l’hora, crear proximitat amb el jovent que senti una vocació iniciàtica pel sector audiovisual i que estigui realitzant estudis vinculats amb el sector, ja sigui com a Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) o Universitaris.

Així mateix, any rere any es consolida i potencia la relació amb les escoles de cinema de Catalunya i les Àrees de Comunicació Audiovisual de les universitats catalanes perquè les seves produccions trobin un espai participatiu i de difusió.

Pel que fa a la vinculació de Som Cinema amb l’àmbit universitari lleidatà, enguany s’incorpora i es dona un paper actiu a la Universitat de Lleida (UdL) a través del Vice Rectorat de Cultura i Extensió Universitària, que permetrà una participació dels alumnes de Comunicació Audiovisual i que també es tradueix amb la disponibilitat de l’Auditori del Campus de Cappont per a projeccions matinals amb els estudiants i la inauguració.

Cal destacar també la continuïtat dels treballs de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT), situada al Magical de Lleida, i de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida amb els curts del CFGS. A més, enguany s’incorporen els treballs realitzats per alumnes del centre ILERNA, que se suma a l’estructura del festival cedint els seus espais, que acolliran aquestes sessions de centres de formació i les del Concurs Som Secundària, que arriba a la seva 3a edició amb onze curtmetratges de quatre instituts de la demarcació de Lleida.

Som Cinema-Visual Art busca fomentar els contactes entre els joves realitzadors, productors i representants dels centres formatius durant la celebració del festival per a facilitar sinergies que ajudin a impulsar el nou talent creatiu.

Destaca també la implicació i participació d’ScreenBox Lleida com a seu de projeccions, essent les sales de cinema l’espai natural per al gaudi de les pel·lícules i com a marc dinamitzador per al desenvolupament d’activitats complementàries, com debats, cinefòrums i master class que també seran protagonistes en el decurs del Som Cinema.

En aquest sentit, Vives ha subratllat “la plena implicació d’ScreenBox Lleida i del seu responsable, Miquel Àngel Carrillo, per contribuir en tancar una excel·lent programació, amb importants primícies prèvies a la seva estrena comercial”.

Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció

La Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció projectarà nou pel·lícules seleccionades entre els quinze treballs presentats a concurs.

Algunes de les pel·lícules que es podran veure en aquesta secció han tingut molt bona acollida en festivals anteriors on s’han projectat, com és el cas de “Lucas” del director valencià Àlex Montoya, guardonat amb la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i al millor intèrpret masculí, i premi del públic de la Secció ZonaZine del Festival de Màlaga 2021. El director serà a Lleida per presentar la pel·lícula el 22 d’octubre a les 19.30 h i conversarà amb els espectadors en el cinefòrum posterior a la projecció.

La producció valenciana “Las consecuencias” de Claudia Pinto, ve de guanyar la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina de repartiment i el premi especial del jurat de la crítica també al passat Festival de Màlaga. Claudia Pinto serà a Lleida per presentar la pel·lícula en la sessió del 20 d’octubre a les 20.15 h i participarà també en el cinefòrum posterior.

Un altre dels films que ha tingut excel·lent rebuda i que es projectarà al festival és “El ventre del mar”, d’Agustí Villaronga, premiat amb la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció i al millor guió, Biznaga de Plata al millor actor, a la millor fotografia i a la millor música. Un dels actors de la pel·lícula, Oscar Kapoya, serà l’encarregat de presentar-la el 22 d’octubre a les 21.15 h, i de conversar amb els espectadors després de la projecció.

En la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció també es podrà veure “Cosmética del enemigo” del cineasta català Kike Maíllo, unthriller ambientat a París i basat en una novel·la de la popular autora Amélie Nothomb. Kike Maíllo serà a Lleida per presentar la pel·lícula el 23 d’octubre a les 22 h i participarà també en el cinefòrum posterior a la projecció.

Es projectarà la pel·lícula “Tres”, del director català Juanjo Giménez, una pel·lícula que investiga l’essència del so cinematogràfic, estrenada en la passada edició del Festival de Venècia i que s’ha pogut veure també al Festival Sitges. Giménez farà doblet al festival amb el curtmetratge “Ascenso”. Visitarà Lleida el guionista de “Tres”, Pere Altimira, que presentarà la pel·lícula el 23 d’octubre a les 20.30 h i participarà en el posterior cinefòrum.

