El Ple de la Paeria aprova la reordenació del planejament urbanístic a Cappont per poder-hi construir un nou CAP i el reivindicat institut
La nova Ordenança de Mobilitat ha obtingut llum verdaTambé ha tirat endavant la modificació de l’ordenança que regula els establiments de pública concurrència de Lleida, com els centres de culte
L’Ajuntament de Lleida ha aprovat per unanimitat la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana de la ciutat al barri de Cappont per permetre la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària (CAP) i facilitar la construcció del reivindicat institut de barri. En concret, s’especifica el canvi de qualificació de sistema d’espais lliures a sistema d’equipament comunitari de l’àmbit comprès entre els carrers Riu Ebre, Salvador Espriu i Riu Besós i entre els carrers Esperança González, Abat Escarré i Agustí Duran i Santpere. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que aquest canvi en el plantejament urbanístic respon a la voluntat de millorar els serveis sanitaris del barri amb la construcció d’un nou CAP, que se situarà al costat del futur Institut. La Generalitat desenvoluparà ambdós equipaments, donant resposta a aquestes necessitats. Alhora, es regularitza la qualificació d’una part dels terrenys del bosc urbà de Cappont que passaran d’equipament comunitari a espais lliures.
Postius ha explicat que, malgrat l’advertiment de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, no hi ha un informe desfavorable i es treballarà per atendre aquesta situació, amb un document propi que contempla mesures preventives i aprofitant també els fons europeus, fins que no es pugui resoldre el problema de la inundabilitat. Així, s’ha trobat la manera d’avançar en aquest tema.
Llum verda a l’Ordenança de Mobilitat
El regidor de Mobilitat i Serveis Urbans, Joan Ramon Castro, ha defensat que la mobilitat de les ciutats és un dels principals reptes que s’han d’abordat i que en aquesta proposta, que ja era urgent canviar-la, s’ha intentat donar-hi resposta, prioritzant la màxima protecció dels vianants i guanyat en seguretat viària. L’Ordenança de Mobilitat ha tingut llum verda, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels PSC, Comú, PP i els quatre regidors no adscrits.
Castro ha apostat per un model de mobilitat més sostenible i ha remarcat que s’ha fet amb el consens d’institucions, entitats i persones a títol particular. Entre altres, ha parlat d’algunes accions que ja s’han fet com millores a la xarxa de carril bici o la implantació del projecte Lleida Ciutat 30.
Castro ha reiterat el paper que estan tenint en aquest nou model els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i de la campanya informativa que s’ha iniciat per conscienciar la ciutadania del seu bon ús i de la responsabilitat que comporten. El nou text recull aquesta adaptació als nous models de transport.
El grup socialista, en veu del regidor Joan Queralt, creu que el text s’ha començat a l’inrevés, perquè abans calia fer un Pla de Mobilitat i després assumir-ne els reptes a l’ordenança, i ha apuntat que cal tenir més en compte les connexions amb l’Horta o la senyalització. En opinió dels Comuns, segons Sergi Talamonte, es deixen aspectes importants per protegir els vianants i calen més accions per pacificar la mobilitat a la ciutat, contra el canvi climàtic i per reduir la contaminació. La regidora Marisa Xandri, del Partit Popular, ha dit que l’ordenança s’aprova però que cal treballar més la regulació de l’ús dels VMP, accions per minimitzar l’impacte ambiental i per garantir la seguretat i salut de la ciutadania.
En aquest apartat, l’alcalde, Miquel Pueyo, ha afirmat que s’està amatent als riscos dels VMP. Des del mes de gener, la Guàrdia Urbana ha posat més de 400 sancions a usuaris d’aquest tipus de vehicle, a més dels advertiments. Ha assegurat que aquest és un repte i que s’ha de insistir en les recomanacions i la responsabilitat que comporten els VMP.
Endavant amb l’ordenança que regula la establiments de pública concurrència
El Ple ha donat el vistiplau a la modificació del text de l’Ordenança reguladora dels establiments de pública, que inclou la instal·lació de nous centres de culte. La tinent d’alcalde Sandra Castro ha assegurat que la voluntat és i ha de ser garantir el dret de la ciutadania a la llibertat de consciència i religió.
