Constitució del Consell de Ciutat a la Seu Vella
El paer en cap presideix la històrica creació de l’òrgan consultiu, assessor i del foment de participació de la ciutadania a Lleida. Miquel Pueyo diu que “del Consell de la Ciutat n’hem d’esperar un compromís social que permeti elevar la mirada en temes claus per a Lleida”. La propera sessió ordinària de l’ens participatiu es convocarà pel mes de febrer.
El paer en cap presideix la històrica creació de l’òrgan consultiu, assessor i del foment de participació de la ciutadania a Lleida. Miquel Pueyo diu que “del Consell de la Ciutat n’hem d’esperar un compromís social que permeti elevar la mirada en temes claus per a Lleida”. La propera sessió ordinària de l’ens participatiu es convocarà pel mes de febrer.
La Sala la Canonja de la Seu Vella ha estat aquest matí l’escenari de la històrica constitució del Consell de Ciutat, “un espai permanent i estructurat de diàleg entre la Paeria i la societat lleidatana, així com un òrgan consultiu, assessor i del foment de la participació, on representants de la ciutadania puguin debatre amb responsables polítics i tècnics municipals sobre temes d’interès públic a Lleida”, segons ha explicat la regidora de Participació, Marta Gispert, que ha conduït un acte al qual han assistit els 70 membres que formaran a partir d’ara aquest ens.
L’alcalde Miquel Pueyo, que ha presidit l’acte de constitució del Consell de Ciutat, ha agraït la implicació amb Lleida i compromís cívic dels representants dels Consells de Zona, Consells Temàtics, associacions inscrites al Registre Municipal, persones dels estaments socials i econòmics (Universitat, col·legis professionals, sindicats, sector cooperatiu, etc.) així com ciutadanes i ciutadans, a títol individual, que han acceptat formar part d’aquest ens de participació.
“Des del govern municipal, posem a l’abast de la ciutadania una figura que hem intentat que sigui el màxim de representativa i plural possible”, ha dit abans d’explicar que aquest és un compromís del Pacte d’Entesa. “Un espai permanent i estructurat de diàleg entre la Paeria i la societat lleidatana, que representa la plasmació d’un nou concepte de govern, amb la voluntat que, des del diàleg i amb la implicació de diversos agents, es pugui dur a terme una millor gestió dels temes comunitaris”.
El paer en cap no ha eludit el repte que representa, però que s’assumeix conscient de la importància que té per la ciutat. “El Consell neix des de la convicció que la corresponsabilitat ciutadana i de l’Administració ens porten directament a la millora de la qualitat de vida i a una convivència cívica més satisfactòria”. Una simbiosi de la qual “n’hem d’esperar un compromís social que permeti elevar la mirada en temes claus per a la ciutat de Lleida”, ha seguit explicant. “Un espai idoni, per exemple, per debatre i decidir els canvis de nomenclàtor de la ciutat de Lleida, un tema fins ara personificat en la figura de l’alcalde. O bé sotmetre a debat del Consell de Ciutat els honors i les distincions de la nostra ciutat”.
El Consell de Ciutat és fruit de la transformació de les polítiques de Participació que el govern municipal va inicia al començament del mandat amb la constitució dels Consells de Zona, “que s’han revelat com a espais excel·lents per al debat sectorial per barris”. Una tasca que l’alcalde Pueyo ha volgut agrair i personalitzar en les regidores Elena Ferre, que en va ser la impulsora, i Marta Gispert, la seva successora al capdavant de la Regidoria.
En finalitzar l’acte, l’alcalde ha anunciat que després d’aquesta sessió de constitució, el Consell de Ciutat convocarà la primera sessió ordinària pel mes de febrer.
Composició i funcionament
Tot seguit, la regidora Marta Gispert ha pres la paraula per explicar com des de l’àmbit de Participació es donaria suport logístic i administratiu al Consell de Ciutat, a l’hora que ha explicat l’estructura, els òrgans i les funcions específiques. “El Consell de Ciutat és una figura participativa que es proposava a la Carta Municipal per a la Participació Ciutadana (2004) i que posteriorment va quedar recollida en el Reglament de Participació Ciutadana de 2006. Amb l’acte d’avui es fa realitat un compromís de Govern i es treballa cap a un objectiu: facilitar aquest marc de convivència cívica a la ciutat”, ha dit.
Per la seva part, la secretària tècnica del consell de Ciutat, Cristina Sàiz, ha explicat els protocols d’organització i funcionament abans de donar pas a les intervencions dels consellers i consellers que havien expressat el desig d’adreçar un missatge i començar a plantejar propostes. Cal destacar que també han pres la paraula alguns portaveus dels diversos grups municipals de la Paeria, els quals han expressat el desig a col·laborar i contribuir al bon funcionament del Consell.
Fins que es reguli degudament la composició i funcionament del Consell de Ciutat, s’estableix que el Plenari es reunirà ordinàriament dos cops a l’any i, extraordinàriament, quan sigui convocat per la presidència per la iniciativa pròpia o a petició del 30% dels seus membres.
La composició inicial serà la següent:
- Presidència: Alcalde
- Vicepresidència: dos vicepresidents, representants del món associatiu designats per l’Alcalde.
- Plenari del Consell de Ciutat: un total de fins a 70 membres, escollits de la següent manera:
- El cap de l’oposició.
- Un representant de cada grup municipal (6).
- El/la Síndic/a de Greuges (1).
- La Comissió de Salvaguarda dels drets de la Carta de Ciutadania (5).
- Un representant per cada consell de barri de la ciutat (15).
- 20 representants a elecció de les diferents entitats de la ciutat, que s’inscriuran les que en vulguin formar part en un registre d’entitats i s’escolliran entre elles.
- 20 representants de ciutadans o ciutadanes. Les persones que vulguin formar-ne part individualment s’inscriuran al registre ciutadà i s’assignaran per sorteig.
- Comissió Permanent: Es podran crear comissions específiques en les quals hi formaran part dos representants per cada apartat dels que componen el Consell de Ciutat.
- Grups de treball: Es podran constituir grups de treball, de caràcter temporal o permanent, per portar a terme estudis o activitats i per fer el seguiment dels projectes i/o iniciatives que es determinin.
- Coordinació del Consell: el/la Regidor/a o Comissionat de Participació, amb el suport d'una secretaria tècnica.