L’alumnat de l'Escola Camps Elisis convida la ciutadania a viure les places públiques com a espais d’aprenentatge i salut
Iniciativa del Projecte Magnet, amb el suport del Col·legi d'Arquitectes i de l'Ajuntament de Lleida
Els Camps Elisis ja llueixen el cartell amb el decàleg per gaudir de les places públiques com a espais d’aprenentatge i salut, uns consells que ha preparat l’alumnat de l’escola que duu en nom del parc. Aquest matí s’ha col·locat el plafó en la zona dels jocs infantils, en un acte on els mateixos infants han explicat les recomanacions que plantegen a la ciutadania.
La iniciativa s’ha realitzat en el marc del Projecte Magnet, amb la participació del Col·legi d’Arquitectes i amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria d’Educació. El Projecte Magnet l'impulsen, entre altres, la Fundació Jaume Bofill, la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE), amb el suport de consistoris com el de Lleida.
El passat estiu, els escolars van presentar la seva proposta a l'Ajuntament de Lleida, en una reunió amb l’alcalde, Miquel Pueyo, i la regidora d’Educació, Sandra Castro. Es va decidir donar-li visibilitat amb la ubicació d’uns plafons amb el decàleg als Camps Elisis -avui completada- i als Jardins Zoe Rosinach, que es farà més endavant.
Amb el lema Construïm Espais d’Aprenentatge i Salut, les nenes i els nens de l’Escola Camps Elisis han creat el decàleg següent:
-Salut: agafa aire i activa’t.
-Benestar: gaudeix, cuida i emociona’t a l’aire lliure.
-Convivència: respecta-ho, és per a tothom.
-Inclusió: espais accessibles per gaudir.
-Biodiversitat: compartim l’espai amb diferents espècies.
-Proporcionalitat: els pulmons dels nostres barris.
-Usos: utilitza les places per fer cultura.
-Clima: gaudeix tot l’any.
-Materials: valora l’origen dels elements del parc.
-Manteniment: deixa’m com t’agradaria trobar-me.
En la presentació, Miquel Pueyo i Sandra Castro van destacar la feina realitzada per l’Escola Camps Elisis i van subratllar que la seva aliança amb el Col·legi d’Arquitectes dona un caire nou a la visió de l’entorn, prenent l’arquitectura com a eix vertebrador de l’aprenentatge.
L’alumnat del centre va observar el barri i la ciutat des de la vessant urbanística i social i va concloure que l’espai que habita i utilitza ha de ser agradable, acollidor i adaptat a les necessitats dels seus habitants. També ha de ser sostenible i respectuós, ha de tenir un disseny especial, artístic i innovador, ha de tenir en compte la diversitat, la petjada cultural i històrica i ha de fer ús dels avenços tecnològics que evolucionen per millorar la vida de les persones.
El programa Magnet té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d'un projecte educatiu en aliança amb una institució d'excel·lència, en aquest cas, el Col·legi d'Arquitectes. Aquesta aliança ha de permetre al centre desenvolupar un projecte innovador i de qualitat, que tingui magnetisme i esdevingui referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.