Paeria, Generalitat, Diputació i Cambra de Comerç es comprometen a tirar endavant la construcció d’un nou pavelló per a Fira de Lleida
Els quatre patrons han signat avui el protocol de col·laboració interadministrativa per tal d’engegar el procés per construir aquest equipament, pendent des de fa més de deu anys, que comptarà amb 4.138 m² de superfície coberta i tindrà un cost de 3,5 milions d’eurosEl Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat la capacitat de sumar i de mirar cap al futur en aquest projecte estratègic per dinamitzar econòmicament la ciutat i el territoriEl conseller Torrent ha subratllat el compromís amb Lleida i el territori, perquè tingui les mateixes oportunitats, i que la institució firal explica "que és avui Lleida i què vol ser" amb la perspectiva del sector agroalimentari
Els quatre patrons han signat avui el protocol de col·laboració interadministrativa per tal d’engegar el procés per construir aquest equipament, pendent des de fa més de deu anys, que comptarà amb 4.138 m² de superfície coberta i tindrà un cost de 3,5 milions d’eurosEl Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha destacat la capacitat de sumar i de mirar cap al futur en aquest projecte estratègic per dinamitzar econòmicament la ciutat i el territoriEl conseller Torrent ha subratllat el compromís amb Lleida i el territori, perquè tingui les mateixes oportunitats, i que la institució firal explica "que és avui Lleida i què vol ser" amb la perspectiva del sector agroalimentari
Els quatre patrons de Fira de Lleida, la Paeria, la Generalitat, la Diputació i la Cambra de Comerç, han signat avui un protocol de col·laboració interadministrativa en el qual es comprometen a col·laborar per a la construcció i posada en funcionament d’un nou pavelló firal que doni cobertura a les necessitats de creixement de Fira de Lleida i dignifiqui l’entorn.
L’acord ha estat signat avui per l’alcalde i president de la Fundació Fira de Lleida, Miquel Pueyo; pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i pel president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, que han assumit així el compromís per desencallar aquesta obra, que està pendent des de fa més d’una dècada.
Totes quatre institucions han coincidit a considerar d’interès general que es construeixi aquest nou equipament per l’impacte econòmic i social que té en el territori de Lleida, en el conjunt de l’empresariat i per les sinèrgies d’impuls econòmic que generarà.
El Paer en Cap ha celebrat que s’afronti una de les carències endèmiques de la principal institució firal de les Terres de Lleida i ha assegurat que és un projecte estratègic per a la ciutat i la demarcació. Pueyo ha afegit que la Fira és un dels principals agents de dinamització econòmica, d’impacte i de retorn en el territori, que implica sectors com la restauració, el comerç o l’hostaleria. El paer en cap ha volgut constatar el compromís dels quatre patrons en l’alineació per projectar el nou pavelló i en la visió que va més enllà del mandat municipal, “demostrant la capacitat de mirar cap al futur”.
Pueyo també ha avançat la voluntat de sol·licitar que s’incorpori el Palau de Vidre en el pla d’impuls de rehabilitació d’edificis públics dels fons europeus.
El conseller d’Empresa ha assegurat que amb la signatura d’avui es fa palès el compromís per atendre aquesta necessitat tan reivindicada. Torrent ha afirmat que Catalunya és referent en l’àmbit firal al sud d’Europa, posicionament que s’ha guanyat amb esforç i treball i que s’ha de mantenir. En aquest sentit, ha comentat que s’ha de reflexionar sobre els canvis i tendències que s’han donat per posicionar-se en el que ha de venir i que cal adaptar les instal·lacions i l’oferta que demana el teixit empresarial per estar preparats i ser competitius. Torrent ha subratllat els dos esdeveniments internacionals de la ciutat Eurofruit i Municipàlia, ja que Barcelona i Lleida són les úniques que tenen aquesta projecció internacional, fet que explica també “el que és avui Lleida i el que vol ser”, incidint en el sector agroalimentari i la capitalitat AgroBioTech. A més, Torrent ha remarcat el compromís amb Lleida i el territori en la generació de plataformes “perquè tots tinguin les mateixes oportunitats” i per fixar la gent al territori.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que Fira de Lleida és un motor econòmic per al territori, que dona dinamisme i per la seva capacitat de ser aparador i d’exportar allò que es té. Talarn ha explicat que es necessitava aquest espai per afrontar els canvis i les necessitats actuals i que Lleida ha de liderar la capitalitat, sent generosa amb el territori, perquè això incidirà tant a les terres de la plana de Lleida com del Pirineu i Aran. “Dotar la Fira de major capacitat organitzativa per fer créixer les activitats firals i per proposar-ne de noves ha de contribuir a continuar sent un referent en el calendari de fires d’aquí i del sud d’Europa”, ha afermat.
Segons el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, la manca d’aquest espai frenava l’evolució de l’ens en nous certàmens i en la nova economia que es pensa per a Lleida, a l’hora de convertir-la en un hub AgroBioTech. En aquest marc, Saltó ha dit que aquesta inversió promourà econòmicament Lleida i farà que les empreses del sector, del territori i d’arreu puguin exposar els seus productes i serveis.
El director general del Patronat de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha apuntat que la nova infraestructura permetrà seguir competint i refermar el posicionament de la institució firal com a segona ciutat de Catalunya en nombre de fires i que, com Barcelona, té reconeguts esdeveniments internacionals com Eurofruit i Municipàlia. Oró ha comentat que les fires són eines de dinamització empresarial i d’impuls del territori i que serveixen per posicionar i promocionar el territori. El director general de Fira de Lleida ha agraït que als patrons la inversió, que augmentarà la capacitat expositiva i que modernitzarà i millorarà les instal·lacions.
Un projecte amb un cost estimat de 3,5 milions d’euros
El nou pavelló que es proposa té un disseny idèntic a l’anterior, el pavelló 4 que es va estrenar l’any 2003, i comptarà amb unes dimensions de 93,4 per 44,3 metres, que suposen 4.137,62 metres quadrats totalment coberts. El pressupost previst s’estima en uns 3,5 milions d’euros i donarà resposta a les necessitats de Fira de Lleida d’ampliar les seves instal·lacions per disposar d’una infraestructura adequada per oferir els seus serveis amb major qualitat i poder créixer. S’ubicarà al costat del pavelló 4, al costat que dona a la rotonda entre l’avinguda Victoriano Muñoz Oms i el carrer Camí de Picos.
Amb l’acord signat avui tots quatre patrons es comprometen a estudiar les diferents formes de participació en el projecte per a la construcció i posada en funcionament de l’edifici del pavelló firal. Fira de Lleida s’encarregarà de disposar del corresponent projecte constructiu i de la documentació tècnica necessària per a impulsar i tramitar la licitació i la gestió de la construcció del futur edifici. Un conveni posterior concretarà aquests compromisos, un cop es disposi de les autoritzacions i aprovacions de les diferents administracions.
A l'acte de la signatura, que s'ha fet a la Llotja, hi han assistit els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà, i el regidor Jaume Rutllant, així com el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; el director general de Comerç, Jordi Torrades, i el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball, Vidal Vidal.