<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36273>>.

Petit Animac 2022, el paradís del cinema d’animació per a la canalla

La convidada especial del Petit Animac d’enguany serà la productora i directora gallega Chelo Loureiro, que presentarà el seu llargmetratge Valentina, que té com a protagonista una nena somiadora i alegre amb síndrome de Down Es podran veure una trentena de curtmetratges entre els quals destaquen: Hokkyoku-Guma Suggoku Hima (Polar Bear Bears Boredom)el darrer treball de Koji Yamamura, un dels grans autors contemporanis; Nacerde Roberto Vallei nominat als Goya, o Précieuxde Paul Mas nominat als premis César de l’Acadèmia francesa, is’estrenarà a Espanya Ich habe keine Angst! (I’m Not Afraid!) curt de Marita Mayer seleccionat a la BerlinaleLa programació infantil es complementarà amb tres Sessions Escolars, amb una vintena de curtmetratges seleccionats i adreçats als alumnes dels centres educatius de la demarcació, que enguany tornen a ser presencials a La Llotja, del 28 de febrer al 4 de març, i també en línia

La convidada especial del Petit Animac d’enguany serà la productora i directora gallega Chelo Loureiro, que presentarà el seu llargmetratge Valentina, que té com a protagonista una nena somiadora i alegre amb síndrome de Down Es podran veure una trentena de curtmetratges entre els quals destaquen: Hokkyoku-Guma Suggoku Hima (Polar Bear Bears Boredom)el darrer treball de Koji Yamamura, un dels grans autors contemporanis; Nacerde Roberto Vallei nominat als Goya, o Précieuxde Paul Mas nominat als premis César de l’Acadèmia francesa, is’estrenarà a Espanya Ich habe keine Angst! (I’m Not Afraid!) curt de Marita Mayer seleccionat a la BerlinaleLa programació infantil es complementarà amb tres Sessions Escolars, amb una vintena de curtmetratges seleccionats i adreçats als alumnes dels centres educatius de la demarcació, que enguany tornen a ser presencials a La Llotja, del 28 de febrer al 4 de març, i també en línia

El cap de setmana del 5 i 6 de març, els infants tenen una cita a Lleida amb les projeccions del Petit Animac, l’apartat de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida, especialment pensat per als més menuts de la casa. A La Llotja i al CaixaForum Lleida, els infants podran veure cinc sessions del Petit Animac amb una selecció de 32 films d’animació (27 curtmetratges, 4 migmetratges i 1 llargmetratge) de 19 nacionalitats diferents i una desena dels quals s’estrenen a l’Estat espanyol. 
 
Així mateix, com l’any passat, el gruix de la programació infantil es podrà seguir també en línia, del 4 al 13 de març, a través de la plataforma Filmin per al territori nacional, una excel·lent oportunitat per atansar Animac a les llars d’aquells que no es puguin desplaçar a Lleida. 
 
I per a les escoles i instituts de la demarcació de Lleida, Animac organitza un any més les Sessions Escolars, amb una selecció de 22 curtmetratges d’arreu del món, que enguany es podran seguir en format híbrid: presencial a La Llotja de Lleida, del 28 de febrer al 4 de març, i en línia a través de Filmin. En total, més de 9.000 infants i joves podran gaudir d’aquestes sessions.
 
Chelo Loureiro, convidad especial del Petit Animac 2022
 
El Petit Animac comptarà enguany amb una convidada especial: la directora i productora d’animació gallega Chelo Loureiro, que el pròxim 6 de març presentarà a Lleida el llargmetratge Valentina (Espanya, 2021), una història de superació i optimisme que té com a protagonista una nena amb síndrome de Down que vol ser trapezista. Es tracta de l’òpera prima de Loureiro com a directora, després d’una dilatada trajectòria com a productora i productora executiva, havent produït sèries per a TV, curts, documentals i llargmetratges, en gran part amb coproductors internacionals que han recollit nombrosos premis i recorregut festivals de tot el món.
 
En aquests moments, Chelo Loureiro està produint el llargmetratge del guardonat animador Alberto Vázquez, Unicorn Wars, que també estarà present en aquesta edició d’Animac amb un work in progress on explicarà el procés de creació del film, i que va guanyar el Premi Goya al millor curtmetratge d’animació amb Decorado (2016), produït també per la convidada especial del Petit Animac d’enguany. 
 
A més, Loureiro està en la fase de preproducció dels llargmetratges d'Isabel Herguera (que va ser directora d’Animac de 2003 a 2011), El sueño de la sultana, i de les germanes Sonia i Miriam Albert, Melita. 
 
De la tasca com a productora d’animació independent Loureiro en parlarà en una conferència d’Animac Campus, el pròxim 3 de març, adreçada als i les joves estudiants d’escoles d’animació que visitin la Mostra.
 
Avançament de la programació del Petit Animac 2022
 
El Petit Animac és l’apartat de la Mostra especialment pensat per a la canalla, i té l’objectiu d’introduir-los en el món de l’animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema, amb propostes de diferents països de procedència. Les projeccions del Petit Animac tindran lloc a La Llotja i al CaixaForum Lleida.
 
