Lleida reivindica els drets de les persones amb discapacitat

Les entitats i federacions del sector han presentat els nous continguts de l’Observatori sobre discapacitat a Lleida i han confeccionat un mural participatiu sota el lema #SumemMans

La ciutat de Lleida ha reivindicat avui els drets de les persones que pateixen alguna discapacitat amb l’organització de dos actes públics, organitzats per les entitats i federacions del sector, els quals s’han fet coincidir amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat,
Al matí, la sala d’actes de la Diputació ha estat l’escenari escollit per exemplificar i posar de manifest quines són les xifres que representen al col·lectiu, mitjançant la plataforma web de l’Observatori sobre la discapacitat a Lleida.
A la web s’hi ha incorporat l’apartat ‘Reivindiquem’ on es fa un recorregut pels diferents suports que necessiten les persones amb discapacitat en cada etapa vital, d’acord amb la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat. I s’hi exposen totes les reivindicacions de cadascuna de les entitats i federacions que col·laboren al projecte. A més a més, també s’ha ampliat la videoteca amb nous testimonis, a l’apartat “Testimonis”.
A Catalunya hi ha 616.052 persones amb alguna discapacitat, 34.211 de les quals viuen a les comarques de Lleida. L’Observatori fa una radiografia d’aquestes xifres, desglossant-les per gèneres, edats, tipus de discapacitats i àmbit territorial.
El president Joan Talarn ha fet la salutació de l’acte al qual han assistit entre altres el tinent d’alcalde Paco Cerdà, la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, la regidora i diputada provincial Maria Burrel, que han volgut solidaritzar-se en nom de la ciutat amb la iniciativa.
En aquesta línia, l’Ajuntament de Lleida és conscient d’aquesta problemàtica i ha reactivat de nou el projecte de sensibilització escolar vers les persones amb diversitat funcional que l’any passat, a conseqüència de la pandèmia, no es va poder dur a terme. Un total de 460 alumnes de 5è de primària de 12 centres educatius de Lleida realitzaran, durant el curs escolar, tallers que els permetran conèixer la llengua de signes, traslladar-se en cadira de rodes o les tècniques de lectura per a les persones amb discapacitat visual, entre altres tallers. 
A la tarda, l’activitat s’ha traslladat fins a la plaça Sant Joan, on els regidors Paco Cerdà, Mariama Sall i David Melé han col·laborat pintant un mural col·laboratiu sota el lema #SumemMans, en el qual els participants han plasmat les seves mans per a simbolitzar que tothom suma en defensa dels drets de les persones amb discapacitat.
Vulneració de drets
Les entitats i federacions del sector de la discapacitat a Lleida denuncien les situacions greus de vulneració dels drets que pateixen constantment les persones amb discapacitat intel·lectual, i que consideren que s’han de solucionar amb urgència. Entre aquestes vulneracions posen alguns exemples:
● Les persones amb discapacitat que volen i poden viure de manera autònoma a la comunitat, no tenen accés a l’habitatge ni poden accedir als Serveis d’Atenció i Suport a la Vida Independent (SASVI), que necessiten per manca de finançament públic suficient.
● Cal garantir l’accés a una educació inclusiva i de qualitat a tots els infants i joves cadascú amb les mateixes característiques i necessitats, dotant als centres educatius de recursos suficients
● Reivindiquen que, després d’un ICTUS o dany cerebral sobrevingut, les persones puguin mantenir una atenció tant de temps com sigui necessari. No només durant el primer any, ja que molts cops les seqüeles són de per vida.
● Millora de les infraestructures d’atenció de la xarxa de Salut mental pública a Lleida basant-se en un model de Salut mental comunitària i amb una projecció d’entorn que respecti els drets de les persones amb una problemàtica de Salut mental.
● Reclamen la plena igualtat i la inclusió social per a les persones cegues i amb discapacitats visuals greus i per al total de la discapacitat en general.
● Cal aconseguir que es reconegui l’especificitat de la paràlisi cerebral i la pluridiscapacitat i que les famílies tinguin els suports i recursos necessaris per atendre els seus familiars amb grans necessitats de suport.
Les entitats organitzadores de la jornada i de totes les accions amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat són: Federació ALLEM, ECOM, DOWN LLEIDA, FEPCCAT, FESALUT, ONCE Lleida i Salut Mental Catalunya – Coordinadora Terres de Lleida.