Lleida, capital de la neurociència estatal
Sis-cents especialistes participen en la trobada de la Societat Espanyola de Neurociència que se celebra des d'avui i fins divendres al Palau de Congressos de La Llotja
La Llotja acull, des d’avui i fins divendres, el 19è Congrés biennal de la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), amb la presència de més de 600 especialistes d’arreu de l’estat i de prestigi internacional.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat aquest migdia en la inauguració de les jornades, que permetran compartir els darrers avenços i investigacions sobre el cervell i les malalties que afecten el sistema nerviós.
El Paer en Cap, que ha estat acompanyat en l’acte pels tinents d’alcalde Montse Pifarré i Paco Cerdà, ha posat en relleu que “l’aposta per la ciència és imprescindible per a promoure el benestar dels ciutadans i millorar la seva qualitat de vida”, i ha destacat la importància de la confiança en la ciència i en la feina dels professionals de la medicina per poder “mantenir l’esperança i ser resilients” durant la pandèmia. A més, Pueyo ha convidat els assistents en la trobada a conèixer la ciutat i el seu patrimoni més important, com és la Seu Vella.
El president de la Sociedad Española de Neurociencia (SENC), el doctor.Joan Comella, ha saludat als assistents i ha destacat l’èxit que suposa poder tornar a celebrar aquesta trobada de forma presencial i amb un nivell de participació equiparat al de les millors edicions d’abans de la pandèmia. A més, ha destacat que Lleida és una ciutat rellevant en l’àmbit de la neurociència.
La presentació del Congrés també ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, qui ha destacat la “importància que els professionals de la salut disposin de les eines adequades d’investigació”, i del rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, qui ha assenyalat que des de l’IRBLleida es fa una aportació important a aquesta trobada científica.
La 19a edició del Congrés inclou diversos simposis amb més de 40 conferències on es tractaran els principals avenços neurocientífics en temes com els mecanismes de la memòria, la neurogènesi, els processos de presa de decisions o les relacions entre el sistema nerviós i inmunitari.
Participen en el congrés experts internacionals en el camp de la neurociència com la doctora. Valentina Emiliani de l’Institu de la Vision de París, que obre el congrés amb una ponència sobre els circuits cerebrals i l’optogenètica i l’holografia o la doctora Marta Moltota, del Champalimaud Centre for the Unknown de Lisboa, que parlarà sobre les complexitats de la immobilitat.
Cal destacar que en el programa del congrés hi ha també activitats paral·leles adreçades al públic en general amb la voluntat de promoure la divulgació de la neurociència.
La Societat Espanyola de la Neurociència té com a objectiu promoure el desenvolupament del coneixement en aquest àmbit, aplegant científics de diferents disciplines amb la finalitat de facilitar la integració de la investigació adreçada a tots els nivells d’organització del sistema nerviós. També promou l’educació en el camp de la neurociència i la informació a l’opinió pública dels seus resultats i darrers avenços.