No prospera la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos
S’ha repetit la votació de l’anterior ple, amb el suport d’ERC-AM i JuntsxCat, l’abstenció dels comuns i el vot en contra de la resta de grups i regidors. Ara cal veure si l’oposició tira endavant una moció de censura en el termini d’un mesEn el Ple de desembre ha aprovat, entre altres, el Reglament Orgànic Municipal, el Pla especial urbanístic de les Basses i el nou Reglament del servei municipal d’abastament d’aigua potableS’ha presentat l’informe final de la Comissió especial de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, no ha superat la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos que havia plantejat al ple de l’Ajuntament, després que l’oposició rebutgés en l’anterior ple la proposta per aprovar els comptes per al 2022. En la sessió plenària celebrada avui la qüestió de confiança ha tingut el suport d’ERC-AM i JuntsxCat. El Comú de Lleida s’ha abstingut i la resta, ha votat en contra. Són el PSC, el PP i els quatre regidors no adscrits. Ara caldrà veure si l’oposició es posa d’acord per tirar endavant una moció de censura, en el termini d’un mes. Si no és així, els pressupostos quedaran aprovats automàticament.
Pueyo ha conclòs que bloquejar els pressupostos suposa una temeritat, ja que posa fre a la recuperació econòmica i social de la ciutat. Pueyo ha manifestat que el juny del 19 el seu equip va assumir un compromís amb la ciutadania i que, com a alcalde, va assumir el compromís més gran: governar per a tothom. “Avui, el compromís resta intacte”. En la seva intervenció, ha indicat que no es pot ni es vol renunciar als drets de les persones ni a la lluita contra el creixement de les desigualtats i ha estat contundent a l’hora de dir que “els drets no es negocien”. El paer en cap ha assegurat que han treballat en condicions difícils, des de cada regidoria i barri i que no ho deixaran de fer, que estan “preparats” per impulsar el futur de la ciutat.
La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha reiterat l’intent d’acostar posicions amb tothom perquè Lleida no quedi bloquejada i sense pressupost i que Lleida es mereix que s’aprovin per prestar els millors serveis públics per a tothom. El tinent d’alcalde i portaveu de Junts, Antoni Postius, ha refermat el seu suport a l’aprovació dels pressupostos i considera que s’han perdut unes setmanes vitals per abordar projectes de ciutat, amb una ciutadania que no entén què passa.
El cap de l’oposició i socialista, Fèlix Larrosa, lamenta que no s’hagi arribat a acords i la situació històrica que s’està vivint. Larrosa ha apuntat la situació de tensió creada per la implantació de l’equipament comunitari a Pardinyes, un projecte que també ha estat criticat per la resta de l’oposició. La regidora no adscrita Ángeles Ribes ha posat palès l’enfrontament entre barris i veïns i que no valori altres models per no perdre els diners que hi destinarà la Generalitat. Maria Burrel, com a regidora no adscrita, ha qüestionat la concepció de diàleg de l’equip de govern i que només projecta fum. Del Partit Popular, Xavi Palau, creu que l’ajuntament s’ha convertit en una “chirigota” dels carnavals i que la incapacitat de lideratge està frenant projectes de ciutat. En representació del Comú, Elena Ferre, ha demanat que no se’ls faci responsables de la no aprovació dels pressupostos i que si es van desvincular va ser perquè el govern no complia.
Aprovació del primer Reglament Orgànic Municipal (ROM) de la Paeria
El ple municipal ha tirat endavant amb primer Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Lleida. S’ha fet l’aprovació inicial del ROM, que concreta en l’àmbit local el que preveu l’art. 5 de la Llei 7/85 reguladora de les Bases de Règim Local. El ROM pretén facilitar la convivència i l’organització de l’ajuntament, dels diferents estaments de la Paeria, que proporcionant canals de relació i amb el coneixement i l’aplicació per part de polítics, treballadors/es municipals, entitats, etc. És una normativa que vol canalitzar el debat, la decisió i la gestió de la Paeria, així com els drets de la ciutadania. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha indicat que sovint l’atenció es posa en el fons de les qüestions però que la forma també és important. Per això, s’havia de concretar el primer ROM a l’ajuntament, per definir el funcionament dels òrgans de govern, de les comissions, etc. Freixanet ha agraït la participació dels qui ho han fet possible, donat que és un treball que ve d’anys enrere. Uns agraïments i un treball continuat als quals s’han sumat la resta de regidors que han participat en el debat d’aquest punt.
