Montserrat Roig i Els catalans als camps nazis obren les activitats de Memòria Democràtica
Actes amb motiu del 75 aniversari del naixement de l'escriptora i del 25 aniversari de la publicació del llibre
La conferència “Montserrat Roig i Els catalans als camps nazis: el procés d'elaboració i la vigència actual” ha iniciat les activitats d’enguany de Memòria Democràtica, de l’àrea de Drets Civils. L’acte, celebrat aquest dimarts a la sala Jaume Magre, s’ha organitzat d’acord amb dues efemèrides que tenen lloc aquest 2022: el 75è aniversari del naixement de Monserrat Roig i el 45è aniversari de la publicació del llibre “Els catalans als camps nazis. La tinenta d'alcalde, Sandra Castro, va ser l'encarregada d'obrir la sessió.
Montserrat Roig, sota l'impuls de Josep Benet, emprengué un llarg i dolorós camí de 4 anys per confegir la seva magna obra que continua sent imprescindible hores d'ara, pel fet que va poder entrevistar a 50 supervivents i rescabalar-los de la ignomínia de l'oblit, i que va donar llum a un episodi, fins aleshores ignorat pel públic. A banda de l'impacte emocional que li va suposar l'elaboració de l'obra, va comprometre's activament en la preservació de la memòria dels deportats i en la lluita contra el negacionisme atiat per l'extrema dreta.
La conferència, que va reunir un nombrós públic, va anar a càrrec de Rosa Toran, doctora en Història, catedràtica d'institut jubilada. Ha obtingut diversos premis, el darrer dels quals de l'Acadèmia de Bones Lletres (2021) pel llibre “Hilda Agostini, les armes de la raó d'una mestra republicana, protestant i maçona”, escrit conjuntament amb Cèlia Cañellas. Autora d'articles i llibres, els més recents “Michel Reynard, del rugbi a la deportació” (2021), “Joan de Diego, tercer secretario en Mauthausen” (2021), “Eliseu Villalba, superviviente de Mauthausen” (2021), i comissària de diverses exposicions sobre la deportació dels republicans als camps nazis. L'any 2017 publicà la introducció a la reedició de l'obra de Montserrat Roig