El curtmetratge ‘Al límit’ de l’INS Caparrella guanya la tercera edició del Concurs Som Secundària
Han participat en el certamen onze treballs audiovisuals de quatre centres de secundària de la demarcació de Lleida
Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida ha acollit aquest matí de dissabte, 23 d’octubre a la sala d’actes d’ILERNA, la projecció dels curtmetratges seleccionats al III Concurs Som Secundària. Durant l’acte, s’ha entregat el premi del jurat al curtmetratge “Al límit” realitzat pels alumnes del CFGS Il·luminació, captació i tractament d’imatge de l’INS Caparrella Albert Pagès, Gabriel Solà, Pavel Eroles, Elian Largo i Genís Segarra.
El jurat del III Concurs Som Secundària l’han integrat Montserrat Cortada, Miquel Plaza i Marina Rodrigo, tots tres professionals de món del cinema i l’audiovisual.
En total s’han projectat onze curtmetratges realitzats per alumnes dels instituts de Lleida INS Caparrella, INS Josep Lladonosa, INS Torre Queralt i INS La Serra de Mollerussa. Aquesta convocatòria vol donar visibilitat a la creativitat audiovisual dels i les estudiants de secundària de Lleida i posar en valor el material audiovisual que han realitzat durant el curs lectiu.
Les presentacions i cinefórums dels films continuen durant tot el cap de setmana a Screenbox Lleida
En la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals, avui es presenta a Lleida la producció mallorquina “Dorothea y el Myotragus” de Núria Abad i Marta Hierro, que relata els diaris escrits per Dorothea Bate, una de les paleontòlogues femenines més importants de tots els temps durant la seva estada a les Balears. Marta Hierro va guanyar el Som Cinema 2017 amb el documental “Espies en l’arena. Objectiu Espanya”, codirigit amb Pablo Azorín. Ambdues directores són a Lleida per presentar el film a les 12.30 h i participar en el cinefòrum posterior a l’Screenbox Lleida.
I en la mateixa secció a concurs, la directora mallorquina Sílvia Ventayol presenta avui a les 16 h a l’Screenbox Lleida el documental “Mrs. Death”, que reflexiona sobre els tabús de la mort i tracta d'entendre la pràctica de la fotografia post mortem, costum habitual en algunes societats fins a la segona meitat del segle XX, a través dels actuals posseïdors d'aquests retrats i d'aquells que encara tenen la necessitat de visualitzar la mort. Ventayol participarà també en el cinefòrum posterior a la projecció.
En la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció avui dissabte es projecten a l’Screenbox Lleida “Pas a dos” de Valèria Cuní (12 h) i “Ascenso” de Juanjo Giménez (18 h).
Pel que fa a la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals, avui s’ha pogut veure a l’Screenbox Lleida “Naturaleza muerta” de Carolina Astudillo.
En la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció, avui a les 17.30 h es fa el primer passi a l’Screenbox Lleida del film “Isaac”, un drama sobre la gestació subrogada, que suposa el debut en la direcció de llargmetratges dels catalans Ángeles Hernández i David Matamoros, productors d’exitoses pel·lícules com “El hoyo”.
En la mateixa secció oficial, avui es presenta el film “Tres”, del director català Juanjo Giménez, una pel·lícula que investiga l’essència del so cinematogràfic, estrenada en la passada edició del Festival de Venècia i que ha obtingut el Méliès d’Argent en el passat Festival de Sitges. Giménez farà doblet al festival amb el curtmetratge “Ascenso”. Visita Lleida el guionista de “Tres”, Pere Altimira, que presentarà la pel·lícula a les 20.30 h i participarà en el posterior cinefòrum a l’Screenbox Lleida.
I també en la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció, a les 22 h el cineasta català Kike Maíllo presentarà a l’Screenbox Lleida el seu darrer treball “Cosmética del enemigo”, un thriller ambientat a París i basat en una novel·la de la popular autora Amélie Nothomb. Maíllo participarà també en el cinefòrum posterior a la projecció.
Dins les Sessions Especials de Som Cinema-Visual Art, avui a les 22.30 h, el director de fotografia d’“El buen patrón”, el lleidatà Pau Esteve, presentarà la cinta del director Fernando León de Aranoa, seleccionada per l’Acadèmia de Cinema per representar Espanya en la 94a edició dels Oscars. Previ a la projecció, a les 20.15 h Pau Esteve participarà en una trobada amb els espectadors del film a l’Screenbox Lleida.
Avançament del més destacat de la programació del 24 d’octubre
Demà diumenge, 24 d’octubre, es donaran a conèixer els premis de les seccions oficials de la 12a edició de Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida. Els guardonats recolliran els premis en l’acte que se celebrarà a les 12 h a la sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de Lleida.
Participaran en l’entrega dels premis el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant; el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Joan Josep Ardanuy, i la directora artística de Som Cinema, Judith Vives.
El jurat de les Seccions Oficials de Curtmetratges i Llargmetratges de Ficció està compost per Yolanda Olmos, Carlos R. Ríos i Meritxell Colell. Per altra banda, el jurat de les Seccions Oficials de Curtmetratges i Llargmetratges Documentals està format per Ceci Artigues, Ferran Farré i Aida Bañeres.
Les projeccions seguiran durant tot el diumenge a les sales d’Screenbox Lleida. En concret, en la Secció Oficial de Curtmetratges de Ficció, es podran veure els curts “La noia d’aigua” de Maria Rafart i Joana Giribet (12 h), i “Finca règia” de Rubén Seca (18 h)
Pel que fa a la Secció Oficial de Curtmetratges Documentals es projectaran a l’Screenbox Lleida els curts “Las flores que arrancas” de Claudia Estrada (13 h), i “Con vistas al mar” de Marc Luguera (17 h).
També demà, a les 19.45 h, la Sala Lumière d’Screenbox Lleida acollirà la master class d’Òscar Sánchez, professor de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida i productor artístic, sobre la pel·lícula “Tres” del director Juanjo Giménez i que s’ha projectat en aquesta 12a edició del festival dins la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció.
I tancarà aquesta edició de Som Cinema-Visual Art la projecció, dins les Sessions Especials fora de concurs, del film “Ama”, òpera prima de la catalana Júlia de Paz, guardonada amb la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina al Festival de Màlaga 2021 i el Premi Feroz de la crítica. La pel·lícula explica la història de moltes dones exposades en solitud a la mitificada maternitat. La directora Júlia de Paz i Tamara Casellas, actriu protagonista de la pel·lícula, presentaran el film a Lleida, demà a les 21 h, i participaran en el posterior cinefòrum.