A més del llargmetratge Valentina, que es projectarà en la sessió Petit Animac 5, el pròxim 6 de març a les 12.30 h a La Llotja, els nens i nenes que visitin Animac podran gaudir amb quatre sessions infantils més, amb una trentena de curtmetratges i migmetratges de nova creació d’arreu del món. 
 
Per als més petits està pensat el Petit Animac 1 Short & Sweet (tots els públics +0) on podran veure el migmetratge La mama és pura pluja (França, 2021) dirigit per Hugo de Faucompret i estrenat recentment, que explica les aventures de la Jana, una nena que té ganes de celebrar el Nadal amb la seva mare, que passa per una petita depressió, però, sense avisar-la, l'envien a casa de la seva iaia. Aquest film només es podrà veure en la sessió del Petit Animac 1 del CaixaForum Lleida.
 
A més, la sessió del Petit Animac 1 Short & Sweet comptarà també amb 9 curtmetratges, entre els quals destaca l’estrena a Espanya de Papa Is Big, I Am Small (Itàlia, 2021), una història curta i tendra sobre una nena que s’acomiada del seu pare mariner que marxa lluny de viatge, dirigida per Masha Rumyantseva i Anya Ru, aquesta última visitarà l’Animac per presentar el film. 
 
També es projectaran curts com Torokerumono (Japó, 2020) del director Takahiro Nishizawa, amb imaginatives formes que es fonen en una experiència visual d’allò més dolça; Che meraviglia (Itàlia, 2020), la història de les emocions d’una criatura durant el primer confinament de la Covid-19 dirigida per Alessandra Atzori i Milena Tipaldo, que serà estrena a Espanya, com també ho seran Bolets cèpes (França, 2020) dirigida per Léa Fabreguettes; Where Do They Come From? (And Where Do They Go?) (Dinamarca, 2021) de Christen Bach, un viatge meditatiu per carretera amb animals; les aventures en una nau espacial d’una petita bola d’arròs a Konigiri-Kun Ensoukai (Konigiri-Kun Concert) (Japó, 2020) de Mari Miyazawa, i Das Lied auf meiner Schmusedecke (The Patchwork Song) (Alemanya, 2021), el vídeo musical de la sèrie infantil Patchwork Pals de la directora Angela Steffen. S’estrenarà a Catalunya el curt Katu Katu (Lituània, 2021) de Giedrė Narušytė Boots on una eruga juga amb gatets i vol volar, i també es podrà veure Blip (Estats Units, 2021) dirigit per Hanquig Sun, que s’endinsa en la sensació d’aïllament que ens provoca la tecnologia digital.
 
La sessió Petit Animac 2 (tots els públics +3) comptarà amb 5 curtmetratges i el migmetratge Superworm (Regne Unit, 2021), una comèdia animada amb un cuc com a protagonista, dirigida per Jac Hamman i Sarah Scrimgeour i basada en el llibre escrit per Julia Donaldson i il·lustrat per Axel Scheffler, autors d’èxits com El Grúfal i El Drag Zog, entre altres. 
 
Entre els curts del Petit Animac 2 destaca l’estrena a Espanya de Ich habe keine Angst! (I’m Not Afraid!) (Alemanya i Noruega, 2021) dirigit per Marita Mayer i seleccionat a la Berlinale, que té com a protagonista un nen que s’enfronta a les seves pors. El productor d’aquest film, Fabian Driehorst, serà a Lleida per presentar la pel·lícula. 
 
També es projectarà el curt nominat als Goya Nacer (Espanya, 2021) dirigit per Roberto Valle, que explica la història d’un nen que descobreix que tindrà un germanet i com fa front a les emocions desconegudes, i L'extraordinària història de la Bruna (Espanya, 2021) dirigida per Marc Riba i Anna Solanas, els animadors catalans en stop motion de trajectòria més internacional, que explica l’aventura d’una nena castor que en una nit de Sant Joan una forta ventada s’endú lluny de casa. Així mateix, es podrà veure el curt mexicà Mi abuela Matilde (Mèxic, 2021) del director Miguel Anaya Borja, que explora la relació entre una nena i la seva àvia que amaga un secret d’infància, que també serà estrena a Espanya, i Kā Lupatiņi ceļoja (How Shammies Travelled) (Letònia, 2020) dirigit per Edmunds Jansons, que explica les aventures d’uns nens que viatgen per casa amb els ulls tancats.
 
Al Petit Animac 3 (tots els públics +6) es projectaran 8 curtmetratges i el migmetratge Panique au village: Les Grandes Vacances (França, Bèlgica i Suïssa, 2021), de Vincent Patar i Stéphane Aubier, una història d’indis i cowboys que volen construir una embarcació i sortir a la recerca d’aventures.
 
Completen la sessió del Petit Animac 3 vuit curts que tenen com a protagonistes els animals, entre els quals destaca el darrer treball d’un dels grans autors contemporanis, Koji Yamamura, amb Hokkyoku-Guma Suggoku Hima (Polar Bear Bears Boredom) (Japó, 2021), una cançó divertida i una mica surrealista sobre un os que s’avorreix i uns animals marins juganers. 
 
