El Plenari de la Infància i l’Adolescència es constitueix al Saló de Plens de la Paeria

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte, amb els i les representants dels centres educatius que hi formen part, i ha destacat l’impuls que pren el Plenari amb la divisió de la ciutat en tres zones perquè arribi a més infants i joves i per fer-lo més proper a l’espai de cadascú. També hi participaran els i les regidores per escoltar les seves aportacions A la sessió de constitució s’han exposat les propostes que han fet els diferents centres, relacionades amb la mobilitat, la seguretat i el civisme, la neteja o el reciclatge, entre altres

El Plenari de la Infància i l’Adolescència s’ha constituït avui al Saló de Plens de la Paeria. És el primer cop que la constitució es fa en aquest espai, fet que ha destacat el paer en cap, Miquel Pueyo. L’alcalde ha explicat que és la cambra de màxima representació ciutadana, on es debaten i s’acorden els principals temes que afecten la ciutat i, per això, ho han fet extensiu al Plenari, perquè també contribueix al plantejament de la Lleida del futur immediat i a llarg termini.

L’alcalde ha apuntat que la situació de pandèmia per la Covid-19 ha impedit fer les sessions amb la normalitat, alhora que ha permès pensar sobre com projectar nous reptes i horitzons. En aquest sentit, es vol fer que l’exercici de la participació arribi al màxim d’infants i adolescents possibles. Per aquest motiu, es dona un nou impuls al Plenari, perquè arribi a més infants i joves i per fer-lo més proper al territori de cadascú. S’ha dividit la ciutat en tres espais/zones i es posarà en comú el treball realitzat pels i les representants. Destaca, a més, que els regidors i les regidores seran convidats a algunes de les sessions per escoltar directament les seves propostes. 

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha incidit en la solemnitat de l’acte al Saló de Sessions, ha agraït la participació dels 26 centres educatius implicats, i ha subratllat que les sessions plenàries se celebraran a partir d'ara al Saló de Plens. Castro ha remarcat el nou impuls al Plenari, estructurat en tres zones i amb la participació de regidors/es. 

Al saló de Sessions s’ha llegit el Manifest del 20N, que ha elaborat el Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC), que s’ha centrat en la salut mental. 

Constitució del Plenari
En aquest acte, la Defensora dels Infants i el Jovent, Iman Benataya, ha deixat un missatge que ha estat llegit per una infant i adolescent. Hi han tingut un paper rellevant els centres educatius participants (escoles i instituts) perquè els i les representants han presentat les seves propostes. Els àmbits als quals s’han referit han estat variats: seguretat i civisme, transport públic i mobilitat, neteja, un centre de Secundària a Cappont, sobre el reciclatge, la il·luminació, etc.
L’alcalde ha destacat la claredat amb què s’han fet les propostes i també la resiliència amb que infants i joves han mostrat durant la pandèmia. En aquest sentit, ha parlat de la importància de no deixar cap infant enrere i de fer un bon ús de les pantalles i les xarxes socials.
L’equip de ludotecaris/àries prenen un paper rellevant, ja que s’han incorporat al projecte i són els /les encarregades de dinamitzar les sessions de treballs.
En aquest marc, s’ha presentat el projecte Frisbee (Do Something 4 Nothing), d’aprenentatge i servei solidari (ApSS), ideat per una quinzena de joves de sis centres educatius de la ciutat i que ja està en marxa. L’objectiu es recollir material higiènic, especialment femení, que lliuraran a l’ONG Arrels.
Han assistit a la constitució del Plenari el tinent d'alcalde Paco Cerdà i el regidor Jackson Quiñónez i la regidora Elena Ferre. L’acte ha acabat amb l’actuació musical l'alumna del Conservatori Municipal, Mar López, que ha tocat el violoncel.

El Plenari de la Infància i l’Adolescència és un òrgan consultiu, participatiu i representatiu de la població infantil i adolescent de Lleida que funciona des de l’any 1998 treballant diferents temes d’interès per als infants i joves de la nostra ciutat. Està format per dos consells: El Consell d’infants, representat per alumnat de 5è i 6è de primària, i el Consell de joves, format per nois i noies de Secundària.
El Consell permet una participació de la infància i la joventut real, activa i directa, en tant que són ciutadans de ple dret i sobretot pel que fa a aquells aspectes que els afecten de prop. Per fomentar aquesta participació, s’han teixit aliances amb els centres educatius, als quals l’alcalde ha agraït el seu treball i participació.
Amb la Constitució del Plenari, la primera presentació del curs, es dona el tret de sortida als dos consells.