El Xè Memorial Hortènsia Alonso Veiga debatrà les violències masclistes en el context de crisi global
Les entitats Creu Roja Catalunya, Fundació Surt i Dones amb Empenta exposaran els reptes als quals s’han d’afrontar en situacions de violències masclistes, en la taula de debat que es farà el 24 de novembre, moderada per la periodista Rosa M. Calaf Solé
El Xè Memorial Hortènsia Alonso Veiga centrarà l’atenció en les violències masclistes en l’actual context de crisi, en què conflueixen situacions d’emergència sanitària i humanitària i crisis econòmica i social. El Memorial consistirà en una taula de debat amb les aportacions de tres entitats que treballen des de diferents perspectives les situacions de violència masclista per aportar-hi una mirada global i des del dia a dia davant dels reptes actuals. La periodista Rosa Maria Calaf Solé presentarà i moderarà les intervencions d’aquesta taula, que es farà el 24 de novembre, de 09.30 h a 12 h, al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, del Campus de Cappont, de la Universitat de Lleida (UdL).
La tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro Bayona, ha participat en la presentació que s’ha fet de la jornada, amb la directora del Centre Dolors Piera – UdL, Ana M. Romero Burillo; el director de l’Àrea d’Ocupació i Formació de Creu Roja Lleida, Pedro Ubiergo Ubiergo; en representació de Marea Lila, Carmina Pardo Mestre, i en representació del grup Feminista de Ponent – Grup Dones Lleida, Mercè Ciutat Valero.
Castro ha destacat aquests deu anys del memorial i el treball que s’està fent en xarxa amb diferents agents de la ciutat, perquè gràcies a això s’aconsegueix un impacte més gran i s’avança d’una manera més coordinada i consensuada. La tinent d’alcalde ha apuntat que els reptes actuals deriven de l’actual context i també pels canvis legislatius al voltant de les violències masclistes, fet que porta replantejaments a tots els nivells.
La directora del Centre Dolors Piera ha afirmat que en aquesta dècada s’ha consolidat la tasca que s’està fent per part de diverses entitats de la ciutat i que és important posar-ho en valor. Romero ha reiterat que cal seguir treballant per erradicar aquesta xacra. Igualment, el representant de Creu Roja ha valorat que la ja jornada es pugui fer presencial i que cada any es tracten temes d’acord amb les necessitats del moment, com ara són les conseqüències masclistes que s’han patit en situacions de pandèmia.
Per part de Marea Lila i el Grup de Dones Lleida, s’ha remarcat la figura d’Hortènsia Alonso Veiga, una referent i amb una trajectòria que sempre estarà present. Pardo ha explicat que amb el memorial s’aborda l’àmbit de la violència masclista i que s’arriba a col·lectius amb els quals seria difícil connectar d’una altra manera. Ciutat ha subratllat que Hortènsia Alonso va fer una aportació destacada en l’àmbit docent i professionalment i que ja als anys 70 publicava cartes a la premsa sobre aquests temes. Per això, ha dit, el memorial és un reconeixement a tot el que va aportar.
Les ponents de la jornada abordaran la gestió de les dificultats afegides, l’adequació dels recursos a situacions sobrevingudes i les bones pràctiques transferibles i els aprenentatges. Començarà la seva exposició la responsable dels programes de Dones, Cures i Violències de Creu Roja Catalunya, Gemma Roces Bellmunt. Seguirà la directora de l’Àrea de Violències de la Fundació Surt, Cova Álvarez Díaz i acabarà les intervencions la directora de Dones amb Empenta i responsable de l’Àrea de violències masclistes, Nati Veraguas Aguilera.
L’acte començarà amb el record vers l’Hortènsia Alonso Veiga, a càrrec dels seus familiars, el Grup Feminista de Ponent – dones Lleida i Marea Lila. Després de les intervencions, hi haurà temps de debat per a les persones assistents que hi vulguin participar.
L’assistència és gratuïta, amb inscripció prèvia. L’acte es podrà seguir en línia a l’apartat de retransmissions del web de la UdL.
La jornada s’inclou en el marc dels actes de commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.
El Memorial Hortènsia Alonso Veiga està coorganitzat per la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida; el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL i la Creu Roja Lleida. Hi col·laboren Marea Lila, Grup de Dones Lleida, amb el suport de l’Institut Català de les dones i el Ministeri d’Igualtat.
El Memorial Hortènsia Alonso Veiga està adreçat a personal tècnic, professionals de tots els àmbits d’atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, així com a estudiantat i professorat de qualsevol titulació que tinguin interès en l’abordatge d’aquesta matèria. Amb aquesta jornada tècnica anual es vol posar de manifest la importància del treball en xarxa, de manera estratègica i coordinada, per promoure la recuperació integral de totes les dones, infants i adolescents que viuen o han viscut situacions de violència masclista.