Entre algunes de les modificacions, la tinent d’alcalde ha parlat que s’elimina la regulació de clubs i associacions de consumidors de cànnabis, locals de comunicacions i de forns de pa i/o pastisseries amb degustació. Pel que fa als centres de culte, entre altres mesures, s’amplia l’aforament fins a 200 persones (en nucli urbà), l’ample de la vorera es manté en 3 metres, la distància entre centres de culte passa a ser de 150 els centre del mateix culte i 100 m per cultes diferents o es manté la limitació que no puguin ubicar-se en vials o places per a ús exclusiu o preferent per a vianants.
Castro ha comentat que aquests canvis pretenen facilitar que les confessions religioses puguin canviar de local o obrir centres de culte nous als barris, allà on viuen, i que aquesta activitat convisqui amb la resta d’activitats que passen a la vida del barri. Segons ha conclòs, amb la modificació de l’ordenança es fa un “reconeixement de la diversitat religiosa i la riquesa que suposa per a la ciutat i un acte de garantia de drets, per la igualtat, per la convivència i per la justícia”.
En aquest debat, hi ha participat també de l’Associació Watami, Mourad El Boudouhi, qui considera que l’ordenança pot millorar-se, i per part de l’església Evangèlica Ebenezar, Juanjo Escudero, qui considera que aquest no és un tema polític sinó d’igualtat a col·lectius diversos i demanen respectar allò que fomenti la llibertat de culte real.
Pla especial urbanístic de les Basses, sobre la taula
Els membres de la Corporació Municipal han aprovat deixat sobre la taula l’aprovació del Pla especial urbanístic del Parc Territorial de Les Basses per l’ordenació del parc i la implantació d’un càmping, promogut per la Paeria. Malgrat la voluntat comuna de recuperar les Basses, s’ha debatut sobre els accessos, la distribució a espai públic i privat, l’actuació integral per condicionar-lo, etc. Per aquest motiu, es continuarà consensuant la proposta.
Consell Lleida Social i altres punts de l’ordre del dia
En l’àmbit de les polítiques de Drets de les persones i relació amb la comunitat, s’ha aprovat que es tornarà a convocar el Consell Municipal de la Gent Gran per dissoldre’l perquè pugui integrar-se en el nou consell de Benestar i Acció Social de la ciutat de Lleida que es dirà “Lleida Social”, del qual s’han aprovat unes esmenes a erros materials dels seus estatuts.
Un altre punt que ha obtingut el suport necessari és l’aprovació del plec de clàusules i prescripcions tècniques per la contracte de Servei de Direcció artística programadora d’arts escèniques i altres manifestacions de la temporada (tramitació ordinària anticipada).
Pel que fa a les polítiques de gestió de la seguretat i el civisme, s’ha aprovat la modificació del conveni de col·laboració amb l’Associació de voluntaris de Protecció Civil, que es va aprovat al ple del mes de juny.
Nous regidors no adscrits
La sessió plenària d’aquest mes d’octubre ha començat amb la prea de raó de l’expulsió dels regidors Ángeles Ribes i Jose M. Córdoba de la formació política de Ciutadans i el seu pas a regidors no adscrits. D’aquesta manera, són quatre els regidors no adscrits a la Corporació Municipal, juntament amb Sergio González i Maria Burrel.
Mocions dels grups municipals
Les dues mocions presentades pels grups municipals han tirat endavant. La primera que s’ha debatut és la del Comú de Lleida per al reforç de la prevenció de les ludopaties i el control en la proliferació de les apostes online i els salons de joc, defensada per la regidora Elena Ferre. S’ha votat per punts i tots han tingut el suport favorable (excepte el punt 8è que s’ha retirat abans).
La segona moció, del PSC, per un veritable Pla de rodalies de Lleida també votat per separat, obtenint la unanimitat en el primer punt i aprovant-se el 2n i 3r punts. Aquest pla ha d’unir les forces del territori per donar resposta a les necessitats de la població.
Consultar aquí les mocions
Per tornar a veure el Ple municipal ordinari del mes d'octubre
Ordre del dia: https://bit.ly/3momVGU