Mercolleida celebra el seu 50è aniversari
L’alcalde Miquel Pueyo anuncia que Lleida formarà part de la Xarxa Municipal Ramader-Càrnica que impulsa la Federació de Municipis i Províncies L’objectiu és crear un espai de col·laboració per afrontar reptes, compartir experiències que estimulin l'activitat al món rural i donar suport als municipis en el desenvolupament de l’activitat de la cadena
Mercolleida ha celebrat el 50è aniversari amb un acte que ha tingut lloc aquest divendres al Palau de Congressos La Llotja, al qual han assistit unes 200 persones. La jornada, que ha volgut ser un homenatge a aquest mig segle de trajectòria de l'entitat, ha reunit a operadors, col·laboradors i representants dels sectors agropecuaris en què opera Mercolleida (porcí, boví, cereals, pinsos, farratges, oví i fructícola), a més d'antics directius i presidents de la llotja.
Antoni Siurana, Àngel Ros i Fèlix Larrosa, com a exalcades de Lleida i anteriors presidents de Mercolleida, juntament amb l’ara president de l’entitat, Paco Cerdà; l’actual paer en cap, Miquel Pueyo, i diversos regidors de la Paeria han assistit també a la celebració, alhora que han estat els principals col·laboradors d’un vídeo commemoratiu, el qual ha comptat també amb la participació de les interprofessionals dels sectors agropecuaris i que ha estat projectat durant l’acte.
El director general de la llotja, Miquel Àngel Bergés, ha obert el torn de paraules per assenyalar que “el prestigi i reconeixement actual de Mercolleida ha estat possible gràcies a la implicació i esforç diari de tots els operadors i col·laboradors, a qui avui volem retre homenatge amb aquesta celebració”.
Durant la celebració, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat que Lleida formarà part de la Xarxa Municipal Ramader-Càrnica que impulsa la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, juntament amb sis organitzacions interprofessionals del sector. Aquesta iniciativa, que té com a objecte municipis espanyols amb una presència significativa d'activitats ramaderes i industrials, pretén constituir un espai de col·laboració per afrontar reptes comuns i compartir experiències que estimulin l'activitat al món rural, a més de reconèixer l'important suport dels municipis en el desenvolupament de l’activitat de la cadena.
El paer en cap ha iniciat el seu missatge tot recordant que Mercolleida va ser el primer Mercat en Origen de Productes Agraris a Espanya, quan es va crear el 13 de juliol de 1972, i que entre els seus objectius fundacionals s’establia “facilitar i millorar les condicions en les quals es realitzen les transaccions entre productors agraris i comerciants o industrials, per a aconseguir una més gran transparència de mercat”.
Pueyo ha destacat que avui commemoràvem una trajectòria exitosa i determinant per a l’avenç i la regulació del sector agroalimentari de Mercolleida. Un mèrit que recau en els operadors que “des de la seva fundació han confiat en aquest organisme”, el qual ha constituït “un element determinant per a la internacionalització de la ciutat i un gran motor per al teixit agroindustrial. Mercolleida constitueix, sense fissures, una marca de qualitat de referència per al sector agroalimentari estatal i internacional, especialment en l’àmbit del porcí, en el qual és referència mundial”.
Ha estat en aquest context quan l’alcalde ha anunciat que Lleida formarà part de la xarxa municipal ramader-càrnica, perquè “el nostre compromís amb el sector és ferm, per la qual cosa promourem accions de suport”. Un compromís que va més enllà dels paràmetres econòmics. “La continuïtat del sector agrícola i ramader està vinculada a la cohesió territorial que no podem obviar, ja que a les zones on aquest sector és fort per les seves granges i explotacions, hi ha menys perill de despoblació”.
A més del paer en cap i el director general de la llotja, han pres la paraula el president de Mercolleida, Paco Cerdà; el secretari general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, i el subdelegat del Govern central, José Crespín, en nom del Ministeri d’Agricultura.
Durant l’acte, s’ha lliurat cinc plaques honorífiques, als alcaldes Siurana, Ros, Larrosa i Pueyo, i a Santiago Bernaus Español, recentment traspassat, per la seva implicació amb la llotja des dels seus inicis.
Els assistents a l’acte també han pogut passejar-se per aquests 50 anys de trajectòria a través d’una exposició fotogràfica on s’ha pogut veure Mercolleida en els seus inicis i fins a l’actualitat, des de la inauguració de l’edifici l’any 1972, passant per la riuada que va afectar la ciutat de Lleida 10 anys després i fins avui dia com a actor destacat en el sector porcí. Tant les imatges de l’exposició com el vídeo commemoratiu es podran visitar en aquest enllaç.
Sobre Mercolleida
La llotja de Mercolleida va estar promoguda pel Ministeri d'Agricultura, a través de l'empresa pública Mercorsa, i constituïda el 25 de maig de 1971. En aquell moment, van ser diferents institucions i operadors de la zona els que van col·laborar en la seva constitució, des de la Cambra de Comerç de Lleida, les cambres agràries locals de la província, algunes entitats financeres com la Caixa, organitzacions sectorials i més d'un centenar d'empreses privades, cooperatives, societats de transformació i particulars del sector agrari. Anys després, a conseqüència del canvi del marc competencial de la política agrícola a Espanya l'any 1992 i de la desaparició de Mercorsa, l'Ajuntament de Lleida es va convertir en l'accionista majoritari de la societat. I ja més endavant, el 2002, fruit d'un acord entre l'esmentat consistori i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, aquest últim va entrar també en l'accionariat de la societat.
En l'actualitat, Llotja Agropecuària Mercolleida és la llotja de referència europea per al sector porcí i nacional per al boví, els cereals i els farratges. Està constituïda com a societat anònima en la qual l'Ajuntament de Lleida compta amb gairebé un 80% de les accions i la Generalitat de Catalunya amb prop del 10%. En aquest sentit, Mercolleida és l'única de les grans llotges europees que no depèn de finançament públic.