L’alcalde de Lleida, en el Consell de Governs Locals

Es constitueix l'òrgan interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha participat avui en la constitució del Consell de Governs Locals, integrat per cent alcaldes i alcaldesses de Catalunya. El Consell és un òrgan estatutari i de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat que, per tant, actua com a interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament.de Catalunya.

L’acte s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, presidit per la seva alcaldessa Ada Colau i per la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà.

Miquel Pueyo ha defensat un pes més gran dels municipis en la despesa pública total a l’Estat, com ha remarcat l’alcaldessa de Barcelona en el seu discurs. Colau ha assenyalat que, a Suïssa, el percentatge d’aquesta despesa representa més del 20%, mentre que a Espanya sols arriba a l’11’67 %. La consellera Vilagrà ha manifestat que l’actual mandat dels governs locals ha estat el moment més difícil del municipalisme català a causa de la pandèmia i els seus efectes.

Cent alcaldes i alcaldesses

La composició del Consell de Governs Locals ve marcada pels resultats de les eleccions municipals i el formen cent alcaldesses i alcaldes de Catalunya.

Els set membres nats són l'alcaldessa de Barcelona, les presidències de les quatre diputacions i les presidències de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

La resta dels 93 integrants del Consell es distribueixen de forma proporcional entre els diferents partits polítics en funció dels seus resultats en les passades eleccions municipals.