Els Premis Literaris 2021 recuperen les activitats paral·leles entorn de la literatura

En l’edició d’enguany concorren un total de 52 originals: 13, al 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 39, al 26è Premi de poesia Màrius TorresL’acte de lliurament dels premis tornarà a ser presencial i se celebrarà divendres, 19 de novembre, a les 19 hores, al Mercat del Pla

Els Premis Literaris 2021 recuperen les activitats paral·leles entorn de la literatura. El regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, han presentat aquest dijous totes les novetats de l’edició d’enguany. La Paeria i la Diputació de Lleida han organitzat 4 actes amb el fil conductor de l’assaig i la poesia previs a l’acte de lliurament dels guardons (tall de veu 1 J. Rutllant) que tornarà a ser presencial i se celebrarà divendres, 19 de novembre, amb la novetat que es farà al Mercat del Pla (tall de veu 2 J. Rutllant).

En l’edició d’enguany hi concorren un total de 52 originals: 13, al 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 39, al 26è Premi de poesia Màrius Torres. Cal recordar que des de l’edició passada es va igualar a 9.000 € la dotació econòmica dels dos Premis Literaris.

Pel que fa a les procedències dels treballs presentats, en el 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú han concorregut originals de les províncies de Lleida, Girona, Barcelona, País Valencià i altres lliurats en mà, dels quals se’n desconeix la procedència.  Pel que fa als treballs del 26è Premi de poesia Màrius Torres provenen de província Lleida, País Valencià, Girona, Barcelona, Tarragona i Illes Balears.

El jurat del 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra. El del 26è Premi de poesia Màrius Torres, per Eva Baltasar, Mireia Calafell (nova incorporació d’enguany renovant Jordi Marrugat que havia exercit el període de 5 anys preceptiu), M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

Programa d’actes paral·lels Premis Literaris 2021

10 de novembre – Dos assagistes de premi

Sala 2 del Teatre de l’Escorxador. 19 h

Presentació de les obres “La mort del príncep. Ficció, literatura i realitat històrica a Il Gattopardo” de Jordi Romeu (36è Premi Josep Vallverdú 2019) a càrrec de Jaume Barrull i “La inquietud (dietari 2018-2019)” de Lourdes Toledo (37è Premi Josep Vallverdú 2020) a càrrec de Carme Vidal. Les dues obres han estat editades per Pagès editors.

11 de novembre – Dues poetes de premi

Sala 2 del Teatre de l’Escorxador. 19 h

Presentació dels poemaris “Dietari del buit d’Anna Garcia Garay” (24è Premi Màrius Torres 2019) a càrrec de Pere Pena i “La volumetria del neguit” de Meritxell Cucurella Jorba (25è Premi Màrius Torres 2020) a càrrec d’Anton Not. Les dues obres han estat editades per Pagès editors. Breu recital a càrrec de les dues poetes premiades.

16 de novembre – Màrius Torres traduït a l’anglès

Sala 2 del Teatre de l’Escorxador. 19 h

Presentació de “Parallel Rivers” editat per Fonoll, poemes de Màrius Torres seleccionats i traduïts per Sam Abrams. Breu aproximació a les traduccions de l’obra de Màrius Torres a càrrec de Jordi Malé (Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida) i tastet de poemes en anglès a càrrec de l’actriu Núria Casado. Actuació final de la cantautora Meritxell Gené, que interpretarà peces del poeta lleidatà. 

17 de novembre – Connexions poètiques

Sala 2 del Teatre de l’Escorxador. 19 h

A càrrec de Lluís Fortuny de la Companyia Elèctrica Dharma, recital de petit format on imatges i poemes es fusionen amb instruments en directe i una taula de DJ.

Connexions de tres formes d’expressió: Cants africans fusionats amb la guitarra del Hendrix i els  poemes de Papasseit, el so de la cobla amb els cants gregorians, els poemes de Maria Mercè Marçal o Josep Fortuny i la música dels Beatles, Mompou, Brossa, poemes visuals, electrònica, poesia contemporània...

19 de novembre: Acte de lliurament dels Premis Literaris 2021

Sota el títol: “CONREUS/ COLLITES. Escriure la terra, llaurar la pàgina” tindrà lloc una proposta que ha anat a càrrec de Maria Monseny (escenògrafa), Alba Cros (directora de cinema), Neus Borrell (veu), Miquel Joan (guitarra), Núria Miret (actriu), Rosa Mesalles (guió), Jordi Làrios (realització audiovisual) i Marc Cartanyà (suport artístic)

Per primera vegada, l’acte de lliurament dels Premis Literaris tindrà lloc al Mercat del Pla.