Nova trobada del projecte +Biodiversitat al parc de la Mitjana

El diumenge 12 de desembre, les persones interessades podran conèixer les dades dels censos de cigonyes i altres espècies, participar en un alliberament de fauna i en la neteja de caixes niu

La Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida organitza per al pròxim diumenge 12 de desembre una nova trobada del programa +Biodiversitat al parc de la Mitjana, que té l'objectiu de sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de la biodiversitat urbana i motivar la seva implicació en el seu estudi i conservació.

S'hi convida als participants de les activitats de descoberta i seguiment de la biodiversitat que s'han fet durant aquest any (els punts d'observació +Biodiversitat i el cens de cigonyes), per tal d'explicar-los els resultats del projecte i dels estudis en els quals ells han participat, a més de totes les altres persones que vulguin participar-hi i sumar-se també a aquestes activitats que es fan durant l'any.

El programa de la jornada, que es desenvoluparà de les 10.00 a les 13.00 hores, inclou també una activitat d'alliberament de fauna i una altra de neteja i manteniment de les 26 caixes niu que hi ha al parc de la Mitjana, en les quals podran col·laborar també les persones assistents a la trobada.

Punts d'Observació +Biodiversitat

Amb la participació de la ciutadania i durant aquest 2021 s'han realitzat 36 punts d'observacions de la biodiversitat a Lleida en els quals s'han identificat fins a 132 espècies vegetals diferents, 77 espècies d'aus, 20 espècies de macroinvertebrats aquàtics, 32 ordres diferents d'artròpodes, 27 espècies de bolets, 3 espècies de mamífers i una espècie d'amfibis. Els punts d'observació s'han dut a terme principalment a espais verds de les zones urbanes de Lleida, com la Plaça Blas Infante, el riu Segre, la Seu Vella o Camps Elisis entre altres ubicacions.

El fet de situar aquests punts a les zones urbanes, dirigits per una persona experta i una educadora amb material d'observació i identificació, ha facilitat l'aproximació de ciutadans que desconeixen la biodiversitat dels espais urbans propers. Les mostres recollides durant el recorregut amb la col·laboració ciutadana van ser a posteriori, les mostres exposades als punts de biodiversitat. Dels 36 punts d'observació fets durant el 2021, 7 es van dur a terme amb centres educatius com a activitat de Cloenda del curs de l'Agenda 21 Escolar de Lleida, amb la participació d'una desena de centres de Primària i Secundària.

Cens de cigonyes

El programa del cens de cigonyes a Lleida també té l'objectiu d'incentivar la participació ciutadana en l'estudi de la biodiversitat. Aquesta activitat s'ha realitzat els anys 2019 i 2021 i consisteix a fer que voluntaris individuals, o bé famílies i centres educatius, col·laboren en el seguiment dels nius de cigonyes de Lleida. A cada persona o grup se li assigna un niu, o grup de nius, i fan visites en les dates que se'ls proposa, per saber quantes parelles ponen ous, quants pollets surten a cada niu i quants acaben envolant-se. Actualment, participen més d'una trentena de voluntaris. Els resultats de l'informe del cens de cigonyes per aquest 2021 mostra com s'han comptabilitzat 232 nius dels quals 202 han estat ocupats per una parella aquest any i s'han comptabilitzat 307 polls.

Programa
10.00 h - Rebuda
10:10 h - Presentació de les dades de biodiversitat, Lleida 2021
Divulguem les dades dels grups de voluntaris del Cens de Cigonyes, dels Punts d'Observació +Biodiversitat i dels Itineraris de Caixes Nius a Lleida.
10:50 h – Esmorzar
11:15 h - Alliberament de fauna
11:30 h - Neteja de caixes niu de la Mitjana
Col·labora amb el manteniment de les caixes niu d'ocells penjades a la Mitjana.

La participació en la trobada, que està inclosa en el programa d'Ecoactivitats, és gratuïta, però les places són limitades i cal inscripció prèvia. Aquestes activitats es realitzen amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i del programa Interreg POCTEFA TTFS.