Un altre dels llargmetratges de ficció a concurs és la producció catalana d’ESCAC Films“Ovella” de Marc Puig,Júlia Marcos, Daria Molteni i Sergi Rubio, una història anguniosa, íntima i de descobriment d’un mateix. Un dels guionistes del film, Pau Vidal, serà l’encarregat de presentar-lo el 20 d’octubre a les 19 h i participarà en el posterior cinefòrum.

El director valencià Agustín Rubio farà doblet en aquesta edició de Som Cinema-Visual Art, ja que presentarà el llargmetratge de terror psicològic “La desvida” el 22 d’octubre a les 18 h, participant en el posterior cinefòrum, i es projectarà el seu curtmetratge de ficció també a concurs “L’estat del cel”.

També es podrà veure la producció catalana“Voces rotas” del director argentí Héctor Fáver que serà a Lleida el 21 d’octubre a les 16 h per a la presentació del film i per al posterior col·loqui. “Voces rotas” parteix d'un taller d'actors impartit pel director a Barcelona inarra, en blanc i negre, la història d’una crisi de parella i una relació tempestuosa.

I completa la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció “Isaac”, un drama sobre la gestació subrogada, que suposa el debut en la direcció de llargmetratges dels catalans Ángeles Hernández i David Matamoros, productors d’exitoses pel·lícules com “El hoyo”.

Secció Oficial de Llargmetratges Documentals

En la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals es projectaran sis llargmetratges documentals seleccionats entre els vint-i-cinc treballs presentats a concurs.

Competirà en aquesta secció el documental “El retorn, la vida després de l’ISIS” de la directora i productora catalana Alba Sotorra, que mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic. Alba Sotorra serà a Lleida per presentar la pel·lícula en la inauguració del festival, el 21 d’octubre a les 19 ha l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL.

Un altre dels documentals a concurs serà la producció mallorquina “Dorothea y el Myotragus” de Núria Abad i Marta Hierro, que relata els diaris escrits per Dorothea Bate, una de les paleontòlogues femenines més importants de tots els temps durant la seva estada a les Balears. Marta Hierro va guanyar el Som Cinema 2017 amb el documental “Espies en l’arena. Objectiu Espanya”, codirigit amb Pablo Azorín. Ambdues directores seran a Lleida per presentar el film el 23 d’octubre a les 12.30 h i participaran en el cinefòrum posterior.

També es podrà veure en aquesta secció el documental “Constante y el Floridita de Hemingway” del català Ramon Vilaró, que recrea el llegat de Constant Ribalaigua, nascut a Lloret de Mar, que va emigrar a Cuba a la recerca de fortuna a finals del segle dinou. Allà va triomfar com a cocteler i propietari del cèlebre Floridita, lloc preferit de l’escriptor Ernest Hemingway, per a qui va elaborar el famós daiquiri Papa Doble, a més de crear cinc dels deu còctels cubans més populars. Encara avui està considerat un dels mestres de la cocteleria mundial.

Estrenarà les matinals de documentals el film “Mal de caña” del dominicà resident a Barcelona Juan A. Zapata, qui el presentarà el 21 d’octubre a les 11.30 h a l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL i participarà en el posterior col·loqui. Aquest documental gira entorn d’un cas d’esclavitud moderna en una de les plantacions de canya de sucre més grans del món, situada a la República Dominicana i pertanyent a una de les famílies més poderoses d’Amèrica.

“La cigüeña de Burgos”de Joana Conill serà el segon dels treballs que es projectaran en les matinals de documentals de la UdL, el 22 d’octubre a les 11.30 h amb la presentació per part de la directora i posterior cinefòrum. Joana Conill és una adolescent quan, després del funeral del seu pare, llegeix la vida del difunt als diaris. «Per què no en sé res, de tot això?», es pregunta. Filla d’un anarquista condemnat per terrorisme durant la dictadura franquista i afiliat al Partit Comunista durant el seu empresonament, partit per al qual després serà regidor a Barcelona durant les primeres legislatures democràtiques, Joana Conill comprèn que el seu pare, company de jocs i aventures, va decidir no explicar-li la seva vida.

