El documental ‘El retorn, la vida després de l’ISIS’ inaugura la 12a edició de Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida
La tinent d'alcalde Montse Pifarré ha destacat l’objectiu de Som Cinema-Visual Art “de servir de plataforma per als cineastes del futur, confiant en ells i elles i en el seu talent” i ha animat el públic “a gaudir del cinema en català i del nou talent jove i fresc que tenim la sort d’acollir aquests dies a Lleida” Entre altres, avui s’ha projectat “Maldecaña”, de Juan Alfonso Zapata, qui ha estat l’encarregat de presentar-lo a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfrontererade la UdL; “Voces Rotas”, d’Héctor Fáver, que haparticipatenelposteriorcinefòrumalaSalaLumière d’ScreenboxLleida, i “Mediterráneo”, de Marcel Barrera, qui també ha participat en el cinefòrum posterior
La tinent d'alcalde Montse Pifarré ha destacat l’objectiu de Som Cinema-Visual Art “de servir de plataforma per als cineastes del futur, confiant en ells i elles i en el seu talent” i ha animat el públic “a gaudir del cinema en català i del nou talent jove i fresc que tenim la sort d’acollir aquests dies a Lleida” Entre altres, avui s’ha projectat “Maldecaña”, de Juan Alfonso Zapata, qui ha estat l’encarregat de presentar-lo a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfrontererade la UdL; “Voces Rotas”, d’Héctor Fáver, que haparticipatenelposteriorcinefòrumalaSalaLumière d’ScreenboxLleida, i “Mediterráneo”, de Marcel Barrera, qui també ha participat en el cinefòrum posterior
La 12a edició de Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida, s'ha inaugurat oficialment aquest dijous a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL) amb la projecció del documental “El retorn, la vida després de l’ISIS” de la directora i productora Alba Sotorra, que mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic.
Han participat en l’acte la tinent d'alcalde, Montse Pifarré; el coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa de la UdL, Estanislau Fons; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Estefania Rufach; la directora artística de Som Cinema-Visual Art, Judith Vives, i la directora i productora del documental que inaugura el festival, la catalana Alba Sotorra. En la presentació del documental, Alba Sotorra ha explicat que, com a professional, amb aquest documental ha après el valuós que és deixar de banda els prejudicis i escoltar, “perquè només escoltant de debò podrem informar”. “I com a persona, a nivell humà, he après l’important que és aprendre a perdonar i donar segones oportunitats, i que l’única sortida a un conflicte és el diàleg”, ha destacat.
La tinent d'alcalde Pifarré ha destacat l’objectiu de Som Cinema-Visual Art “de servir de plataforma per als cineastes del futur, confiant en ells i elles i en el seu talent” i ha animat el públic “a gaudir del cinema, i del cinema en català, i del nou talent jove i fresc que tenim la sort d’acollir aquests dies a Lleida”.
En la seva intervenció, Estanislau Fons, ha donat la benvinguda al Som Cinema-Visual Art a la Universitat de Lleida i ha animat al públic a gaudir del festival. La directora artística, Judith Vives, ha destacat en l’acte que Som Cinema-Visual Art “torna amb la mateixa força, gràcies també als creadors que hi ha al darrere, sense els quals no podria existir el festival”, i ha constatat que la pandèmia no ha sigut un impediment per continuar fent cinema “i la prova la tenim en el programa d’enguany, amb pel·lícules amb una qualitat molt alta, arriscades i compromeses amb la realitat, que innoven i busquen noves veus”. Rufach ha parlat de la importància de poder tornar al cinema i a la cultura, i ha felicitat i agraït “a tota la gent que hi ha al darrere de Som Cinema, als creadors que fan possible que tinguem aquesta quantitat i qualitat d’audiovisuals que podrem veure i també al públic que avui sou aquí perquè sense vosaltres la feina que fem no tindria sentit”.
Entre els projectes d’Alba Sotorra destaquen “Game Over” (2015), guanyador del premi al millor llargmetratge documental en la 6a edició de Som Cinema, d’un Gaudí i del premi al nou talent al DocsBarcelona, i “Comandante Arian” (2018), guanyador del Tercer Premi Lleida Visual Art 2016 al millor projecte i nominat als Premis Gaudí al millor documental el 2019.
