Els Fanalets de Sant Jaume seran declarats Festa Patrimonial d’Interès Nacional
La directora general de Cultura Popular ho anuncia durant l’obertura del Cicle de Nadal al Palau de la PaeriaEl regidor de Festes i Tradicions, Ignasi Amor, agraeix a l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes “haver sabut mantenir la nostra tradició nadalenca més estimada” El president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, dedica el pregó de Nadal a relacionar com els cicles de la natura i l’agricultura s’han anat adaptant als nostres temps i cultures per donar sentit a les festes que celebrem
Els Fanalets de Sant Jaume seran declarats Festa Patrimonial d’Interès General segons ha anunciat la directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat, Adelaida Moya, en el decurs de la celebració de l’obertura del Cicle de Nadal, que ha tingut lloc aquest vespre al Saló de Sessions de la Paeria i que organitza l’Associació Ilerdenca de Pessebristes.
Adelaida Moya, que ha estat convidada per l’Associació Ilerdenca a la inauguració de l’exposició de pessebres artesanals que hi ha al Pati de la Paeria i a la lectura del pregó de Nadal, ha aprofitat per anunciar públicament aquesta decisió, que havia comunicat dies abans al president dels pessebristes, Jordi Curcó, entitat que també organitza la festa dels fanalets.
El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Lleida ha acollit un any més l’obertura oficial del Cicle de Nadal a la ciutat, un acte presidit pel regidor de Festes i Tradicions, Ignasi Amor, i al qual han assistit una nodrida representació dels grups municipals de la Paeria, a més del bisbe Salvador Giménez, el delegat de Cultura, Albert Turull; el vicepresident de la Diputació, Ferran Accensi; el president de la Fecoll, Ferran Pérdrix, i el president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, que ha estat encarregat de llegir el pregó nadalenc.
El regidor Ignasi Amor s’ha adreçat a l’Agrupació de Pessebristes per agrair-los la tasca que fan. “Han sabut mantenir la nostra tradició nadalenca més estimada i han promogut el reconeixement dels mèrits dels mestres pessebristes, com es pot veure en les exposicions de la Capella del Peu del Romeu”, ha dit. I tot seguit ha afegit, “però és que, a més de mantenir-la, difonen la tradició pessebrista, com indica la varietat dels grups que poden optar als concursos que organitzen en un afany d’animar els més joves a fer la seva pròpia creació i a participar en els premis”.
El pregó i les nadales
Joan Ramon González ha centrat el seu pregó bàsicament en dues parts: relacionar com els cicles de la natura i l’agricultura s’han anat adaptant als nostres temps i cultures, per donar sentit a les festes que celebrem, i a explicar els vincles de la Seu Vella amb el Nadal, plasmats en capitells, pintures i altres vestigis que donen fe d’un temple que va ser consagrat a Santa Maria.
L’acte també ha comptat amb la participació de l’Orfeó Terrall de les Borges Blanques, que, sota la direcció de M. Lluïsa Piñero, ha interpretat diverses nadales i ha llegit el poema ‘Alegrat terra escollida’, escrit expressament per l’ocasió pel poeta garriguenc Joan Bellmunt.
Abans d’iniciar-se l’acte del pregó, al pati de la Paeria, s’ha inaugurat l’exposició-memorial dels pessebres artesanals del mestre pessebrista Josep A. Codony, organitzada conjuntament per l’Agrupació ilerdenca i la Fecoll, que es pot visitar fins al 4 de gener.