I completa la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals el film “Mrs. Death” de la mallorquina Sílvia Ventayol, que reflexiona sobre els tabús de la mort i tracta d'entendre la pràctica de la fotografia post mortem, costum habitual en algunes societats fins a la segona meitat del segle XX, a través dels actuals posseïdors d'aquests retrats i d'aquells que encara tenen la necessitat de visualitzar la mort. Sílvia Ventayol visitarà Lleida per presentar el documental el 23 d’octubre a les 16 h i participar en el posterior cinefòrum.

Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció

En la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció es projectaran tretze produccions: “Llana negra” d’Elisabet Terri; “Finca règia” de Rubén Seca; “L’estat del cel” d’Agustín Rubio; “Acariciar a un gato” de Fabio Pereztol; “60 segons” de JR Armadàs; “Ascenso” de Juanjo Giménez; “La banyera” de Sergi Martí; “Campo atrás” de David Weil Sunyer; “Pas a dos” de Valèria Cuní; “Inefable” de Gerard Oms; “El sistema” de Joan Álvarez; “La noia d’aigua” de Maria Rafart i Joana Giribet, i “L’estrany” d’Oriol Guanyabens.

Secció Oficial de Curtmetratges Documentals

En la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals es projectaran cinc produccions: “Amunt la vall” de Júlia Roigé; “Con vistas al mar” de Marc Luguera; “Las flores que arrancas” de Claudia Estrada; “Wellness” de Núria Gebellí, Diego Véliz, José Javier Castro i Maricella Vilca, i “Naturaleza muerta” de Carolina Astudillo.

III Concurs Som Secundària amb onze treballs seleccionats

El món educatiu de Lleida segueix tenint pes en la programació de Som Cinema, amb la tercera edició del certamen Som Secundària, que porta a concurs onze curtmetratges realitzats per alumnes dels instituts de Lleida IES Caparrella, IES Josep Lladonosa, IES Torre Queralt i IES La Serra de Mollerussa.

Aquesta convocatòria vol donar visibilitat i valorar la creativitat audiovisual dels estudiants de secundària de Lleida. Els treballs presentats al III Concurs Som Secundària es projectaran en una sessió que tindrà lloc el 23 d’octubre, a les 10 h, a la sala d’actes d’ILERNA.

Sessions Especials amb els llargmetratges “Ama”, “Mediterráneo” i “El buen patrón”

En les Sessions Especials, fora de concurs, d’aquesta edició del festival es projectarà “Ama” l’òpera prima de la catalana Júlia de Paz, guardonada amb la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina al Festival de Malaga 2021 i el Premi Feroz de la crítica. La pel·lícula explica la història de moltes dones exposades en solitud a la mitificada maternitat. La directora i Tamara Casellas, actriu protagonista de la pel·lícula, presentaran el film a Lleida i participaran en el posterior cinefòrum, el 24 d’octubre a les 21 h.

També es podrà veure a Lleida el llargmetratge sobre el drama dels refugiats “Mediterráneo” del català Marcel Barrena, qui participarà en el cinefòrum posterior a la projecció, que tindrà lloc el 21 d’octubre a les 20 h. Protagonitzada per Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López, Àlex Monner, la pel·lícula té com a punt de partida el viatge de dos socorristes, l’Òscar i en Gerard, a Lesbos (Grècia), impactats per la fotografia d’un nen ofegat a les aigües del Mediterrani. A l’arribar descobreixen una realitat corprenedora: milers de persones arrisquen la seva vida cada dia i creuen el mar en embarcacions precàries fugint de conflictes armats. I no hi ha ningú que faci tasques de rescat.

I completa la selecció de films en sessió especial “El buen patrón” de Fernando León de Aranoa, seleccionada per l’Acadèmia de Cinema per representar Espanya en la 94a edició dels Oscars. Protagonitzada per Javier Bardem, la pel·lícula va competir en la secció oficial del Festival de Sant Sebastià i és una sàtira ambientada en el món de les relacions laborals. El lleidatà Pau Esteve, director de fotografia de la pel·lícula, serà l’encarregat de presentar-la a Lleida el 23 d’octubre a les 20.15 h i de participar en el cinefòrum posterior.

