<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35795>>.

Municipàlia es consolida com la cita municipalista de referència del sud d’Europa

Les autoritats destaquen també la projecció internacional del saló, amb visitants de diversos països europeus i una missió tècnica d’alcaldes llatinoamericans L'alcalde, Miquel Pueyo, ha assenyalat que Municipàlia contribueix a marcar la pauta de la gestió dels municipis, que s'ha hagut de repensar amb la pandèmia, i que la Paeria l'encara alineant-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i treballant per esdevenir la capital Agrobiotech del sud d'Europa

Les autoritats destaquen també la projecció internacional del saló, amb visitants de diversos països europeus i una missió tècnica d’alcaldes llatinoamericans L'alcalde, Miquel Pueyo, ha assenyalat que Municipàlia contribueix a marcar la pauta de la gestió dels municipis, que s'ha hagut de repensar amb la pandèmia, i que la Paeria l'encara alineant-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i treballant per esdevenir la capital Agrobiotech del sud d'Europa

Les autoritats que han participat avui en la inauguració Municipàlia han coincidit en que el saló s’ha convertit en el punt de referència municipalista del sud d’Europa, en la seva doble vessant de gran mostra dels equipaments i serveis més innovadors i capdavanters, d’una banda, i de fòrum de debat de les problemàtiques i reptes del món municipal, de l’altra. L’acte inaugural ha anat a càrrec de David Rodríguez, secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran de la Generalitat de Catalunya, qui ha incidit en la trajectòria i projecció d’aquest saló, el qual “és una aposta per l’excel·lència, el talent i la sostenibilitat”.

La 21a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) es desenvolupa conjuntament amb la 5a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure) entre el 19 i el 21 d’octubre.

En el decurs de la inauguració, Rodríguez ha dit que la Generalitat “vol canviar l’estratègia respecte als municipis des de la cooperació i la codecisió”, i que en aquest sentit està treballant per posar en marxa en breu el Consell de Governs Locals, una entitat que pot contribuir a cohesionar el territori i “donar veu a tots els municipis, des dels més grans als més petits”. El Consell ha de servir, segons el secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran, per lluitar contra el despoblament dels petits municipis, donar noves oportunitats als joves al pobles petits i promoure la diversificació de l’economia, ara centrada en el sector primari, donant pes a l’economia social.

Rodríguez també ha asseverat que la Generalitat es coordinarà amb les diputacions per solucionar les dificultats d’aquests pobles pel que fa a la disponibilitat de secretaris, interventors i tècnics, i ha afegit que “volem una Administració publica proactiva”, amb una bona coordinació entre les institucions i que, en definitiva, “doni vida als nostres municipis per ser capaços de construir un país millor”.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha afirmat que la celebració de Municipàlia i Innocamping en versió presencial “és una fita important en el camí cap a la recuperació” després de la crisi provocada per la pandèmia, i ha remarcat la importància d’aquest saló com a plataforma d’intercanvi d’informació i d’experiències entre municipis de tot l’Estat. El paer en cap s’ha referit també a la projecció internacional del certamen, amb accions destacades com la presència d’una missió tècnica d’autoritats de diversos països d’Amèrica Llatina.

Pueyo ha assenyalat que Municipàlia contribueix a marcar la pauta de la gestió dels municipis “una gestió que hem hagut de repensar amb la pandèmia”, i que ara l’Ajuntament de Lleida encara “amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a brúixola”, i “treballant per esdevenir la capital Agrobiotech del sud d'Europa".

De la seva banda Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha valorat molt positivament la capacitat d’atracció de Municipàlia “amb visitants de l’Estat, de Portugal i de França”. Talarn ha explicat que l’ens provincial s’ha implicat en el saló amb dues jornades centrades en la lluita contra el despoblament dels petits municipis, una de les quals organitzada conjuntament amb la Generalitat, i amb una oficina d’informació a càrrec del Patronat de Promoció Econòmica per assessorar els alcaldes sobre com gestionar els fons europeus.

Talarn no ha oblidat tampoc la importància del saló Innocàmping, tant per l’auge que està registrant actualment aquest sector com pel pes específic que té dins del món turístic de les comarques lleidatanes.

Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha destacat la importància de les ciutats en la societat actual, incidint en que produeixen un 85% del PIB mundial i que suposen el 75% del consum de tot el planeta. Saltó creu que Municipàlia ha de mirar també cap al futur, i molt específicament cap a Àfrica, un país on hi ha un gran nombre de ciutats en ple creixement que estan mancades encara de moltes infraestructures i serveis bàsics.

Municipàlia i Innocamping apleguen 300 expositors procedents de l’Estat espanyol, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Itàlia i Portugal i acull més de 40 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, presentacions, conferències, una missió inversa, trobades de networking i demostracions. L’horari del saló va de 10 a 19 h.
Trobada amb la FMC

L’alcalde Pueyo s’ha reunit amb els representants de la Federació de Municipis de Catalunya, amb la seva presidenta, Olga Arnau, que és alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. La FMC ha presentat en el marc de Municipàlia el seu nou Servei Info Europa per impulsar el procés de recuperació dels municipis donant suport per promoure una participació activa i eficient en els fons europeus i d’informació dels recursos que seran d’ajuda per participar a Europa.