<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35960>>.

Lleida rebrà el retorn d'Indíbil i Mandoni el 10 de desembre

La Paeria organitza un acte de benvinguda i un seguit d’activitats perquè tothom pugui implicar-se en la recuperació d’aquest monument icònic de la ciutatEl paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat aquest matí els actes previstos i ha destacat que s’ha volgut compartir aquesta bona notícia amb la ciutadania

La Paeria organitza un acte de benvinguda i un seguit d’activitats perquè tothom pugui implicar-se en la recuperació d’aquest monument icònic de la ciutatEl paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat aquest matí els actes previstos i ha destacat que s’ha volgut compartir aquesta bona notícia amb la ciutadania

Indíbil i Mandoni tornaran a comandar l’entrada al centre de la ciutat per l’Arc del Pont a partir del 10 de desembre, després d’un any d’absència perquè l’escultura que els representa pogués ser restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha anunciat avui el retorn d’aquest estimat monument de la ciutat per al pròxim 10 de desembre i ha explicat que des de l’ajuntament s’han programat tot un seguit d’actes per tal que la ciutadania pugui donar una simbòlica benvinguda a aquesta icona de Lleida, sota el títol de “Retroba’t amb Indíbil i Mandoni”.

“Ens vam trobar que una de les icones més estimades de la ciutat estava en una situació de deixadesa, havia perdut la llança i la mateixa integritat del grup escultòric estava amenaçada. Calia prendre una decisió i es va retirar el grup escultòric el 3 de desembre de 2020 i es va enviar al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat per rebre el tractament que mereixia. S'ha fet una intervenció completa sobre el grup escultòric i arriba el moment de tornar a Lleida pels nostres conciutadans estimats. No hem volgut fer-ho d'una manera anodina, el retorn d'Indíbil i Mandoni amb la salut recuperada també és una bona notícia i volem compartir-la amb la ciutadania”, ha explicat Pueyo, qui ha estat acompanyat també pel tinent d’alcalde Paco Cerdà i els regidors Ignasi Amor i Marta Gispert.

L’arribada a Lleida de l’estàtua restaurada i la seva instal·lació a l’Arc del Pont es faran el dia 9 de desembre, però romandrà tapada i no es descobrirà fins a l’endemà, dia 10, quan es farà un acte inaugural de benvinguda, a les sis de la tarda. Comptarà amb un conductor que caracteritzarà amb un to dinàmic les figures d’Indíbil i Mandoni i en farà la contextualització històrica. A més, es projectarà un màpping o muntatge audiovisual històric sobre l’Arc del Pont.

Al voltant de la celebració de l’arribada de l’escultura, s’organitzen una sèrie d’actes per anar generant caliu sobre aquest retrobament de la ciutat amb els guerrers ilergets.

Així, per una banda, entre l’1 de desembre i el 30 de gener, el Palau de la Paeria acollirà l’exposició “Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)”, un recorregut pels orígens, la història i el procés de restauració.

L’endemà de l’acte de benvinguda, l’11 de desembre a les 11.00 h, es farà una trobada dels Urban Sketchers Lleida sota el títol "Benvinguts i ben dibuixats, Indíbil i Mandoni!". Aquesta comunitat de dibuixants es reunirà a l’Arc del Pont per reinterpretar de nou el monument amb els seus dibuixos, aquarel·les, etc.

Les visites guiades de Turisme de Lleida centrades en les “Llegendes” i el tradicional “City Tour” dels diumenges també acostaran als turistes i a tots els lleidatans que hi vulguin participar la història d’Indíbil i Mandoni i el procés de restauració que s’ha fet de l’estàtua.

Des de la regidoria de Comerç, Mercats i Consum es posa en marxa el concurs d’Instagram “Retroba’t amb Indíbil i Mandoni”, adreçat als establiments de comerç i serveis, que podran publicar les seves fotografies i vídeos de benvinguda i donar a conèixer els seus establiments.

Els empresaris i empresàries del sector que vulguin participar-hi, caldrà que segueixin els comptes a Instagram de la Paeria (@ajuntamentdelleida) i el de la regidoria (@comercimercatslleida) i utilitzin els hashtags #retrobatindibilimandoni i #comerçlleida per a publicar les seves imatges o vídeos, entre el 17 de novembre i el 8 de desembre. Es triaran 10 finalistes (5 de vídeo i 5 de fotografies) i 3 guanyadors, que obtindran com a premi lots de productes de proximitat i un menú per a dues persones en un restaurant de cuina tradicional de Lleida.

Per tal d’implicar als infants en aquesta commemoració s’ha creat també un joc retallable amb cartolina. Se’n farà un tiratge de tres mil exemplars i es repartirà per les ludoteques i altres espais educatius. Amb aquest retallable els nens i nenes podran jugar a disfressar els herois ilergets amb complements divertits, reivindicatius i propis de la ciutat, recordant diversos moments en els quals s’ha guarnit l’estàtua, com ara el Carnaval o l’Aplec del Caragol.

El Gremi de Forners també se suma a aquestes accions per a celebrar la tornada d’Indíbil i Mandoni a la ciutat, amb l’elaboració d’un pa especial basat en una recepta antiga inspirada en el poble iber. Està fet amb blat i amb espelta, un blat primitiu que compta amb més nutrients i més sabor. Es podrà trobar en diversos forns agremiats de tota la província.

Un any de restauració

L’escultura en bronze va patir un acte vandàlic el 17 de novembre de 2017 i va perdre la seva característica llança. A més, es va detectar que el mal estat del conjunt requeria la seva restauració. Per això, ara fa un any es va traslladar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per dur a terme el procés de recuperació d’aquest element patrimonial, inclosa la peanya.

La Generalitat ha assumit el cost de la restauració de l’estàtua (uns 30.000 euros), mentre que l’àrea d’Urbanisme de la Paeria s’ha fet càrrec d’uns 26.000 euros més, que inclouen el cost de la reposició dels elements que havien desaparegut, la llança, la funda de la falcata i la cadena, entre altres despeses.

Història de la peça

L’escultura dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al s. III aC.

La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d’una beca d’estudis artístics de l’autor. Després, l’escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador.

El 1945, l’Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l’obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.