La votació ha estat favorable (23 vots positius, 2 negatius -regidors no adscrits Á.Ribes i JM Córdoba- i 2 abstencions -del Comú de Lleida-), després que no prosperessin les dues esmenes presentades per Ciutadans i una del Comú de Lleida.
Aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals
La corporació municipal ha donat llum verda a l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals per al 2022. La votació ha estat de 13 vots a favor (ERC-AM, JuntsxCat i Comú de Lleida) i 12 vots en contra (PSC, PP i regidors no adscrits). La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré, ha explicat que s’ha desestimat l’única reclamació que es va presentar per part d’un col·legi professional i ha defensat, com va fer en el ple del mes d’octubre, que són unes ordenances que tenen en compte el context actual social i econòmic i que pretenen seguir en la línia per a la reconstrucció de la ciutat, eix principal de l’equip de govern. Entre altres, les noves ordenances contemplen congelar els tributs, simplificar els tràmits, atansar l’administració a la ciutadania i posar en valor el reciclatge i el medi ambient.
Programa Temporal - Next Generation
La tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha exposat en què consisteix el programa Temporal per a implementar, executar i supervisar els projectes finançats amb recursos procedents dels fons europeus Next Generation, que ha tingut llum verda (15 vots a favor i 12 abstencions). Freixanet ha comentat que l’objectiu és poder gestionar el nombre més gran de fons, motiu pel qual cal estar atents a les convocatòries i destinar-hi recursos per fer-hi seguiment i treballar els projectes perquè siguin executables. Això comportarà la incorporació de quinze persones, que pot donar-se per promoció interna i nomenament per al programa, amb borses de treball quan sigui el cas o cobrir les places provisionalment. L’evolució del programa determinarà més places.
Informe final de la Comissió Especial de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida
En el marc del Ple municipal de desembre, s’ha presentat l’informe final de la Comissió Especial de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. En representació de la Comissió, Margarida Troguet, acompanyada de la tècnica Maria Mesalles i de Carmina Pardo, ha traslladat les conclusions, orientacions i línies de suport recollides, amb les intervencions de les persones que ho havien sol·licitat. Com a conclusions, ha parlat que les víctimes s’han sentit qüestionades, abandonades i desprotegides, sense donar veracitat al seu relat; han apuntat la conveniència d’iniciar una investigació interna per abusos que poden no haver sortit a la llum i cal renovar el professorat.
Entre els obstacles, la comissió ha deixat palès el no traspàs d’informació amb el canvi de govern, fet que dilatat el procés en el temps i dificulta la reparació, que els actes de reparació arriben tard quan haurien de ser immediats i adequats. Pel que fa a mecanismes de reparació, exposa el suport total a través de disculpes sinceres per part de la direcció i el professorat, la valoració economia dels danys psicològics i morals, i l’afectació emocional i les seqüeles que en deriven; la formació de l’equip docent i professional; campanyes de sensibilització, la creació de canals seguers per a les víctimes o la de la figura dels referents.
En les intervencions dels diferents grups i regidors sobre aquest informe, s’ha valorat el treball de la comissió, de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, i també s’ha reflexionat en allò que s’ha fallat i per quins motius, per esmenar-ho.
Moció sobre l’adhesió al model d’immersió lingüística
En l’apartat de les mocions, ha prosperat la moció presentada per ERC-AM, JuntsxCat i Comú de Lleida, l’única moció d’avui. Ha estat per a l’adhesió al model d’immersió lingüística de Catalunya i de suport a les aules d’acollida d’alumnes nouvinguts. El document mostra el rebuig de la Paeria a qualsevol atac que posi en perill la immersió lingüística a Catalunya i la igualtat d’oportunitats dels infants en edat escolar, i també rebutja els moviments per trencar el model d’escola catalana i que posin en risc la divisió i segregació de la societat per motius de llengua. Entre altres, la Paeria es compromet a seguir treballant activament en suport del model educatiu català que contribueix a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure, que no separi infants i joves per la seva llengua d’origen.
