Lleida recorda les víctimes de l’Holocaust

El paer en cap, Miquel Pueyo, anuncia que enguany s’instal·laran 10 llambordes Stolpersteine per rememorar-les i destaca la tasca de la Paeria per treballar pel respecte a la diversitat i per una societat tolerantSet col·lectius que van patir persecució pel nazisme han encès una espelma en record de les víctimes, durant l’acte que s’ha desenvolupat davant l’escultura ‘Fita’

La ciutat de Lleida ha commemorat aquest matí el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust amb un acte davant de l’escultura Fita, d’Àngel Eroles, que recorda el seu patiment, i en el qual han intervingut representants dels principals col·lectius que van patir la persecució per part del nazisme.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que la tragèdia de l’Holocaust també va colpir els lleidatans i ha anunciat que enguany a la ciutat de Lleida es podran col·locar 10 llambordes més Stolpersteine perquè no caiguin en l’oblit. Ja hi ha documentats els noms de 45 víctimes lleidatanes i es continua treballant en la documentació de casos.

“L’objectiu constant de la regidora de Drets Civils i, més concretament, de Memòria Democràtica és avançar de manera transversal en la construcció d’un model de ciutat i societat tolerants”, ha afirmat el paer en cap. Pueyo també ha rememorat la tasca de Monterrat Roig, en el 75è aniversari de la seva mort i el 45è de la publicació del llibre “Els catalans als camps nazis”, que va permetre moltes famílies saber que els seus familiars havien mort en un d’aquests camps.

“En nom de la Paeria, de totes les entitats, famílies i persones que avui ens hem aplegat aquí, moltes gràcies per la vostra participació i sensibilitat, per contribuir a la convivència, per continuar lluitant contra el feixisme, el racisme i la xenofòbia”, ha conclòs Pueyo.

La commemoració

L’acte de commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust ha estat organitzat pel departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb l’Amical Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida, el grup de treball DEMDL’actor i director de teatre Jaume Belló ha actuat de mantenidor de l’acte, que ha comptat amb animació musical a càrrec de Tui Higgins i Xavier Monge, que han interpretat les peces Wiegala d’Ilse Weber, el Cant dels Deportats (Chant des Marais), Morir a Ravensbrück, de Montserrat Roig i Marina Rossell i el tancament amb Els Segadors.

A més de les intervencions del representant del Comitè Internacional de Mauthausen i delegat de l’Amical a l’Aragó, Josep San Martín, i de la representant del grup de recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista, Lluïsa Huguet, també han pres la paraula els set dels col·lectius que van patir persecució pel nazisme. Sílvia Schnessel ho ha fet per la comunitat jueva de Lleida; Josep Roigé, pel col·lectiu gitano; Iolanda Niubó, en nom dels perseguits polítics i presoners republicans espanyols; Noemí Bosch, per l’Associació Lgbtiq Colors de Ponent; Mireia Tarridas, per l’Associació Down Lleida; els alumnes Andreu Barrau, Aina Velluti i Carla Fernández, de l’INS La Mitjana, en nom dels infants víctimes dels camps, i Salvador Escudé, com a veu de les minories religioses. Tots ells han dipositat una espelma a peus del monument, un cop llegit el seu missatge.

L’acte, que ha comptat amb la participació dels tinents d’alcalde Sandra Castro, Montse Pifarré i Paco Cerdà i els regidors Begoña Iglesias, Carme Valls, Marisa Xandri i José Maria Córdoba, ha finalitzat amb una ofrena floral d’institucions i col·lectius davant l’escultura Fita, abans de fer un minut de silenci i la lectura dels noms de les persones deportades de Lleida.