Som Cinema-Visual Art projecta les pel·lícules ‘La desvida’, ‘Lucas’ i ‘El ventre del mar’
A la tarda, els directors valencians Agustín Rubio (“La desvida”) i Álex Montoya (“Lucas) seran a Lleida per presentar els seus films de ficció a concurs i participar en els posteriors col·loquis amb els espectadors a l’Screenbox LleidaAquesta nit, l’actor de la pel·lícula “El ventre del mar”, Oscar Kapoya, presenta el film i participa en el cinefòrum posterior a la projeccióAl matí, Joana Conill, directora del llargmetratge documental “La cigüeña de Burgos” ha presentat el film i ha participat en el cinefòrum després de la projecció
A la tarda, els directors valencians Agustín Rubio (“La desvida”) i Álex Montoya (“Lucas) seran a Lleida per presentar els seus films de ficció a concurs i participar en els posteriors col·loquis amb els espectadors a l’Screenbox LleidaAquesta nit, l’actor de la pel·lícula “El ventre del mar”, Oscar Kapoya, presenta el film i participa en el cinefòrum posterior a la projeccióAl matí, Joana Conill, directora del llargmetratge documental “La cigüeña de Burgos” ha presentat el film i ha participat en el cinefòrum després de la projecció
La 12a edició de Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida, arriba avui divendres, 22 d’octubre, al seu equador amb les presentacions dels films “La desvida” a càrrec del seu director Agustín Rubio; “Lucas” amb la presència a Lleida del seu realitzador Álex Montoya, i “El ventre del mar” amb l’actor del film Oscar Kapoya. Tots tres treballs competeixen en la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció.
En concret, el director del film de terror psicològic “La desvida”, el valencià Agustín Rubio, serà a Lleida a les 18 h per presentar la pel·lícula i participar en el posterior col·loqui amb els espectadors a l’Screenbox Lleida.
El director de “Lucas”, Álex Montoya, també visitarà el festival per presentar la pel·lícula a les 19.30 h a l’Screenbox Lleida i conversar amb el públic en el cinefòrum posterior. El film ha estat guardonat amb la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i al millor intèrpret masculí, i premi del públic de la Secció ZonaZine del Festival de Màlaga 2021.
Per altra part, l’actor de la pel·lícula “El ventre del mar”, Oscar Kapoya, presentarà el film a les 21.15 h a l’Screenbox Lleida i participarà en el cinefòrum posterior a la projecció. “El ventre del mar”, del director Agustí Villaronga, ha estat premiat amb la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció i al millor guió, Biznaga de Plata al millor actor, a la millor fotografia i a la millor música.
Pel que fa a la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals aquest matí la directora Joana Conill ha presentat “La cigüeña de Burgos” i ha participat en el cinefòrum posterior a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL. Joana Conill és una adolescent quan, després del funeral del seu pare, llegeix la vida del difunt als diaris. «Per què no en sé res, de tot això?», es pregunta. Filla d’un anarquista condemnat per terrorisme durant la dictadura franquista i afiliat al Partit Comunista durant el seu empresonament, partit per al qual després serà regidor a Barcelona durant les primeres legislatures democràtiques, Joana Conill comprèn que el seu pare, company de jocs i aventures, va decidir no explicar-li la seva vida.
També en la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals, a les 17 h, es projectarà a l’Screenbox Lleida el documental “Constante y el Floridita de Hemingway” de Ramon Vilaró, que recrea el llegat de Constant Ribalaigua, nascut a Lloret de Mar, que va emigrar a Cuba a la recerca de fortuna a finals del segle dinou. Allà va triomfar com a cocteler i propietari del cèlebre Floridita, lloc preferit de l’escriptor Ernest Hemingway, per a qui va elaborar el famós daiquiri Papa Doble, a més de crear cinc dels deu còctels cubans més populars. Encara avui està considerat un dels mestres de la cocteleria mundial.
Durant el matí, ha tingut lloc també la projecció dels quatre curtmetratges seleccionats dels alumnes de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT), a la sala d’actes d’ILERNA.