Segon dia de projeccions del Som Cinema-Visual Art 2021
Pel que fa a les projeccions, el matí d’aquest segon dia de Som Cinema-Visual Art ha començat amb la projecció del film de la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals “Mal de caña” del director dominicà resident a Barcelona Juan Alfonso Zapata, qui ha estat l’encarregat de presentar-lo a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL i ha conversat amb els espectadors en el col·loqui posterior. El documental gira entorn d’un cas d’esclavitud moderna en una de les plantacions de canya de sucre més grans del món, situada a la República Dominicana i pertanyent a una de les famílies més poderoses d’Amèrica.
En la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció, el director argentí Héctor Fáver ha presentat “Voces rotas” i ha participat en el posterior cinefòrum a la Sala Lumière d’Screenbox Lleida. “Voces rotas” parteix d'un taller d'actors impartit pel director a Barcelona i narra, en blanc i negre, la història d’una crisi de parella i una relació tempestuosa.
També aquest dijous, en les Sessions Especials fora de concurs d’aquesta edició del festival, es projecta a les 18 h a l’Screenbox Lleida el llargmetratge sobre el drama dels refugiats “Mediterráneo” del director català Marcel Barrena, qui participa en el cinefòrum posterior a la projecció. Protagonitzada per Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López, Àlex Monner, “Mediterráneo” té com a punt de partida el viatge de dos socorristes, l’Òscar i en Gerard, a Lesbos (Grècia), impactats per la fotografia d’un nen ofegat a les aigües del Mediterrani.
I en la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció avui a la tarda s’han projectat a l’Screenbox Lleida “Acariciar a un gato” de Fabio Pereztol, “Campo atrás” de David Weil Sunyer, i “El sistema” de Joan Álvarez.
Avançament del més destacat de la programació del 22 d’octubre
Demà divendres, 22 d’octubre, el dia començarà amb la projecció dels quatre curtmetratges seleccionats dels alumnes de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT), a les 10 h a la sala d’actes d’ILERNA.
En la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals la directora Joana Conill presentarà demà el documental “La cigüeña de Burgos”, a les 11.30 h a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL, i participarà en el posterior cinefòrum. Joana Conill és una adolescent quan, després del funeral del seu pare, llegeix la vida del difunt als diaris.
«Per què no en sé res, de tot això?», es pregunta. Filla d’un anarquista condemnat per terrorisme durant la dictadura franquista i afiliat al Partit Comunista durant el seu empresonament, partit per al qual després serà regidor a Barcelona durant les primeres legislatures democràtiques, Joana Conill comprèn que el seu pare, company de jocs i aventures, va decidir no explicar-li la seva vida.
A les 17 h es podrà veure a Screenbox Lleida el documental “Constante y el Floridita de Hemingway” del català Ramon Vilaró, que recrea el llegat de Constant Ribalaigua, nascut a Lloret de Mar, que va emigrar a Cuba a la recerca de fortuna a finals del segle dinou. Allà va triomfar com a cocteler i propietari del cèlebre Floridita, lloc preferit de l’escriptor Ernest Hemingway, per a qui va elaborar el famós daiquiri Papa Doble, a més de crear cinc dels deu còctels cubans més populars. Encara avui està considerat un dels mestres de la cocteleria mundial.
Pel que fa a la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció demà es projectaran a l’Screenbox Lleida “Inefable” de Gerard Oms (12 h), “60 segons” de JR Armadàs (13 h), i “L’estat del cel” d’Agustín Rubio (17 h).
En la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció, demà a les 18 h el director valencià Agustín Rubio presentarà a l’Screenbox Lleida el seu darrer film de terror psicològic “La desvida” i participarà en el posterior cinefòrum.
I seguidament, a les 19.30 h, el director valencià Àlex Montoya presentarà dins Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció la pel·lícula “Lucas”, guardonada amb la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i al millor intèrpret masculí, i premi del públic de la Secció ZonaZine del Festival de Màlaga 2021. El director conversarà amb els espectadors en el cinefòrum posterior a la projecció a la Sala Lumière d’Screenbox Lleida.
Tancarà les projeccions de divendres el film de la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció “El ventre del mar”, d’Agustí Villaronga, premiat amb la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció i al millor guió, Biznaga de Plata al millor actor, a la millor fotografia i a la millor música. Un dels actors de la pel·lícula, Oscar Kapoya, serà l’encarregat de presentar-la a les 21.15 h a l’Screenbox Lleida, i de conversar amb els espectadors després de la projecció.