La Llotja acollirà el dinovè congrés biennal de la Societat Espanyola de Neurociència, amb més de 600 professionals

Els assistents compartiran els darrers avenços i experiments i debatran sobre els coneixements entorn del cervell i les malalties del sistema nerviósS'incentivarà la interacció entre neurociència i societat mitjançant esdeveniments i activitats obertes al públic general

El Palau de Congressos de la Llotja acollirà entre el 3 i el 5 de novembre el dinovè congrés nacional de la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), una trobada biennal que es celebra des de l'any 1985 i en la que s'espera la participació d'uns sis-cents professionals, del miler de socis i sòcies amb què compta l'entitat.

“La nostra voluntat i desig és poder fer un congrés presencial, mantenint l'esperit de les nostres reunions amb la interacció directa dels socis”, declara l'actual president de la SENC, el doctor Joan Comella.

El congrés comptarà amb quatre conferències plenàries impartides per neurocientífics de prestigi internacional: la doctora Valentina Emiliani (Institute de la Vision, París, França) obrirà el congrés interrogant els circuits cerebrals amb optogenètica i holografia; a la plenària Ibèrica, la doctora Marta Moita (Campalimaud Centre for the Unknown, Lisboa, Portugal) s'endinsarà en les complexitats de la immobilitat; el doctor José M. Delgado (Universitat Pablo Olavide) impartirà la conferència plenària en honor a “María Teresa Miras Portugal” discutint els substrats neurals de l'aprenentatge; i finalment el doctor Michael Heneka (Universitat de Bonn, Alemanya) impartirà la plenària Presidencial aprofundint en els mecanismes immunitaris involucrats en les malalties neurodegeneratives.

“El programa del XIX Congrés SENC demostra l'elevat nivell científic de la nostra societat, que compta amb un ampli repertori de temes de gran actualitat en la neurociència”, comenta el Dr. Comella.

Els simposis, amb més de 40 conferències, cobriran els principals avenços neurocientífics en temes tan rellevants com els mecanismes de la memòria, la descodificació dels circuits neuronals, la neurociència computacional, el rol de la inhibició, la neurogènesi, els processos de presa de decisions, les línies cel·lulars, el control motor, l'evolució de l'escorça, el deteriorament cognitiu, les relacions entre el sistema nerviós i el sistema immunitari, el mapa epigenètic de la discapacitat intel·lectual, etc.
A més, hi haurà molt espai i temps dedicat a presentacions en format pòster a totes les àrees de la neurociència.

El suport de la SENC als investigadors més joves es posa de manifest amb diferents accions, com el programa de beques per afavorir l'assistència al congrés, el Premi Rita Levi-Montalcini que es lliurarà a la millor presentació d'un estudiant de doctorat, i el prestigiós Premi Olympus, que es lliura en reconeixement del treball d'un investigador de menys de 35 anys que estigui treballant a Espanya. Aquest any el guardonat del Premi Olympus, en la setena edició, serà el doctor Juan Antonio Moreno Bravo (Institut de Neurociències d'Alacant), que presentarà el treball sobre la formació dels circuits del cerebel.

“Per últim, vull destacar una part del congrés que és de gran interès per a la majoria dels membres: el conjunt d'activitats satèl·lits, que ens permeten aprendre i reflexionar sobre diversos temes relacionats amb les neurociències en un entorn proper, flexible i participatiu” afegeix el president.

Aquest any el programa d'activitats satèl·lit començarà el dia 2 de novembre amb dues activitats dirigides al públic general al Campus de Cappont d'Universitat de Lleida: una sessió sobre malaltia de Parkinson en la qual intervindran tant investigadors com pacients; i una conferència divulgativa sobre els fonaments de la neurociència impartida pel doctor Josep Esquerda (Universitat de Lleida).

El congrés també inclourà les reunions científiques de diferents xarxes (la Xarxa Glial Espanyola, la Xarxa NeuroEvoDevo Pedro Ramón y Cajal, i la Xarxa SINC2), activitats dedicades al desenvolupament professional, a la història de la neurociència i altres activitats de connexió entre la neurociència i altres àmbits de la societat. Entre elles, cal destacar “l’Exposició NeuroART”, una iniciativa de la SENC per donar a conèixer i divulgar l’activitat dels neurocientífics a través de l'art, i el “diàleg neurocientífic sobre somnis lúcids”, una trobada informal per dubtar, encara que sigui momentàniament, dels esquemes tradicionals de la realitat.

El congrés compta amb el suport institucional de la Universitat, de l'Ajuntament i la Diputació de Lleida que mostren així el seu suport per la ciència a més de fomentar un turisme de qualitat en aquesta tornada a la normalitat.