I pel que fa a la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció avui es projecten a l’Screenbox Lleida “Inefable” de Gerard Oms, “60 segons” de JR Armadàs, i “L’estat del cel” d’Agustín Rubio, que fa doblet al festival presentant també el seu llargmetratge “La desvida”.
Avançament del més destacat de la programació del 23 d’octubre
Demà dissabte, 23 d’octubre, el dia començarà amb la projecció dels curtmetratges seleccionats al III Concurs Som Secundària, a les 10.00 h a la sala d’actes d’ILERNA. Són onze curtmetratges realitzats per alumnes dels instituts de Lleida IES Caparrella, IES Josep Lladonosa, IES Torre Queralt i IES La Serra de Mollerussa. Durant la sessió, es donarà a conèixer el curt premiat pel jurat, format per Montserrat Cortada, Miquel Plaza i Marina Rodrigo. Aquesta convocatòria vol donar visibilitat i valorar la creativitat audiovisual dels estudiants de secundària de Lleida.
Pel que fa a la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció demà dissabte es projectaran a l’Screenbox Lleida “Pas a dos” de Valèria Cuní (12 h) i “Ascenso” de Juanjo Giménez (18 h).
I en la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals, demà es podrà veure a l’Screenbox Lleida “Naturaleza muerta” de Carolina Astudillo (13 h).
En la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals, demà es presentarà a Lleida la producció mallorquina “Dorothea y el Myotragus” de Núria Abad i Marta Hierro, que relata els diaris escrits per Dorothea Bate, una de les paleontòlogues femenines més importants de tots els temps durant la seva estada a les Balears. Marta Hierro va guanyar el Som Cinema 2017 amb el documental “Espies en l’arena. Objectiu Espanya”, codirigit amb Pablo Azorín. Ambdues directores seran a Lleida demà per presentar el film a les 12.30 h i participaran en el cinefòrum posterior a l’Screenbox Lleida.
I en la mateixa secció a concurs, la directora mallorquina Sílvia Ventayol presentarà demà a les 16 h a l’Screenbox Lleida el documental “Mrs. Death”, que reflexiona sobre els tabús de la mort i tracta d'entendre la pràctica de la fotografia post mortem, costum habitual en algunes societats fins a la segona meitat del segle XX, a través dels actuals posseïdors d'aquests retrats i d'aquells que encara tenen la necessitat de visualitzar la mort. Ventayol participarà també en el cinefòrum posterior a la projecció.
En la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció, demà a les 17.30 h es farà el primer passi a l’Screenbox Lleida del film “Isaac”, un drama sobre la gestació subrogada, que suposa el debut en la direcció de llargmetratges dels catalans Ángeles Hernández i David Matamoros, productors d’exitoses pel·lícules com “El hoyo”.
En la mateixa secció oficial, demà es presentarà el film “Tres”, del director català Juanjo Giménez, una pel·lícula que investiga l’essència del so cinematogràfic, estrenada en la passada edició del Festival de Venècia i que ha obtingut el Méliès d’Argent en el passat Festival de Sitges. Giménez farà doblet al festival amb el curtmetratge “Ascenso”. Visitarà Lleida el guionista de “Tres”, Pere Altimira, que presentarà la pel·lícula a les 20.30 h i participarà en el posterior cinefòrum a l’Screenbox Lleida.
I també en la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció, a les 22 h el cineasta català Kike Maíllo presentarà a l’Screenbox Lleida el seu darrer treball “Cosmética del enemigo”, un thriller ambientat a París i basat en una novel·la de la popular autora Amélie Nothomb. Maíllo participarà també en el cinefòrum posterior a la projecció.
Dins les Sessions Especials de Som Cinema-Visual Art, demà a les 22.30 h, el director de fotografia d’“El buen patrón”, el lleidatà Pau Esteve, presentarà la cinta del director Fernando León de Aranoa, seleccionada per l’Acadèmia de Cinema per representar Espanya en la 94a edició dels Oscars. Previ a la projecció, a les 20.15 h Pau Esteve participarà en una trobada amb els espectadors del film a l’Screenbox Lleida.