Homenatge a Antonio Boneu, The man who knew too much

Dimecres, 20 d’octubre a les 19 h, el Beat Cafè & Soul acollirà l’Homenatge a Antonio Boneu amb la sessió “The man who knew too much” que comptarà amb la participació de Gemma Solana, dissenyadora i coautora juntament amb Boneu del llibre Uncredited, diseño gráfico y títulos de crédito, Montse Majench, membre d’honor de Dones Visuals, i Àngels Bronsoms, periodista musical de ràdio i televisió.

Antonio Boneu (Lleida, 1960 – 2021) fou director, guionista i realitzador de cinema, de televisió i de publicitat molt vinculat al Som Cinema, del qual va formar part en tres ocasions com a membre del jurat, els anys 2010, 2014 i 2020.

Llicenciat en cinematografia a La Sorbona (França) i doctorat en narrativa fílmica al Vassar College (EUA), va col·laborar en les pel·lícules guanyadores del César “Foutaises” i “Delicatessen”, de Jean-Pierre Jeunet. També va treballar en la nominada a sis Oscars “Empire of the Sun”, de Steven Spielberg. A més, va col·laborar amb directors com Luc Besson, Maurice Pialat, Didier Kaminka, Pedro Almodóvar i Mariano Barroso, entre d’altres. Antonio Boneu va guanyar al Festival de Montreux la Rose d’Argent al millor documental per “Les sons de l’Afrique”.

En publicitat, va treballar en l’apartat creatiu de més de vint espots, i, a la televisió, va participar en més de 300 projectes, amb els quals ha abraçat gairebé tot l’espectre de la programació (a France 2, BBC, ZDF, TVE, Canal +, Cuatro, La Sexta, Atresmedia, Telecinco…). També va desenvolupar tasques docents en col·legis, universitats públiques i privades, escoles de cinema i de disseny gràfic.

Antonio Boneu és autor, juntament amb Gemma Solana, del llibre Uncredited. Diseño gráfico y títulos de crédito, un treball únic que mostra la història del cine des de la perspectiva de les seqüències de títols i dels seus creadors.

Inauguració del 12è Som Cinema-Visual Art amb el documental “El retorn, la vida després de l’ISIS”

Tot i que les projeccions començaran dimecres, 20 d’octubre, la inauguració oficial del festival serà dijous, 21 d’octubre a les 19 h a l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL, amb la projecció del documental “El retorn, la vida després de l’ISIS”,que mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic. La directora i productora del film, la catalana Alba Sotorra,serà present en la inauguració.

Entre els seus projectes destaquen “Game Over” (2015), guanyador del premi al millor llargmetratge documental en la 6a edició de Som Cinema, d’un Gaudí i del premi al nou talent al DocsBarcelona, i “Comandante Arian” (2018), guanyador del Tercer Premi Lleida Visual Art 2016 al millor projecte i nominat als Premis Gaudí al millor documental el 2019.

Les entrades per a la inauguracióde Som Cinema-Visual Art, el pròxim 21 d’octubre a les 19 h, seran gratuïtes. Per adquirir-les caldrà inscriure's a la plataforma Entràpolis que estarà activa a partir del 7 d'octubre a les 10.00 h a través d’aquest enllaç: https://www.paeria.cat/entrades/web/cultura/.

Espais de projeccions, cinefòrums i activitats paral·leles

Som Cinema-Visual Artse celebrarà en diferents espais de la ciutat de Lleida com l’ScreenBox Lleida on es faran les projeccions de les Seccions Oficials de Llargmetratges i Curtmetratges de Ficció i Documentals, i Sessions Especials.

S’estrenarà l’Espai Lumière d’ScreenBox Lleida, un nou espai audiovisual i gastronòmic, on tindran lloc els cinefòrums amb els creadors convidats i dues master class sobre les pel·lícules “El ventre del mar” i “Tres”, a càrrec del professor de l’Aula Municipal de Teatre i productor artístic Òscar Sánchez.

L’Auditori del Campus de Cappont de la UdL serà l’escenari de la inauguració, el 21 d’octubre a les 19 h amb la projecció del documental “El retorn, la vida després de l’ISIS” i els matinals de Documentals el 21 i 22 d’octubre.

A ILERNA es projectaran les Sessions d’Escoles de Cinema i el III Concurs Som Secundària, i el Beat Cafè & Soul acollirà l’Homenatge a Antonio Boneu de dimecres, 20 d’octubre a les 19 h.