Ofrena floral de l’Ajuntament de Lleida a l’escultura Sospirs de Pau i al monument en memòria del Dol Perinatal
L’alcalde Miquel Pueyo i la regidora Montse Pifarré dipositen sengles rams de flors en aquests espais del Cementiri municipalEntre els mesos d’octubre de 2020 i de 2021, al Cementiri de Lleida s’han realitzat 1.610 sepelis, 652 incineracions i 958 inhumacions El proper any es construiran 200 columbaris i es bastiran 45 nous nínxols al Departament de Santa Cecília, idèntica xifra que s’ha construït enguany al mateix àmbit
L’alcalde Miquel Pueyo i la regidora Montse Pifarré dipositen sengles rams de flors en aquests espais del Cementiri municipalEntre els mesos d’octubre de 2020 i de 2021, al Cementiri de Lleida s’han realitzat 1.610 sepelis, 652 incineracions i 958 inhumacions El proper any es construiran 200 columbaris i es bastiran 45 nous nínxols al Departament de Santa Cecília, idèntica xifra que s’ha construït enguany al mateix àmbit
L’Ajuntament de Lleida ha homenatjat avui les víctimes de la Covid-19 en la tradicional visita al Cementiri Municipal amb motiu de la commemoració de Tots Sants. L’alcalde, Miquel Pueyo, ha realitzat sengles ofrenes florals a l’escultura ‘Sospirs de Pau’, que l’any passat es va erigir a la necròpolis de Lleida per recordar les persones que han mort durant la pandèmia, i a l’Espai Memòria del Dol Perinatal.
El paer en cap, Miquel Pueyo, que ha estat acompanyat per la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, i del gerent de la concessionària La Leridana, Vicente Català, ha aprofitat la visita per actualitzar les xifres entorn l’ús del cementiri municipal i exposar les darreres novetats. Tall de veu M. Pueyo
En el període comprés entre octubre de 2020 i l’octubre de 2021, al Cementiri de Lleida s’han realitzat 652 incineracions i 958 inhumacions, fins a arribar als 1.610 sepelis. En el mateix període, d’octubre de 2020 al 2021 van tenir lloc 1.389 sepelis en total: 936 inhumacions i 453 incineracions. I d’octubre de 2018 a l’octubre de 2019, la xifra va ser 865 inhumacions i 402 incineracions; en total 1.247 sepelis. Cal destacar que en el període computat del 2021 les incineracions suposen ja el 40,5% dels sepelis quan en el corresponent a l’any 2020 suposaven un 32,6% i, a l’any 2019, el 31,72%.
Nous columbaris i nínxols
L’increment de defuncions en el període comprés entre l’octubre de 2020 i 2021 coincideix amb la pandèmia de la Covid i aquest fet, juntament amb una major demanda d’incineracions, ha provocat la manca de columbaris, que es resoldrà a curt termini amb la construcció de 15 de nous, que es preveu enllestir en les pròximes setmanes. El 2022, es crearan 200 columbaris més.
Pel que fa a nous nínxols, el 2022 se’n bastiran 45 al Departament de Santa Cecília, la mateixa xifra que s’ha construït enguany al mateix àmbit.
Nínxols no actualitzats
Fins a la data, l’Ajuntament de Lleida, a través de decrets d’Alcaldia, ha exhumat 796 nínxols per a nova cessió d’ús del total de 4.523 que no estaven actualitzats en diferents departaments. En la gran majoria, només s’han trobat fustes, plàstics, pols i restes òssies molt petites, que s’han traslladat a un altre nínxol, o bé, a fossa comuna. Els altres materials s’han portat al cremador del mateix cementiri.
Actualment, el nombre total de nínxols al Cementiri de Lleida és de 25.123 i el d’inhumacions, 90.470.
Mesures preventives
L’Ajuntament ha previst actuacions especials per aquestes festes de Tot Sants, per a fer possible la major afluència de públic amb les mesures de prevenció que requereix la pandèmia.
Entre d’altres, es dividirà l’accés principal en dos, per crear una via d’entrada i una altra de sortida. S’hi col·locaran cartells informatius, línies de tanques i dos vigilants que controlaran el respecte a la regulació de l’entrada i sortida.
A banda, s’obriran totes les portes del Cementiri -totes amb separació per a entrada i sortida-per descentralitzar l’accés. Hi haurà punts de distribució de gel hidroalcohòlic i es comptarà amb la presència de la Guàrdia Urbana, Agents Covid i Voluntariat de Protecció Civil.
El límit d’ocupació del recinte està fixat en 17.184 persones, segons Protecció Civil.
Com és habitual, la ciutadania podrà agençar nínxols fins al 31 d’octubre, inclòs.
Així mateix, s’ampliarà la freqüència de pas dels busos urbans per accedir al Cementiri durant els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre. Dissabte, es passarà de 4 autobusos a 7, i diumenge i el dia de Tots Sants, de 2 a 7 autobusos. Això representa que aquestes tres jornades s’oferirà un servei equivalent a un dia festiu, amb freqüència de pas d’entre 13 i 14 minuts.
Dol perinatal
Una de les darreres novetats al Cementiri ha estat l’habilitació del nou espai de memòria al dol gestacional i perinatal, adreçat a les famílies que han partit una pèrdua per aquesta causa i per tal de facilitar el seu del dol.
La societat no dona suport suficient i se silencia el procés de dol, sent factors que poden derivar en malalties físiques i psicològiques. A més, es vol donar visibilitat a aquestes pèrdues per millorar la comprensió de la societat i oferir un suport més efectiu a les famílies. L’Espai Empremtes, ubicat al departament de Sant Crist, és un espai obert, diàfan, amb una intervenció arquitectònica pensada per crear un ambient que facilita la memòria i la reflexió.
Sospirs de pau
L’Ajuntament de Lleida va instal·lar l’any passat l’escultura Sospirs de Pau, d’Erik Schmitz, al Cementiri Municipal. El monòlit es va presentar públicament el 27 de juny del 2020, en l’acte que la Paeria va organitzar per homenatjar les persones que van morir durant l’emergència sanitària de la Covid-19.
La peça és una estructura horitzontal amb una base de pedra, que forma una illa amb la silueta del terme municipal de Lleida. A l’interior de l’illa, un accent de metall –per simbolitzar l’ànima de les persones desaparegudes- omple una cavitat que representa el buit que han deixat. Al seu costat, l’olivera, icona de pau, recorda les persones que han mort, l’amplitud del seu nombre i la diversitat generacional. La pedra, predominant en l'escultura, és una expressió d’eternitat i de la solidesa del record que deixen.