La Paeria impulsa la reformulació de l’Àrea Residencial Estratègica de Lleida com “un projecte estratègic per a relligar el teixit urbà de la ciutat”
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha definit aquest sector “com la gran reserva de sòl” de la ciutat i ha assenyalat que es treballa per a posar al dia el seu planejament amb una configuració més flexible, que permeti abordar-lo per fases i redueixi els costos d’urbanitzacióEl primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha destacat la necessitat de desencallar el desenvolupament urbanístic d’aquests terrenys per donar sortida a la demanda de sòl per a habitatges a la ciutat
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha definit aquest sector “com la gran reserva de sòl” de la ciutat i ha assenyalat que es treballa per a posar al dia el seu planejament amb una configuració més flexible, que permeti abordar-lo per fases i redueixi els costos d’urbanitzacióEl primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha destacat la necessitat de desencallar el desenvolupament urbanístic d’aquests terrenys per donar sortida a la demanda de sòl per a habitatges a la ciutat
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha visitat aquest matí els terrenys de l’antiga Hípica de Cappont, que estan inclosos dins de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Lleida, una gran reserva de sòl per a usos residencials, comercials i d’equipaments de 61,4 hectàrees entre els barris de Cappont, La Bordeta i els Magraners, que es va aprovar l’any 2009, però que no s’ha desenvolupat. La Paeria treballa ara en la modificació del pla director urbanístic per a desbloquejar aquesta operació estratègica per la ciutat, ha afirmat l’alcalde.
Pueyo, que ha estat acompanyat pel primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha assenyalat que aquests terrenys “han acabat conformant un gran buit urbà”, on a més hi ha alguns problemes amb assentaments il·legals i petits abocadors. “Per a nosaltres, el desenvolupament d’aquest espai configura una gran oportunitat estratègica per a fer créixer i relligar el teixit urbà de la ciutat, tenint en compte també el seu paper per a l’expansió futura de Fira de Lleida”, ha dit Pueyo.
La Paeria ha endegat el procediment per a modificar el pla director urbanístic de l’ARE de Lleida, que ha estat aprovat per la Comissió Territorial de Catalunya i en el qual s’està treballant des de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori i des del Consorci Urbanístic per al desenvolupament de l’ARE. L’arribada d’un nou oficial major a la plantilla de la Paeria també ha d’ajudar a accelerar aquesta tramitació, ha afegit Pueyo.
“Lleida és una ciutat tensionada des del punt de vista de l'habitatge i ens cal créixer. A la zona de la Copa d'Or tenim en marxa prop de 500 habitatges que s'estan construint i calculem que en dos anys s'acabarà de completar tota aquesta zona. L’ARE és el creixement natural del barri de Cappont i la Bordeta i ens ajudarà a endreçar l'àmbit de la Fira de Lleida, amb aquest pavelló que hi ha voluntat de construir. Necessitem desencallar aquesta situació”, ha explicat per la seva banda Postius.
“Fem un plantejament d'adaptar l'urbanisme del 2009 tocant de peus a terra, amb costos molt diferents i en lloc de fer-ho tot de cop, plantegem fer-ho per fases. Hi ha interès per part dels diferents propietaris de l'àmbit que han manifestat la seva intenció de desenvolupar-ho i ens cal fer per unitats d'actuació que permetin créixer al barri de Cappont i endreçar tot aquest àmbit”, ha afegit Postius, qui també ha assenyalat que amb la nova proposta quedarà descartat el plantejament comercial que s'havia fet en el seu moment i que no es va arribar a tramitar mai, tot i que s’ha mostrat optimista de poder arribar a un acord amb tots els propietaris dels terrenys.
La proposta de l’ajuntament implica rebaixar els costos d’urbanització, ajustar les indemnitzacions per edificacions i activitats incompatibles amb el planejament, racionalitzar les obres concretes en les infraestructures per a garantir la viabilitat econòmica del sector i buscar la col·laboració amb la iniciativa privada en la seva execució. També es redimensiona la superfície comercial prevista per fer-la compatible amb el model comercial de la ciutat.
A més, es planteja una configuració del sector més flexible, dividint-lo en diferents polígons per a facilitar el seu desenvolupament urbanístic en diverses fases, contribuint així, a poder fer front a les càrregues urbanístiques associades en cadascuna d’aquestes etapes. Ara s’està treballant en aquesta fase de reordenació de la gestió d’aquest gran espai.
L’Àrea Residencial Estratègica es va aprovar l’any 2009, als inicis de la crisi econòmica abastant els sectors SUR 8, SUR 9 i SUR 23, però les previsions que contemplava, amb la construcció de 3.673 habitatges, la meitat de protecció oficial, i una gran zona comercial, no s’han concretat.