<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36023>>.

Una dotzena de granges catalanes reben catorze premis Porc d’Or

La gran festa del porcí espanyol ha reunit més de 600 professionals del sector a Lleida Granja Valfarta, de la Cooperativa d’Ivars d'Urgell, s'ha alçat amb el màxim guardó: el Porc d’Or Especial amb Diamant El Porc d’Or Especial que atorga el Ministeri se n’ha anat a Terol, a la Granja Cañalafuente, de l'empresa Portesa La Granja Pellicer, del grup Vall Companys Grup, ha rebut per segona vegada el Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació El paer en cap, Miquel Pueyo, assenyala que acollir aquesta cita accentua la capitalitat de Lleida en un àmbit que és motor del sector agroalimentari

La gran festa del porcí espanyol ha reunit més de 600 professionals del sector a Lleida Granja Valfarta, de la Cooperativa d’Ivars d'Urgell, s'ha alçat amb el màxim guardó: el Porc d’Or Especial amb Diamant El Porc d’Or Especial que atorga el Ministeri se n’ha anat a Terol, a la Granja Cañalafuente, de l'empresa Portesa La Granja Pellicer, del grup Vall Companys Grup, ha rebut per segona vegada el Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació El paer en cap, Miquel Pueyo, assenyala que acollir aquesta cita accentua la capitalitat de Lleida en un àmbit que és motor del sector agroalimentari

Lleida ha tornat a acollir la gran celebració per excel·lència del sector porcí espanyol: la gala de lliurament dels premis Porc d’Or. Al llarg d'una nit repleta de nervis i emoció, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), al costat de l'empresa líder en salut animal, Zoetis, i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, Interporc, han anunciat les millors granges de porcí de l'any 2021, davant la presència de més de 600 professionals del sector, entre ramaders, veterinaris i tècnics, així com representants de l'administració i de les principals associacions sectorials. Un total de 41 granges de sis comunitats autònomes que han rebut 48 premis (45 generals i tres premis especials).

L'objectiu d'aquests premis és reconèixer l'excel·lència del sector porcí espanyol, la seva tenacitat, esforç i capacitat d'adaptació. Malgrat haver reprès el seu format presencial – l'any passat no va ser possible a causa de les restriccions marcades per la pandèmia-, la XXVIII edició dels premis també s'ha retransmès en directe per internet (www.premiosporcdor.com).
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha expressat la seva satisfacció en acollir al Palau de Congressos de la Llotja aquests premis, uns guardons que es van iniciar a la ciutat, concretament a Mercolleida, i que refermen la importància de Lleida en aquest sector de la ramaderia. “Som la capital del porcí. La major part de la producció espanyola de porcí es genera en 100 quilòmetres al voltant de Lleida. Per tant, és un orgull acollir aquesta cita que accentua la nostra capitalitat en un àmbit que és motor del sector agroalimentari”, ha dit.
Aragó s'emporta els tres premis especials
La d’avui ha estat la nit per excel·lència de les granges d'Aragó, ja que han rebut els tres premis especials. La Granja Valfarta, explotació ramadera de la Cooperativa d’Ivars d'Urgell a Sena (Osca), ha obtingut el màxim guardó d'entre tots els premis, aquell que reconeix de manera global l'excel·lència de la granja: el Porc d’Or Especial amb Diamant.
Per les seves destacades característiques en termes de sanitat, benestar animal i medi ambient, la terolenca Granja Cañalafuente, de l'empresa Portesa, ha rebut el premi Porc d’Or Especial del MAPA que lliura el Ministeri.
En l'àmbit de la innovació, la Granja Pellicer, de Vall Companys Grup, ubicada a Valderrobles, ha tornat a ser reconeguda, com ja ho va ser l'any 2018, amb el premi Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació. En aquesta ocasió, el projecte que els ha fet mereixedors del guardó consisteix en el disseny d'una eina – Dentapig -, per a optimitzar el procés de llimat de les dents dels garrins, pràctica ocasional realitzada per a evitar possibles lesions entre els animals i a la truja durant l'alletament.
Sis comunitats autònomes reconegudes pel seu treball i dedicació
Atesos els criteris tècnics de Longevitat (Garrins Deslletats per Truja de Baixa), Productivitat Numèrica i Taxa de Parts, per a cadascuna de les cinc categories – en funció de la grandària de la granja -, s'ha fet lliurament de 45 estatuetes d'or, plata i bronze.
La comunitat autònoma que ha obtingut més guardons ha estat Aragó, amb 16 premis Porc d’Or per a tretze granges: set explotacions d'Osca s'han emportat una desena d'estatuetes (quatre ors, una plata i cinc bronzes), i sis granges de Saragossa n’han rebut quatre de plata i dos de bronze. Molt a prop ha quedat Catalunya, que ha acumulat catorze premis per a dotze granges: deu (quatre ors, quatre plates i dos bronzes) han anat a parar a vuit granges de Barcelona; dos (un or i una plata), per a dues de Lleida, i altres dues estatuetes (un or i una plata), per a dues granges de Girona. En tercera posició es troben Navarra i Galícia amb cinc premiats cadascuna d'elles. Així, cinc granges navarreses han rebut un or, dues plates i dos bronzes. En el cas de Galícia, tres granges d'Ourense han obtingut quatre guardons (un or, dues plates i un bronze) i una granja de la Corunya una estatueta de bronze.
Castella i Lleó ha sumat quatre premis per a granges de Salamanca (or), Segòvia (or), Soria (bronze) i Zamora (or). Tanca la classificació Andalusia, en rebre una granja cordovesa una estatueta de bronze per Taxa de Parts.
Organitzats per l’IRTA amb el suport de Zoetis i Interporc
Els premis Porc d’Or, de caràcter anual i àmbit estatal, tenen la seva base en el BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, eina gestionada per l’IRTA per a proporcionar informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d'ajuda en la presa de decisions.
Durant aquests 28 anys, els premis han comptat amb el suport incondicional com a coorganitzador de l'empresa líder en salut animal Zoetis, que ha acompanyat a l’IRTA en la celebració i lliurament dels guardons, així com de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), i moltes altres empreses del sector com a patrocinadors i col·laboradors.
Són centenars les empreses i granges de porcí que han estat reconegudes amb el lliurament d'aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària labor essencial.