Unanimitat en diversos convenis per a l’ús de l’Auditori
Han quedat aprovats per unanimitat diversos convenis de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i entitats de la ciutat per regular i fixar l’ús de l’espai de l’edifici de l’Auditori Municipal Enric Granados. Els acords són amb la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida (BSUM), Lleidart Ensemble, el Cor de Cambra de l’Auditori, Veus.Kat, la Jove Orquestra de Ponent (JOP), l’Associació Col·lectiu Freet-Soundpainting i la Banda Municipal de Lleida. En aquest àmbit, també s’ha procedit al conveni amb la Universitat de Lleida perquè la Biblioteca-Fonoteca de l’Auditori formi part del catàleg de la Biblioteca de la UdL.
Altres punts de l’ordre del dia
25 vots favorables i 2 vots en contra del Comú és el resultat de la votació per a l’aprovació provisional del Pla especial urbanístic del Parc Territorial Alcalde Pons – Les Basses de Lleida per l’ordenació del parc i la implantació d’un càmping. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que la proposta preveu 323 unitats d’acampada en una àrea de càmping de 6,5 hectàrees que són un terç de de la superfície (21,5 ha). Postius ha reiterat que no es privatitza res ni s’elimina la zona de les Basses i que la voluntat és recuperar un espai, degradat fa anys, perquè pugui ordenar-se i revitalitzar-se
El Reglament del servei municipal d’abastament d’aigua potable al municipi de Lleida ha obtingut el suport majoritària dels grups i regidors municipals i amb cinc abstencions, en la seva aprovació inicial. Postius ha apuntat que Lleida tenia la necessitat de disposar d’un nou reglament per a la prestació d’aquest servei i per posar ordre a situacions que no estaven recollides per poder-les atendre i regular. El punt de partida, ha dit, és de treballs previs del mandat anterior i que ara estarà en informació pública un mes perquè es puguin fer suggeriments i al·legacions, debatudes, es pugui aprovar definitivament. El regidor Sergi Talamonte, del Comú, ha considerat que caldria resoldre-hi aspectes com la renovació periòdica dels comptadors, la renovació de la inclusió de les mesures socials o la individualització els comptadors, entre altres.
De l’àrea d’Urbanisme, s’ha donat suport unànime a l’aprovació de:
-la desafectació del domini públic d’un camí municipal anomenat de Zaidín, situat en l’àmbit del polígon d’actuació urbanística UA 28.
-la desafectació del servei públic de 825 contenidors del servei municipal de neteja viària i de recollida de residus.
-aprovació provisional de la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació a Subzona de recuperació urbana, clau 1Hru, de part de l’illa compresa entre els carrers Cavallers, Sant Andreu, La Suda i Plaça dels Gramàtics i part de l’illa, al sud de l’anterior, corresponent a la cantonada del carrer Cavallers amb Sant Andreu i la delimitació del polígon d’actuació urbanística UA 101, corresponent al mateix àmbit (article 16), promoguda per l’Ajuntament de Lleida.
-Aprovació provisional del Pla de millora urbana d’ordenació de volums de les parcel·les A, I i J situades a la unitat d’actuació urbanística UA 27, promogut per Cosehisa Rental SLU.
S’ha aprovat amb una abstenció el text del conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida, relatiu a l’oficina de rehabilitació municipal per a la gestió dels ajuts en matèria de rehabilitació residencial aprovats per la Generalitat de Catalunya en el marc del pla estatal de recuperació, transformació i resiliència per fer front a la crisi derivada de la Covid-19 i l’instrument de recuperació Next Generation EU.
Igualment, s’ha donat compte de l’informe de la Sindicatura de Comptes 9/2021, relatiu al control municipal de les concessions dels serveis de neteja viària i de recollida de residus en municipis amb població superior a 20.000 habitants, exercici 2017.
El ple municipal d’aquest mes de desembre, que s’ha celebrat telemàticament, ha guardat un minut de silenci en record del guàrdia urbà traspassat el passat dijous i de totes les víctimes de malalties mentals que acaben en suïcidi, i en suport a les seves famílies.