També es podrà veure Damn It! (Alemanya, 2021) dirigit per Elena Walf, que s’estrenarà a Espanya i és una faula entre el bé i el mal; 6 pattes sous terre (França, 2021), de Nicolas Bianco-Levrin, que també s’estrena a Espanya, amb un gat perseguit pel fantasma d’un ratolí; Kiko et les animaux (França, 2020) de Yawen Zheng, que explica la història d’un nen que ha d’aprendre a respectar els animals; Al Tabbab (Qatar, 2021) de Khalifa Al-Mana, amb les aventures d’un noi, el seu pare i una cabra, que fan una ofrena a un misteriós monstre del mar; V lese (In the Woods) (República Txeca, 2021) dirigit per Ivana Ceskova, una història sobre la connexió entre la natura i les persones, amb un nen malferit i els esperits del bosc que l’ajuden; Kuku (Cuckoo) (República Txeca, 2020), dirigit per Daniela Hýbnerová, un breu documental animat que descriu amb humor com els cucuts ponen ous als nius d'altres ocells, i Nuisibles (França, 2021) de Juliette Laboria, amb una història d’estiu que té com a protagonistes una colla de nens i un exèrcit de vespes.
 
Pel que fa al Petit Animac 4 (tots els públics +6), els infants trobaran 5 curtmetratges i el migmetratge Moules-Frites (França, 2021) dirigit per Nicolas Hu, i que narra les aventures d’una nena molt testarruda que vol aprendre a navegar. 
 
Entre els curtmetratges de la sessió Petit Animac 4 destaca A menina parada (Portugal, 2021) dirigit per Joana Toste, que té com a protagonista una nena que obliga a aturar el trànsit i commou els cors de la gent, perquè ha perdut de vista la seva mare i no es vol moure del mig d’un pas de vianants per trobar-la. 
 
També es podrà veure el curt Elevator Alone (Grècia, 2021) d’Anastasia Papadopoulou, que s’inspira en la vida quotidiana i en la diferència entre com es comporta la gent quan està sola i el comportament socialment acceptable que adopten els individus quan estan a l’espai públic, com per exemple en un ascensor; Black Slide (Israel, 2021) dirigit per Uri Lotan, que explica la història d’un nen que, a través d’un viatge en un terrorífic tobogan gegant, es preparar per als esdeveniments que estan a punt de passar a casa seva; La primavera siempre vuelve (Espanya, 2021) d’Alicia Núñez Puerto, que narra la història d’una àvia que ensenya els seus nets a plantar en petits testos, i Děti ze Všehovíc: Jak ho našli (Children of Gainmore: How They Found It) (República Txeca, 2021) dirigit per Petr Mischinger, que descriu les aventures d’uns infants de parvulari que troben una pedra màgica que es transforma en una nau espacial.
 
Tornen les sessions escolars presencials i també en línia a Filmin
 
La programació infantil d’Animac 2022 es completarà amb les Sessions Escolars, adreçades als alumnes dels centres educatius (des d’educació infantil fins a secundària), que enguany tindran un format híbrid amb projeccions presencials a La Llotja de Lleida i també en línia a través de Filmin. En total, es calcula que més de 9.000 infants i joves de la demarcació podran gaudir d’aquestes sessions.
 
Com en altres edicions, es programaran tres Sessions Escolars amb una selecció de 22 curtmetratges d’animació adaptats als diferents cursos acadèmics: una sessió per als alumnes d’Educació infantil i Cicle inicial (de 3 a 7 anys), amb vuit històries extraordinàries; una sessió per als de Cicle mitjà i superior (de 8 a 11 anys), amb vuit curts on la imaginació és la protagonista, i una altra per als d’Educació secundària (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius), amb sis curts amb històries del multivers.
 
D’entre els curtmetratges seleccionats en les Sessions Escolars destaca Précieux de Paul Mas, nominat als premis César de l’Acadèmia francesa.
 
En les Sessions Escolars presencials a La Llotja, del 28 de febrer al 4 de març, s’espera que hi participin més de 6.400 alumnes de 42 escoles i 12 instituts de Lleida ciutat i província.
 
Pel que fa a les Sessions Escolars en línia, hi participaran més de 3.000 alumnes de 22 centres escolars i 5 instituts de la demarcació de Lleida. Amb aquest format en línia, els alumnes podran gaudir de les projeccions als seus centres educatius sense necessitat de desplaçar-se i, com cada any, comptaran amb el material habitual que es facilita a les escoles per acompanyar el visionat de les peces d’animació. 
 
Animac 2022 ‘Forces of Imagination”, presencial a Lleida del 3 al 6 de març i en línia del 4 al 13 de març
 
La 26a edició d’Animac, que organitza l’Ajuntament de Lleida presencialment del 3 al 6 de març i en format en línia del 4 al 13 de març, tindrà com a tema central la força de la imaginació (Forces of Imagination) i comptarà amb el millor del cinema d’animació, amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.