<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36040>>.

Lleida celebra el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, dedicat a lluitar contra la desigualtat i promoure la inclusió

Amb una Marxa Popular en què hi ha participat 300 persones de diferents entitats i institucions i un acte a la Paeria on s’han presentat les principals línies de la regidoria per treballar de manera transversal els principis de les ciutats educadores

Amb una Marxa Popular en què hi ha participat 300 persones de diferents entitats i institucions i un acte a la Paeria on s’han presentat les principals línies de la regidoria per treballar de manera transversal els principis de les ciutats educadores

Lleida ha celebrat avui el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que aquest any s’ha centrat en el principi “La ciutat educadora no deixa ningú enrere” amb l’objectiu de posar en marxa polítiques proactives i preventives per afavorir la inclusió, l’equitat i la igualtat d’oportunitats, el progrés social i el creixement sostenible.

La commemoració s’ha iniciat al matí amb una Marxa Popular integrada per 300 persones de diferents escoles, entitats i institucions que ha recorregut la distància entre la plaça de la Paeria i la plaça de la Sardana de la Seu Vella per fer visible que l’educació és una palanca de canvi i de correcció de desigualtats.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte de celebració al Saló de Sessions, en què s’ha presentat l’avantprojecte de consolidació d’una ciutat educadora, amb què l’Ajuntament de Lleida vol “incorporar la mirada educativa en la planificació municipal” analitzant els treballs dels diferents departaments i regidories de l’Ajuntament de Lleida i impulsant un treball transversal, ha explicat la tinent d’alcalde i regidora Sandra Castro. En el mateix acte, s’han exposat les diferents accions realitzades des de la regidoria dins la xarxa temàtica de ciutats educadores que coordina Lleida sobre “Els objectius de desenvolupament sostenible amb la implicació de la infància”, així com el Pla de Treball del projecte educatiu de ciutat.

La sessió ha finalitzat amb la lectura de la Declaració del Dia Internacional de la Ciutat educadora 2021. De tots els punts que la integren, l’alcalde ha volgut destacar el següent: “Les Ciutats Educadores aspirem a crear un municipi lliure de segregacions i barreres físiques i mentals, accessible i interconnectat per a tota la ciutadania, i a crear espais de convivència en què puguin interactuar persones molt diverses”. El Paer en Cap ha ressaltat “el poder transformador de l’educació” per a la societat i ha qualificat el projecte “d’aplicar la mirada educadora de manera transversal a totes les regidories i departaments com un dels més transcendents i ambiciosos”.

Lleida forma part, des de la seva creació, de l’Associació Internacional de les Ciutats Educadores i celebra per quarta vegada el dia Internacional de la Ciutat Educadora, una jornada destinada a conscienciar de la importància de l'educació a la ciutat i a visualitzar el compromís dels governs locals amb l'educació.

En les darreres setmanes, l’Ajuntament de Lleida ha impulsat diferents accions lligades a la commemoració i amb la voluntat de fer visible que l’educació pot ser un element clau per a la recuperació després de la crisi provocada per la pandèmia.

- Del 15 al 19 de novembre - Tallers a les Ludoteques Municipals: Els infants han participat en tallers, jocs cooperatius d’exterior i de taula, relacionats amb el Dret dels infants a la no discriminació. Ludoteca Balàfia: “Mural cooperatiu per no deixar cap infant enrere” Ludoteca Bordeta: Jocs cooperatius: “Cooperem per la no-discriminació” Ludoteca Cappont: Jocs d’exterior i jocs de taula: “Jocs cooperatius per la igualtat” Ludoteca Centre Històric: “El joc de les per.ell.es” Ludoteca Parc de Gardeny: “Totes som iguals davant el joc”

- 18, 19, 22, 29 i 30 de novembre - Reinventem la publicitat: Taller de revisió dels estereotips i els continguts sexistes d’alguns discursos publicitaris. Hi participa l’alumnat de 5è i 6è d’educació primària dels centres educatius inscrits. Activitat realitzada per la cooperativa d’iniciativa social Drac Màgic.

- Del 20 al 27 de novembre - Microrelats: No hi ha dret! Infants d’Educació Primària de les escoles de Lleida participen en la redacció de microrelats sobre els Drets dels Infants i la Ciutat Educadora amb la col·laboració dels diaris locals.

- 23, 24 i 25 de novembre - “El pati arcat” al Mercat del Pla (Carrer Sant Martí, 3): Instal·lació performance interactiva que pretén obrir un espai de diàleg, lliure de prejudicis, per entendre el teló de fons que impregna el nostre enteniment i les nostres vivències sobre la violència de gènere. Activitat realitzada per l’artista Fafá (perruquera artística i performer)i adreçada a alumnat d’educació secundària i cicles formatius.

- 30 de novembre - De 10 a 12 h - Marxa Popular amb el lema: “La Ciutat Educadora no deixa ningú enrere”.