<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36198>>.

Lleida posa al mercat 240 hectàrees de sòl industrial a Torreblanca-Quatre Pilans

Serà un dels sectors industrials més grans de CatalunyaEl vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el tinent d'alcalde Toni Postius presenten l’avanç del Pla director urbanístic que permetrà impulsar un nou gran sector industrial i logístic, amb una terminal intermodal ferroviària de mercaderies 

Serà un dels sectors industrials més grans de CatalunyaEl vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el tinent d'alcalde Toni Postius presenten l’avanç del Pla director urbanístic que permetrà impulsar un nou gran sector industrial i logístic, amb una terminal intermodal ferroviària de mercaderies 

Lleida posarà al mercat 240 hectàrees de sòl industrial a Torreblanca-Quatre Pilans, un nou gran sector industrial i logístic emplaçat entre les carreteres C-13 i N-240 i que tindrà connexió ferroviària amb els ports de Tarragona i Barcelona.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, el primer tinent d’alcalde de la Paeria, Toni Postius i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, han presentat avui l’avanç del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) en l’àmbit de Torreblanca-Quatre Pilans.

L’acte, celebrat a la Cambra de Comerç, coincideix amb l’inici del procés participatiu que permetrà incorporar propostes de la ciutadania per tal de realitzar el document definitiu del PDUAE.

Jordi Puigneró ha remarcat que es posa al mercat un dels sectors d’activitat econòmica més grans de Catalunya, com gairebé dues fabriques SEAT. Ha destacat, a més, que aquesta zona industrial preveu una nova estació intermodal ferroviària de mercaderies, aposta que permet avançar en la descarbonització i, per tant, en la lluita contra el canvi climàtic.

Jornada històrica

Miquel Pueyo ha qualificat la jornada d’avui d’”històrica”. Ha assenyalat que el desenvolupament de Torreblanca-Quatre Pilans és un símbol de superació de Lleida pel sòl industrial que aporta a una capital que ha reivindicat llargament aquest recurs. Per al paer en cap, és extremadament important fer aquest salt, precisament, en un moment com l'actual, de necessitat de reactivació econòmica per la pandèmia.

Pueyo ha qualificat d'estratègica la situació del sector, entremig dels corredors Mediterrani i Central amb l'objectiu de captar activitat econòmica de forma descentralitzada.

El primer tinent d'alcalde Toni Postius, ha confirmat en aquest sentit que hi ha moltes empreses i empresaris interessats en poder-se instal·lar en aquest polígon i confia que tant bon punt comencin les obres es puguin concretar i implantar les empreses que estan trucant a la porta.

Postius ha explicat que el calendari previst és acabar la tramitació del Pla Director a finals d’aquest any i que al primer semestre del 2023 comencin les obres d’aquest sector, "una molt bona notícia per industrialitzar la ciutat de Lleida".

El Govern de la Generalitat situa la data d'inici de les obres del nou polígon en l'abril de 2023, treballs que s'estendran al llarg d'un any. La inversió projectada és de 200 MEUR. La nova terminal ferroviària connectarà amb els ports de Tarragona i Barcelona, amb una inversió de 30 MEUR.

L’avanç proposa diverses alternatives d’ordenació del nou sector, d’una superfície total de 430 ha, que es concretaran en el document que es redacti després de la participació ciutadana. Orientativament, el 56% de la superfície, un total de 240 ha, es destinaran a la zona d’activitat econòmica; el 6%, amb 28 ha, a la nova terminal ferroviària, i el 38%, amb 162 ha, a espais lliures, equipaments i vialitat.

Procés participatiu

L’avanç del PDUAE se sotmetrà ara a un procés de participació obert a tota la ciutadania interessada, completament telemàtic, que es vehicularà a través del web participa.gencat.cat. Per prendre-hi part caldrà registrar-se prèviament al portal.

El procés tindrà diverses fases. La primera s’iniciarà amb una jornada d’informació sobre el contingut i l’abast del PDUAE, que tindrà lloc el proper 27 de gener i que inclourà una taula rodona amb experts. Posteriorment, es posarà a disposició de la ciutadania un qüestionari en línia per fer arribar les aportacions i opinions que considerin en relació als principals eixos de debat. Es calcula que el procés durarà dos mesos.

Un cop acabi el procés participatiu, es redactarà el primer document concret del PDUAE, que aprovarà inicialment la Comissió territorial d’urbanisme de Lleida, previsiblement durant la primavera de 2022. S’obrirà llavors el preceptiu període d’informació pública per presentar al·legacions.

Aquestes aportacions donaran forma al document que la Comissió d’Urbanisme de Lleida aprovarà provisionalment. Serà la Comissió de territori de Catalunya la que aprovi definitivament el PDUAE, el segon semestre de 2022. El Pla entrarà en vigor un cop publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).