La Guàrdia Urbana commemora la festivitat de Santa Cecília, patrona del cos policial

Miquel Pueyo: “Necessitem una Guàrdia Urbana forta i unida per fer de Lleida una ciutat més cívica, justa, amable i segura” El paer en cap destaca l’augment del nombre d’efectius, la feminització del cos i l’adquisició de nous vehicles i material com a reptes de futur

La Guàrdia Urbana de Lleida ha celebrat avui la festivitat de Santa Cecília, la patrona del cos policial. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de l’intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, ha presidit els actes commemoratius que s’organitzen tradicionalment per reconèixer el treball de la policia local, així com també la dels altres cossos de seguretat i entitats que vetllen per la seguretat.
En les paraules que l’alcalde ha dirigit als i les agents en l’acte oficial de reconeixement al cos municipal, que enguany s’ha celebrat a la Seu Vella de Lleida, s’ha fet èmfasi en els 175 anys d’història de la Guàrdia Urbana i en l’origen del vot a Santa Cecília.
Durant la seva intervenció, Miquel Pueyo ha recordat les dificultats viscudes al cos policial els darrers dos anys. En aquest sentit, el paer en cap ha volgut agrair la professionalitat, valentia i sensibilitat dels agents de la Guàrdia Urbana que, malgrat la pandèmia provocada per la Covid-19, no van deixar ni un moment d’atendre i protegir els lleidatans i lleidatanes, posant en risc la seva salut i, també, la de les seves famílies.
El paer en cap també ha recordat dels moments durs i delicats que va viure el cos de Guàrdia Urbana durant les manifestacions que es van produir a Lleida el passat mes de febrer amb motiu de la detenció de Pablo Hasél, uns episodis que van acabar amb diversos agents ferits i danys de diversa consideració en vehicles policials. Pueyo ha reconegut públicament la valentia i tenacitat dels agents i ha condemnat de manera rotunda els aldarulls, els actes vandàlics i qualsevol tipus d’agressió a les persones.
“Necessitem una Guàrdia Urbana forta i unida per fer de Lleida una ciutat més justa, amable i segura. Estic orgullós de tenir grans professionals al capdavant de la Guàrdia Urbana de Lleida. Tots i totes vosaltres heu demostrat ser persones compromeses amb la seguretat, l’auxili i l’atenció ciutadana” ha remarcat l’alcalde.
Com a reptes principals de la Guàrdia Urbana els propers anys, està sobre la taula “l’augment del nombre d’efectius, la feminització del cos i l’adquisició de nous vehicles i material policial per poder desenvolupar la vostra feina amb major eficiència i eficàcia”, ha conclòs el paer en cap.
Per la seva banda, l’intendent de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, ha destacat la Guàrdia Urbana com “la policia de proximitat de Lleida” i ha remarcat que el cos realitza uns 2.500 auxilis a ciutadans durant l’any. El cap de la Guàrdia Urbana també ha destacat el comís d’uns 2 quilograms i mig de substàncies estupefaents en el que portem d’any, així com la detenció de prop de 50 traficants, entre altres actuacions destacades. “Els actes com aquest serveixen per recordar la feina ben feta per part dels professionals del cos de policia, persones que aporten un gran valor afegit a la societat en què vivim”, ha conclòs l’intendent.
Diversos regidors de la Corporació Municipal i autoritats locals han assistit als actes commemoratius amb motiu de Santa Cecília, que s’han iniciat a primera hora del matí passant revista als i les agents del cos de la Guàrdia Urbana i han continuat amb la tradicional ofrena floral a l’altar dedicat a Santa Cecília i una missa solemne a la Catedral Nova,. Els actes clouran aquesta tarda amb el tradicional concert de Santa Cecília, que tindrà lloc a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.
Condecoracions als agents que han excel·lit en el servei o que han tingut actuacions meritòries durant aquest any
Entre les actuacions meritòries s’ha reconegut la labor d’agents que han auxiliat i reanimat persones que han patit problemes de salut a la via pública. També s’ha reconegut els agents que van salvar la vida a una persona amb mobilitat reduïda en l’incendi del seu domicili, els que han detingut traficants de drogues importants i els que han ajudat a esclarir l’autoria de robatoris de diversa consideració.
S’ha reconegut els agents participants en la detenció de l’autor d’un delicte d’amenaces amb arma de foc a diversos ciutadans, la detenció d’un individu per un delicte de temptativa d’homicidi amb arma blanca a un ciutadà o la detenció de l’autor d’una agressió sexual, entre altres serveis i actuacions.
Igualment, s’han condecorat destacats investigadors d’accidents de trànsit i agents que dediquen la seva tasca a la seguretat viària, així com els agents que van posar en risc la seva integritat física per rescatar una jove que es va llençar al buit a la zona del cobriment de les vies.
Com és tradicional, s’han reconegut trajectòries professionals exemplars i la permanència dels 25 anys dedicats al servei públic i s’han repartit les mètopes per jubilació a nou agents de Guàrdia Urbana.
Enguany cal destacar que s’ha reconegut Sara Mestres pel suport que ha donat al cos policial durant els 12 anys com a Regidora de Seguretat Ciutadana de la Paeria i s’ha fet un càlid homenatge a les cinc primeres dones de la Guàrdia Urbana de Lleida.
S’ha atorgat la Medalla de santa Cecília als agents que van patir ferides durant els aldarulls per la detenció de Pablo Hasél i també s’ha atorgat la Medalla de Santa Cecília per mèrits professionals amb distintiu blanc a títol pòstum als dos agents de Guàrdia Urbana que, malauradament, han mort en el que portem d’any.
Finalment també s’ha destacat la tasca d’agents d’altres cossos i forces de seguretat i, també, de ciutadans i treballadors i treballadores de la Paeria que han col·laborat desinteressadament amb la Guàrdia Urbana i han donat un suport especial al cos policial local.