El paer en cap visita les Llars del Seminari

Miquel Pueyo diu que aquesta és una de les iniciatives més innovadores i interessants dels darrers anys a Lleida, pensada en donar una segona oportunitat a famílies i persones que han passat per situacions de risc i exclusió social L’alcalde acull amb interès la proposta a fer una trobada amb agents en l’àmbit de la inclusió de l’habitatge social a Lleida per tenir una visió genèrica de la realitat i analitzar les estratègies a seguir

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha visitat aquest matí les Llars del Seminari, on ha mantingut una reunió amb els principals responsables d’aquest projecte social que gestiona la Fundació ‘Entre tots i totes i per al bé de tothom’, que des del 2015 ha acollit unes 40 famílies i persones amb situació de risc i exclusió social.

L’alcalde ha qualificat el projecte com “una de les iniciatives més innovadores i interessants dels darrers anys a Lleida, pensada per donar una segona oportunitat a famílies i persones que han passat per situacions de ries i exclusió social o dificultats econòmiques”.
Miquel Pueyo, que ha estat acompanyat per la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha estat rebut pel president de la Fundació, Carles Sanmartín; el tresorer, Albert Hortal; la directora de les Llars del Seminari, Inma Abadias; l’educadora social i la treballadora social.
Durant la trobada, s’ha pres el compromís de reforçar les relacions entre els serveis socials de l’Ajuntament de Lleida i l’entitat. També se’ls ha recordat l’existència de les convocatòries d’ajut que té en marxa la Paeria, a les quals poden optar per tirar endavant aquest programa social, que va néixer d’una iniciativa del bisbe Joan Piris el 2012, en plena expansió de desnonaments per la crisi econòmica.
En la trobada, ambdues parts han abordat la problemàtica de l’habitatge social que es dona a la ciutat de Lleida per a famílies amb rendes baixes, així com les dificultats d’accés que hi troben. En aquest sentit, l’alcalde Miquel Pueyo ha acollit amb interès la proposta de Carles Sanmartín a participar en una reunió amb diversos agents en l’àmbit de la inclusió de l’habitatge social a Lleida per tenir una visió genèrica de la realitat, analitzar les oportunitats i planificar estratègies comunes a seguir per a resoldre els entrebancs i facilitar-ne l’accés a aquest col·lectiu. “Nosaltres hi assistirem a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, per analitzar quin és el mapa que es dona a la ciutat”, ha explicat el paer en cap.
Els inicis
Els orígens del projecte de les Llars del Seminari cal buscar-lo en una assemblea de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Lleida (PAH) en els locals cedits per la Parròquia de Santa Maria Magdalena i a la qual va assistir el bisbe de Lleida, Joan Piris. Després d’escoltar la realitat de les famílies allí presents, va anunciar la cessió d’una part de l’edifici de l’antic Seminari, la del carrer Maragall, perquè pogués ser rehabilitat com a habitatges socials per a famílies desnonades .
Des de llavors, un grup nombrós de persones, entitats, empreses, i institucions s’han sumat a aquesta iniciativa solidària.
Els 19 pisos acollen de manera temporal, a famílies desnonades i/o en situació de necessitat, que vulguin implicar-se en un projecte solidari i innovador en el qual elles seran les protagonistes.
Un equip de tècnics socials acompanya el procés de selecció de les famílies així com el seu camí de reconstrucció personal i familiar, mentre visquin en una de les llars del Seminari. Així doncs, el nostre projecte de les Llars del Seminari, més que construir pisos vol ajudar a reconstruir famílies.
El projecte va esdevenir en la Fundació ‘Entre tots i totes i per al bé de tothom’ constituïda pel Bisbat de Lleida, Càritas, el Col·legi Episcopal i l’Associació de Veïns i Veïnes del barri Universitat, un cop va finalitzar la remodelació de l’edifici.
El projecte
La Fundació té com objecte:
- Promoure el Projecte Llars del Seminari i vetllar en el futur per la seva identitat i sostenibilitat.
- Acollir i facilitar l’ús temporal i suficient d’un habitatge a famílies desnonades i/o que es trobin en situació de vulnerabilitat, social o econòmica .
- Gestionar amb criteris ètics, transparents i de bones pràctiques, el recurs residencial.
- Fomentar altres iniciatives semblants a aquest projecte.
- Potenciar aliances estratègiques amb altres entitats de caràcter social.
Les Llars del Seminari és un projecte comunitari que respon un model de convivència solidari, participatiu i sostenible per a famílies en situació de vulnerabilitat.
L’edifici té 18 pisos en règim de cessió d’ús, espais i equipaments comuns que faciliten la dinàmica d’aquesta convivència, i també la realització d’activitats lúdiques i formatives sempre promovent els valors i la diversitat cultural.
La implicació de les famílies en el bon funcionament de les Llars és un aspecte clau per l’èxit del Projecte. Per tant, han d’estar disposades a participar en la presa de decisions, a consensuar normes, a respectar els acords, a assumir responsabilitats i/o a promoure iniciatives de millora.
Fins ara, s’ha atès 98 persones i un total de 32 famílies, en l’actualitat s’acull 54 persones en els habitatges. Famílies d'aquí, d'allà i de més enllà, que han estat acompanyades i estant ateses i acollides, per professionals de l'acció social (treballadora social i educadora social) i persones voluntàries. El Patronat estableix les línies estratègiques i l'equip de professionals, és l’encarregat d’executar-les.