El Paer en Cap anima les empreses de Lleida a col·laborar amb el projecte solidari de la Fundació Ilersis

Miquel Pueyo ha visitat avui diverses de les diferents instal·lacions que l’entitat té disperses per Lleida i les obres de la nova seu que les aglutinarà al polígon del Camí dels Frares, i ha refermat el compromís de la Paeria per donar-hi suport

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha visitat avui diversos dels diferents espais que la Fundació Ilersis té ara dispersos per Lleida i també les obres de la seva futura nova seu al polígon industrial Camí dels Frares, on l’entitat pretén unificar el seu projecte d’integració social i educativa de persones amb discapacitats psíquiques o de col·lectius amb risc d’exclusió social, després d’haver patit l’incendi que va arrasar les seves instal·lacions l’any 2018.

Pueyo, que ha estat acompanyat pel regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha destacat la “transcendència històrica, social i econòmica que Ilersis té per a Lleida i per a la plana de Lleida”. L’alcalde ha visitat primer el local que ha llogat l’entitat a la plaça dels Jardins de les Magnòlies 4, per acollir usuaris amb especials dificultats, on ha estat rebut pel president de la Fundació, Antoni Siurana, i la seva directora, Teresa Benet, a més d’altres representants de l’entitat. Des d’aquí s’ha traslladat a una nau que l’entitat té llogada al polígon Camí dels Frares, abans d’adreçar-se al solar, situat en aquesta mateixa àrea industrial, on ja s’estan desenvolupant les obres per a bastir la nova seu de l’entitat.

“Hem comprovat com l'incendi, sumat a la Covid els ha generat la necessitat d'ocupar espais provisionals en diferents llocs de la ciutat, amb un impacte econòmic i sobre el benestar de les persones, sobretot aquelles que realitzen activitats més ocupacionals. El projecte que impulsa Ilersis és d'una solidesa i d'una urgència des del punt de vista social i solidari l'Ajuntament ha de fer tot el que pugui per ajudar. La Paeria ha proporcionat els terrenys, que crec que és una mostra de compromís, i sense dubte aquest dossier detallat que ens han preparat ens l'estudiarem, ens reunirem i farem tot el que puguem contribuir a la represa i a la millora”, ha afirmat Pueyo, qui ha recordat que 300 famílies de Lleida confien en Ilersis per donar ocupació i un propòsit als seus fills i filles.

Pueyo ha aprofitat també per a plantejar la necessitat que les empreses de Lleida apostin per projectes socials com el d’Ilersis. “. Aquí hi ha un projecte que té una dimensió empresarial i una dimensió cívica i social molt poderosa, amb una trajectòria acreditada. L'Ajuntament hi farà el que pugui i acompanyarà Ilersis on calgui, a la recerca de més recursos i de més oportunitats. I també em sumo a aquesta crida que feia la Teresa a les empreses de Lleida des del punt de vista de la responsabilitat social corporativa que jo crec que és una de les coses que caracteritzen les nostres empreses i empresaris: la capacitat també no només de produir riquesa, sinó d'entendre que el territori és una barca on tots hi naveguem i allò que va bé per uns va bé per tots”, ha afirmat el paer en cap.

Per la seva banda, Benet ha volgut agrair precisament les empreses del territori que estan al costat del projecte, algunes de les quals també estan participant ara en les obres. El seu desenvolupament depèn ara d’anar aconseguint el finançament necessari per afrontar-les, per totes les vies possibles, ha afegit.

Pel que fa al nou edifici, Benet ha explicat que substituirà no només al que es va cremar al polígon El Segre, sinó que també és l'alternativa de futur de les instal·lacions que Ilersis té ara al carrer Ramón Argilés de Pardinyes, que han quedat obsoletes, ja que l’activitat de fusteria industrial no és compatible amb una zona residencial. “La Covid ens ha agreujat molt la necessitat d'espais. Ara tenim 10 espais llogats a tot Lleida per donar assistència i cobertura a les activitats que fem”, ha assenyalat la directora d’Ilersis.

El nou edifici comptarà amb 6.000 metres quadrats de superfície i s’hi traslladarà tota la part productiva i industrial de packaging de fusta, fusteria i manipulats, així com una part de la de teràpia ocupacional, que permetran suplir els espais que ara estan escampats per Lleida i unificar-ho tot en un gran espai conjunt.

La Fundació Privada Ilersis es va constituir l’any 2013 amb l’objectiu de continuar i assegurar l’activitat de l’Associació Shalom, nascuda l’any 1975 com a entitat social sense afany de lucre per a promoure la integració social i educativa de persones amb discapacitats intel·lectuals o de col·lectius amb risc d’exclusió social. Ilersis funciona ara com una entitat prestadora de serveis assistencials, d’habitatge i d’activitat laboral per a aquests col·lectius. També ofereix alguns d'aquests serveis a l'Ajuntament de Lleida, com són els de jardineria i recollida d'olis vegetals per al seu reciclatge, entre d'altres.