Eusebi Ayensa i Francesc Pastor guanyen els premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2021

Amb les obres “De l’una a l’altra riba (Un homenatge a Grècia)” i “Ànima”, respectivamentL’acte de lliurament se celebra per primera vegada al Mercat del Pla i comptarà amb l’espectacle multidisciplinari “CONREUS/ COLLITES: escriure la terra, llaurar la pàgina”

Els Premis Literaris 2021 ja tenen guanyadors. Eusebi Ayensa i Francesc Pastor han estat els guardonats amb el 38è premi d’assaig Josep Vallverdú i el 26è premi de poesia Màrius Torres, amb les obres “De l’una a l’altra riba (Un homenatge a Grècia)” i “Ànima”, respectivament. Els secretaris dels jurats dels dos premis han donat a conèixer els noms en l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria, amb la presència del paer en cap, Miquel Pueyo, i de la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach.

El paer en cap ha felicitat, en primer lloc, els membres del jurat pel seu rigor i per la seva feina i dedicació, així com els guanyadors dels Premis Literaris d’enguany, alhora que ha agraït a totes les autores i autors, tant als qui han presentat treballs d’assaig com els que han presentat poemaris, per la confiança dipositada en els Premis de Lleida i ha expressat la seva satisfacció per poder celebrar de nou presencialment aquests premis que “posen en valor la creació literària i que fan bandera de dos escriptors emblemàtics de la nostra terra: Josep Vallverdú i Màrius Torres, autors que tenen el reconeixement del país, per la seva obra i pel seu llegat cívic”. 

Pueyo ha posat de relleu que “avui, tenim nova collita literària i la podem celebrar junts en un acte de important per a la ciutat, en un lloc especial, patrimonial, històric, el Mercat del Pla, que l’any vinent complirà 100 anys i on, en un altre temps, se sentia el brogit de les anades i vingudes de la gent de Lleida, que venia a proveir-se d’aliments frescos i comprava els fruits i les hortalisses de la nostra horta conreats per les nostres pageses i pagesos”. “Ara assaborim els fruits d’altres collites, les de la creació, les de la cultura. Ens sentim orgullosos de les mans pageses que conreen la nostra cultura”, ha destacat l’alcalde.

Acte de lliurament de premis

En aquesta edició s’estrena un nou escenari que acollirà l’acte de lliurament de premis, aquesta tarda, a les 19 hores. El Mercat del Pla acollirà l’espectacle multidisciplinari “CONREUS/ COLLITES: escriure la terra, llaurar la pàgina”.

Un espectacle concebut com un homenatge a la terra i a la literatura, on la música, la imatge, l’escenografia i la paraula en seran els protagonistes.

Una proposta de la mà de: Maria Monseny (escenògrafa), Alba Cros (directora de cinema), Neus Borrell (veu), Miquel Joan (guitarra) , Núria Miret (actriu), Rosa Mesalles (guió), Jordi Làrios (realització audiovisual), Marc Cartanyà (suport artístic).

Guanyadors dels Premis Literaris 2021

38è Premi d’assaig Josep Vallverdú. Títol: De l’una a l’altra riba (Un homenatge a Grècia). Pseudònim: Cetines

Eusebi Ayensa Prat (Figueres, 1967)

Llicenciat en filologia clàssica (especialitat grec) i doctor en filologia romànica per la Universitat de Barcelona (1996). Ha exercit de traductor al grec d’algunes obres de Carles Riba i també de traductor al català de diferents obres i estudis en grec.

Durant quinze anys ha impartit classes de llatí i grec a diversos instituts de secundària catalans i a la Universitat de Girona.

Ha dirigit l’Institut Cervantes d’Atenes (2007-2012) i de Frankfurt (2012-2013). Actualment dirigeix el Camp d’Aprenentatge d’Empúries, depenent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

És acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. L’any 2006 obtingué el premi Internacional Delenda, així com el premi Jordi Domènech de traducció de poesia per la seva versió al català dels “Poemes inacabats de Konstantinos Kavafis” (2007) i el premi d’assaig Josep Vallverdú (2011) per l’obra “D’una nova llum: Carles Riba i la literatura grega moderna”.

26è premi de poesia Màrius Torres. Títol: Ànima. Pseudònim: Aire

Francesc Pastor Verdú (Mutxamel, 1962)

Mestre, llicenciat en psicopedagogia i doctor en Investigació Educativa per la Universitat d’Alacant.

Actualment treballa com a mestre al CEIP Arbre Blanc de Mutxamel i com a professor associat a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant.  És membre del grup “Dilluns Poètics”. 

L’any 1995 va obtenir el premi Joan Valls de poesia amb el poemari “Les vuit raons de la tristesa d’Eugeni Mar”. D’altres poemes seus apareixen a l’antologia “A Alacant. Els Dimarts Poètics de la Naya (1987-1989)”, publicada per Indicios.

Els anys 2013 i 2014 obté el Premi Poesia 9 d’octubre, de Sant Vicent del Raspeig amb “Retrat d’amants” i “Lletres Tardanes”, respectivament. És guardonat amb el Premi de Poesia Marc Granell d’Almussafes amb “Lletres de viatge” (pendent de publicació).

Recentment ha obtingut el premi de poesia en la convocatòria dels Premis Literaris 25 d’abril- Ciutat de Benissa amb el poemari “Espill brut”. El 2019 guanya el Premi 9 d’octubre de poesia Sant Vicent del Raspeig amb “Tot”, així com el Premi Ciutat de Torrent amb “Nus de Somnis”, així com el Premi Bernat Tomàs i Vidal amb el poemari “A mossos”. 

Els Premis Literaris 2021

Els Premis Literaris 2021 han recuperat les activitats paral·leles entorn de la literatura. La Paeria i la Diputació de Lleida han organitzat durant aquests dies 4 actes amb el fil conductor de l’assaig i la poesia previs a l’acte de lliurament dels guardons.

En l’edició d’enguany hi han concorregut un total de 52 originals: 13, al 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 39, al 26è Premi de poesia Màrius Torres. Cal recordar que des de l’edició passada es va igualar a 9.000 € la dotació econòmica dels dos Premis Literaris.

Pel que fa a les procedències dels treballs presentats, en el 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú han concorregut originals de les províncies de Lleida, Girona, Barcelona, País Valencià i altres lliurats en mà, dels quals se’n desconeix la procedència.  Pel que fa als treballs del 26è Premi de poesia Màrius Torres provenen de província Lleida, País Valencià, Girona, Barcelona, Tarragona i Illes Balears.

El jurat del 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra. El del 26è Premi de poesia Màrius Torres, per Eva Baltasar, Mireia Calafell (nova incorporació d’enguany renovant Jordi Marrugat que havia exercit el període de 5 anys preceptiu), M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.