El dret a la no discriminació centra els actes organitzats al voltant del Dia Mundial de la Infància
La tinent d’alcalde Sandra Castro ha presentat el programa d’activitats, que també giren a l’entorn del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, amb el lema “La ciutat educadora no deixa ningú enrere”
L’Ajuntament de Lleida ha organitzat un any més un programa d’actes a l’entorn de la celebració del Dia dels Drets de la Infància, el 20 de novembre. Enguany, el lema és el dret a la no discriminació dels nens i nenes i el jovent. D’altra banda, i coincidint en aquestes dates, se celebra el dia de les Ciutats Educadores, xarxa de la qual Lleida forma part des de fa molts anys. Aquesta celebració es va crear per conscienciar de la importància de l'educació a la ciutat i visualitzar el compromís dels governs locals amb l'educació. L'Assemblea General de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) va acordar celebrar el 30 de novembre el Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Aquest any el lema d’aquest dia és : “La ciutat educadora no deixa ningú enrere”
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Sandra Castro, ha explicat els actes que s’han preparat, des de la Regidoria, que cobreixen totes les etapes educatives. Castro ha dit que el fet que Lleida sigui “Ciutat Educadora” i “Ciutat Amiga de la Infància” vol dir construir una ciutat, on, les veus, les necessitats, les prioritats i els drets de la infància formen part integrant de les polítiques, els programes i les decisions públiques. En aquesta línia, s’inclou treballar amb la infància del municipi a través del respecte de tots els seus drets i la promoció de la participació real dels infants en la presa de decisions municipals.
Els diferents actes i activitats que es realitzaran durant aquests dies són: (també díptic adjunt)
-Del 4 de novembre al 2 de desembre
Cicle de xerrades d’assessorament en la selecció de jocs i joguines, per part de l’equip educatiu de les Ludoteques municipals, en la selecció de jocs i joguines. Per a famílies de les escoles Bressols Municipals
Del 15 al 19 de novembre:
Els infants de les Ludoteques Municipals participaran en diferents tallers amb jocs cooperatius d’exterior i de taula, murals...relacionats amb el Dret dels Infants a la no discriminació.
Ludoteca Balàfia: "Mural cooperatiu per no deixar cap infant enrere".
Ludoteca Bordeta: Jocs cooperatius: “Cooperem per la no discriminació”
Ludoteca Cappont: Jocs d’exterior i jocs de taula: “Jocs cooperatius per la igualtat”
Ludoteca Centre Històric: El joc de les per.ell.es
Ludoteca Parc de Gardeny: “Totes som iguals davant el joc”
-18, 19, 22, 29 i 30 de novembre
Reinventem la publicitat. Taller de revisió dels estereotips i els continguts sexistes d’alguns discursos publicitaris i, així, construir una proposta alternativa conjunta i respondre creativament a partir del disseny d’un espot publicitari que ampliï els imaginaris del gènere. Hi participarà l’alumnat de 5è i 6è d’educació primària dels centres educatius inscrits. Organitza la cooperativa d’iniciativa social Drac Màgic.
-18 de novembre a les 9.30 h
Trobada virtual de l’Alcalde, la Defensora dels drets dels infants, i infants de les escoles de la ciutat. Hi participaran els nens i les nenes de primària de la ciutat conversen amb l’Alcalde i la Defensora sobre els drets dels infants de la ciutat i del món. Hi participen les escoles: Pràctiques I, FEDAC i Sant Jordi.
-19 de novembre a les 10 h
Acte de Constitució del Plenari dels Infants i els Adolescents, al Saló de Plens de la Paeria.
-19 de novembre a les 17.30 h
Gimcana pels Drets dels Infants: Els infants i joves del SIS Ginjol, es mouen pel Dret a la igualtat entre nens i nenes.
-20 de novembre a les 19 h
Il·luminem Catalunya de blau per la infància. Acte d’il·luminació de la façana de La Paeria amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Infància, organitzat per UNICEF
-Del 20 al 27 de novembre
Microrelats a diaris locals : “No hi ha Dret”. Nens i nenes de 5è i 6è d’ Educació Primària de les diferents escoles de Lleida participen en la redacció de microrelats sobre els drets dels infants i la ciutat educadora .
-22 de novembre a les 12 h
Presentació del joc virtual : “Coneixem els ODS”. És un joc educatiu basat en els valors de la solidaritat i la cooperació. Els destinataris principals són les famílies, les escoles i els infants de la ciutat de Lleida. A la Sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, nº 2)
-Del 22 al 30 de novembre, al Palau de la Paeria
Exposició sobre els drets dels infants i ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030)
-23, 24 i 25 de novembre
“El pati arcat”. Instal·lació performance interactiva que pretén obrir un espai de diàleg, lliure de prejudicis, per entendre el teló de fons que impregna el nostre enteniment i les nostres vivències sobre la violència de gènere. Hi participarà l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius dels centres educatius que s’hagin inscrit a l’activitat. Activitat organitzada per l’artista Fafà. Mercat del Pla (Carrer Sant Martí, 3)
-24 de novembre de 9:30 h a 12 h
X Memorial Hortènsia Alonso: “Violències masclistes en un context de crisi global”, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera – UdL. Organitzada per la Universitat de Lleida, Creu Roja de Lleida i Ajuntament de Lleida,
-Des del 29 de novembre al 4 de febrer de 17 h a 19 h
Tallers sobre l’acompanyament a les sexualitats i afectivitats durant la infància. Violència 0 des dels 0 anys. La idea de les xerrades és trencar amb el tabú que amb infants no podem parlar de sexualitats i s'aprofundirà en consells i eines pràctiques per poder acompanyar amb confiança aquest àmbit de la seva vida. A càrrec del col·lectiu Les Magranes.
-30 de novembre
De 10 h a 12 h. Marxa popular amb el lema: “ La ciutat educadora no deixa ningú enrere”.
De 17 h a 18 h. Acte de celebració del ‘Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2021’. Durant l’acte es farà la lectura de la Declaració del Dia Internacional de la ciutat Educadora 2021 per part de diferents representants dels col·lectius que hauran participat en la Marxa Popular. A més es realitzarà amb llenguatge de signes i es facilitarà amb el sistema de lectura i escriptura tàctil ‘Braille’. Participaran representants de diferents centres, entitats, organitzacions i col·lectius de la ciutat. L’acte de celebració es farà al Saló de Sessions del Palau de la Paeria
-30 de novembre a les 18.30 h
Diàleg trans*. Des del SAI Lleida conjuntament amb Colors de Ponent i el Servei d’Atenció a la Diversitat Sexual i la Transsexualitat de Lleida (Trànsit) s’ha organitzat una acció de sensibilització i difusió del fet trans*, on es parlarà també de la infància trans*, a la sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, nº 2).